Minikler de; veliler de kreşleri sevdi

Minikler de; veliler de kreşleri sevdi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından iki yıl önce açılan ve Kürtçe eğitim veren kreşten 55 çocuk yararlanıyor. Çocuklar ana dillerini öğrenirken bilişsel ve el becerilerini de geliştiriyorlar.

 

DİYARBAKIR -Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Kreş ve Gündüz Bakımevinden 55 çocuk faydalanıyor. Eğitim dilinin Kürtçe olduğu ve bu yıl toplam 200 başvurunun yapıldığı Kreş ve Gündüz Bakımevi, kapasitesine göre 3-5 yaş arası 55 çocuğu kreşe kabul edip yeni eğitim dönemine başladı. Yeni eğitim yılında çocuklara Kürtçe matematik, drama ve müzik eğitimi veren kreş ayrıca halk oyunları, spor ve İngilizce eğitim de veriyor. Tüm bu etkinliklerin yanında yaşamı öğrenme faaliyetleri kapsamında kentteki tarihi yerleri gezme, Güneş Evi ve güneş sistemleri de öğretiliyor. Büyükşehir Belediyesi kreş hizmetinde eğitim dilini Kürtçe olarak vermesinin ardından kent merkezinde açılan birçok kreş ve gündüz bakım evi de bu modeli kullanıp, eğitimlerinde Kürt dilini kullanmaya başladı.

Türkiye’ye model

Kreş Sorumlusu Evin Taşdemir, ilk açıldıklarında kaynak konusunda eksiklikler yaşadıklarını ancak zamanla bu eksiği giderip geliştiklerini belirtti. Hepsi kadınlardan oluşan 9 çalışanla yola devam ettiklerini söyleyen Taşdemir, her yıl kendilerini biraz daha geliştirdiklerini ve Türkiye'de bir model olduklarını ifade etti.

Onlarla birlikte öğreniyorum

Velilerden Tuba Aslan Akıncı, çocuklarının kreşlerde hem Kürtçe öğrenmeleri hem de diğer tüm dersleri öğrenmelerinden dolayı çok sevindiğini ifade ederek şunları kaydetti:  “Ben Diyarbakırlıyım ama ben de Kürtçe iyi konuşamıyorum. Anlıyorum ama kendimi ifade edemiyorum. Çocuklarımın bu sıkıntıyı yaşamalarını istemediğim için buradayım. Benim ikizlerim var. Kendilerini kendi dilleriyle ifade edebilsinler diye bu amaçla buraya getirdim  ve çok memnunum. Geçen yıl alıcı dil becerileri gelişti, bu yıl ifade dil becerileri gelişti. Kendilerini Kürtçe çok rahat ifade edebiliyorlar. Renkleri, sayıları, kavramları, şarkıları, tekerlemeleri öğrendiler. Kendi başlarına şarkılar, hikayeler oluşturuyorlar. O anlamda çok memnunum”

Kürtçe ana sınıf açılmalı

Diyarbakır’da Kürtçe kreşlerinin açılmasına çok sevindiğini ve bundan dolayı da çok mutlu olduğunu dile getiren velilerden Derya Deniz de, “Kreş açılınca çok iyi oldu ve mutlu olduk. Özellikle de çocuklarımız anadilini öğreniyorlar. Bu sayede anadilinin yok olmasını önleyici bir rolü üstenir. Çocuğum kreşten döndüğünde artık arkadaşlarıyla Kürtçe oynuyor. Bu çok sevindirici bir şeydir. Keşke İlkokul, Ortaokul ve Lise de Kürtçe olsaydı. Okula başladığında zaten Türkçe öğrenecekler, biz evde elimizden geleni kadar Kürtçe konuşacağız onlarla ama eğitimin Kürtçe olması şart. Biz Kürtçe anasınıfın da açılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.