MOR BEYİN İLE BYLOCK YÜKLENEN 15 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

MOR BEYİN İLE BYLOCK YÜKLENEN 15 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 2017 yılını değerlendirdiği basın toplantısında yürütülen soruşturmalar, açılan davalar ile ilgili bilgiler paylaştı. Başsavcı BYLOCK tahliyelerine ve PKK'ye finsans sağladıkları gerekçesiyle başlatılan soruşturmala

Başsavcılığın vermiş olduğu bilgiler şöyle;
"FETÖ ile ilgili olarak 2336 şüpheli hakkında 1219 soruşturma dosyası halen devam etmektedir. Bu şüphelilerden 53 kişi hakkında tutuklama kararı, 263 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı, 232 kişi hakkında ise yakalama kararı verilmiştir. FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak, 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek' ile 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 2010 şüpheli hakkında 1915 iddianame hazırlanarak kamu davası açılmıştır. 629 şüpheli hakkında 510 takipsizlik kararı, 1404 şüpheli hakkında 1290 yetkisizlik kararı, 1 şüpheli hakkında ise görevsizlik kararı verilmiştir. 

Kovuşturma aşamasında bulunan 1092 sanık ile ilgili olarak 113 sanık hakkında tutuklama kararı, 934 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı, 4 kişi hakkında yakalama kararı verilmiştir. 423 dosyanın kovuşturması tamamlanmış olup, 304 kişi hakkında  mahkumiyet, 214 kişi hakkında ise beraat kararı verilmiştir.     Soruşturmalar kapsamında ilimizde 1393 kişi hakkında Bylock kullanıcısı olduğu yönünde tespit yapılmıştır. Mor Beyin yazılımı ile ilgili Türkiye geneli 11 bin 480 kişi tespit edilmiştir. Bu kapsamda İlimizde mor beyin yazılımı ile ilgili 143 kişinin tespiti yapılmış, bunlardan tutuklu olan 15 kişi tahliye edilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar kapsamında yapılan titiz çalışmalar sonucu en az Mor Beyin yazılımı ile şüpheli tespiti ilimizde yapılmıştır. Yürütülmekte olan 2017/38233 numaralı soruşturma kapsamında örgüt içerisinde yönetici konumunda bulunan şahısların örgüt üyesi devlet memuru olan şahısları bir takım ankesörlü, büfe, market vs. gibi umuma açık sabit hatlardan arayarak örgütsel talimatlar verdiği tespit edilmiştir. Bu soruşturma kapsamında 183 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatılmış olup, bunlardan 42 şüpheli tutuklanmış, 84 şüpheli Adli Kontrol Hükümlerinin uygulanması kararı ile serbest bırakılmış, 11 şüphelinin ise Gözaltı işlemleri devam etmektedir."

PKK'YE FİNANSMANDAN 5 ŞİRKET HAKKINDA KAMU DAVISI AÇILDI


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, PKK/KCK örgütü ile ilgili olarak ise, yürütülen soruşturmalar kapsamında 2017 yılı içerisinde 2132 iddianame, 2029 takipsizlik ve 908 yetkisizlik kararı olmak üzere toplam 5069 soruşturma dosyası ile ilgili karar verildiğini söyledi. Cumhuriyet Başsavcılığınca 4542 soruşturma dosyasında 6023 şüpheli hakkında işlemlerin devam ettiğini söyleyen Başsavcı Güre,

Cumhuriyet Başsavcılığımızca PKK/KCK örgütünün finans ayağına yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında, 75 şahıs/şirket şüphelisinden 14 kişi tutuklanmış, 12'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 52 şahıs serbest bırakılmış olup 8 şüpheli şahıs hakkındaki gözaltı işlemleri devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi ile denetim kayyumu atanan 5 şirket hakkında yürütülen soruşturmalar neticesinde kamu davası açılarak yargılamalarına devam edilmektedir" dedi. Başsavcı Güre, PKK örgütüne ya finans aktaran işadamlarının elde edilen bilgiler ve delillere göre, Çözüm sürecinin son döneninde ve daha sonraki zamanlarda bu yardımı sağladıklarının ortaya çıktığını da söyledi.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.