Müfettişler Kürtçe okula yeşil ışık yaktı

Müfettişler Kürtçe okula yeşil ışık yaktı
Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta açılan ancak bir süre sonra mühürlenen Kürtçe okullara ilişkin sıkıntıların giderildiği öğrenildi.

ilyas AKENGİN/ÖZEL

 Diyarbakır'da 3 defa açılan ve kapatılan Ferzad Kemenger okulu yeniden eğitime başlarken, Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişleri tarafından yapılan teftişte olumlu yönde rapor hazırladıkları öğrenildi.

Diyarbakır, Şırnak ile Hakkari'de bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle Kürtçe eğitim verecek 3 okul geçtiğimiz gün açılmış, aygın gün Kürtçe okullar Anayasanın 42. maddesi uyarınca Valilik kararı ile mühürlenmişti. Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'taki okulların mühürlenmesi bir çok bölgede protesto edilmiş ve istenmeyen bazı olaylar yaşanmıştı.

Okulların mühürlenmesi sonrası yetkililerin Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerini yaptıkları başvurunun ardından Kürtçe okulların eğitimi önündeki engellerde kalkmış oldu. Yasal engellerin kalkması ile Diyarbakır'da 60 öğrencinin kayıt yaptırdığı Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evinde eğitime yeninden başlandı.

Müfettişler olumlu rapor verdi

Yasal sıkıntıların aşıldığını belirten Ferzad Kemanger Eğitim Destek evi müdürü Mazhar Aktaş, "15 Eylül tarihinde fili olarak okulumuz açılmıştı. Ancak devlet yasalara aykırı olduğunu belirtip okulu mühürlemişti. Fakat halk bir kaç direnerek okulun mührünü söküldü. Bu süre zarfında istenmeyen olaylar oldu. Ancak akli selim hareket edilerek sorun çözüldü ve devletin de istediği resmi başvuru yapıldı. Bizde bildiğiniz gibi geçtiğimiz gün bilgilendirme amaçlı olarak böyle bir okulun açıldığını bildirdik. Valilik ve Milli Eğitim bunu olumlu karşıladı ve daha sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı müfettişler geldi. Müfettişlerin görüşleri olumlu yöndeydi. Binanın fiziki koşularının eğitim öğretime uygun olduğunu söyleyerek, raporlarını bu şekilde dolduracaklarını belirtiler. O günden itibaren sıkıntılar giderildi. Resmi prosedör varsa kuruma bildirilir şuan okul resmi olarak açıldı ve bir sıkıntı yok. Ne bizden ne devlet yönünden bir sıkıntı bulunmamaktadır" dedi.

halk kültürüne sahip çıksın

Okul açıldıktan sonra kayıt taleplerinin artırdığını belirten Aktaş, "Öğrenci sayımız günden güne artmaktadır. Sabah 1.2 öğrenci daha kaydedildi. İlgi her geçen gün artıyor. Her bakımdan sıkıntılar giderildikten sonra okul daha doğru bir raya oturtulacak. Halkımız kendi dil ve kültürlerine sahip çıkması gerekir. Bu okulu ayakta tutmaları için manevi desteklerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Aktaş, son olarak bölgedeki diğer okullarında eğiteme başladığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.