Müftülüğün ‘Umre’ kurasında vatandaşlar ortada kaldı

Müftülüğün ‘Umre’ kurasında vatandaşlar ortada kaldı
Diyarbakır İl Müftülüğü, geçtiğimiz ramazan ayında "Peygamberler ve Sahabeler Kenti Diyarbakır’ın Fethi" konulu bir etkinlik düzenledi. Tarihi Ulucami'de yapılan etkinlik kapsamında 21 kişinin umreye götürülmesi için çekiliş yapıldı. Ancak kurada ismi çıkan kişiler, 8 ay geçmesine rağmen umreye götürülmedi.

Tigris Haber-Gazetemize konuşan vatandaşlardan İbrahim Gökdemir, "Müftülük, 21 kişinin masraflarını kayyumlu belediyelerden talep etti, bu belediyeler para vermeyince vatandaşlar ortada kaldı. Bu organizasyon para toplandıktan sonra yapılmalıydı" dedi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı da katılmıştı

Diyarbakır'da, yaklaşık 8 ay önce merkez Sur ilçesinde "Peygamberler ve Sahabeler Kenti Diyarbakır’ın Fethi" etkinliği düzenlendi. İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ve STK'ların da destek verdiği etkinliğe 4 bin kişi katıldı. Tarihi Ulu Cami'de kılınan akşam namazının ardından Diyarbakır'ın fethiyle ilgili Kürtçe ve Türkçe ilahiler seslendirilmiş, etkinliğe Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen'de katılmıştı. 

Buradaki konuşmaların ardından çekilen kura sonucunda 21 kişi umreye gitmeye, 21 kişi de çeyrek altın almaya hak kazandı. Kurada çeyrek altın kazanan vatandaşlara kısa süre içinde çeyrek altınları verildi ancak umreye gitme hakkı kazanan 21 kişi bir türlü umreye götürülmedi. Gazete olarak bunun perde arkasını araştırdık.

Belediyeler parayı vermedi

Gazetemize konuşan İbrahim Gökdemir, "Ramazan ayında sayın Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen'in katılımı ile etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında umre için kura çekimi yapıldı. Kurada 21 kişi umreye gitme hakkı kazandı. Müftülük, 21 kişinin masrafını Sur, Kayapınar ve Yenişehir belediyelerden talep etti. Masrafları bu belediyeler karşılayacaktı. Ancak para bir türlü toplanmadı. Bizde bunun üzerine paranın toplanması için Müftülük yetkileri ve tertip komitesi olarak birkaç defa belediyeleri ziyaret ettik. Ancak belediyeleri birkaç defa ziyaret etmemize rağmen gerekli parayı vermediler. Bu para toplanmadığı için umre etkinliği sürekli erteleniyor. Müftülük yetkilileri ile birlikte belediye başkanlarını ziyaret etmeye devam ediyoruz.. Belediyeler müftülüklere söz vermesine rağmen bu parayı vermiyor. Durum böyle olunca ismi çıkan vatandaşlar da bizi arıyor. Çünkü önce paranın bulunup Diyanet'e yatırılması gerekir çünkü para toplanmadan program yapılamıyor. Para toplanmadan bu etkinliğin yapılması doğru değil. Keşke para toplandıktan sonra böyle bir etkinlik yapılsaydı. Sonuçta insanlara bir söz verdik, bunu insanı ve İslami olarak yerine getirmemiz lazım" dedi. 

Finansman desteği sağlayan kurumlarla görüşemedik

Konuyla ilgili görüştüğümüz müftülük yetkilileri ise, finansman noktasında sıkıntı yaşandığını belirterek, "Uyun bir zaman diliminde programı yapacağız. Gidecek kişilerin çok fazla sıkıntıya girmemesi için en uygun zamanı ayarlamaya çalışıyoruz. Umre ücretleri tamamlanmadan bir şey yapamayız. Şuan finansman desteği sunacak kişilerle görüşemedik. Ama biz bu kurumlarla bir şekilde görüşeceğiz ve sıkıntıları gidereceğiz. Daha sonra ise ilgili kurumlar umre ücretlerini yatıracaklar. Bu şekilde sıkıntı aşılacak. Önümüzdeki yıl kurada ismi çıkanları götürmeyi amaçlıyoruz" dedi. 

Umre hasreti içimde yanıyor

Kurada ismi çıkan vatandaşlardan Barış Ürkmez, umre programının sürekli ertelendiğini belirterek, "Diyanet yetkililerini arıyoruz bize 'Kaymakam ve Belediye başkanları ile daha görüşmedik' görüşme sonrası tarihi belirleyeceğiz diyorlar. Programın bu şekilde yapılması zaten doğru değil. Bu durum bizleri çok üzüyor. Umre hasreti içimde yanıyor. Gideceğim için çok umutlanmıştım ama sürekli ertelendiği için hevesimizi içimizde bıraktılar. Bu 21 kişinin konaklaması ve yol masrafları ne kadar olabilir ki. 50 bin TL'yi bile bulmaz, bu para ile zarar mı edecekler. Biz sıkıntıların en kısa sürede giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Aylar geçti çözüm bulunamadı

Mehmet Çetin adlı vatandaş ise, sürekli müftülüğü aradıklarını ancak tatmin edici bir cevap alamadıklarını ifade ederek, "Müftülük yetkilileri, 'size en kısa zamanda konuyla ilgili bilgi vereceğiz diyorlar' ama aylar geçti bir çözüm bulunamadı. En son aradığımızda Şubat ayına ayarlamaya çalışacaklarını söylediler. Para ayarlanmadan etkinlik yapılırsa bu tür sıkıntılar yaşanır. Tek isteğim bu eksikliklerin tamamlanmasını istiyorum" diye konuştu.

Para konusu çözüldükten sonra yapılmalıydı

Tarihi Sur İlçesi'nde esnaf olan Ubeydullah Tofan ise, "Yapılan etkinlikte benimde ismim çıkmıştı. Arada müftülüğü arıyoruz, ama bize bilgi sahibi olmadıklarını söylüyorlar. Madem bilgi sahibi değilsiniz neden böyle bir etkinlik yapıyorsunuz. Tamam iyi niyetle yapılmış ama ekonomik boyutu çözüldükten sonra yapılmalıydı. Umarım önümüzdeki aylarda bu sıkıntılar giderilir ve umre ziyaretimizi yaparız" dedi. (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.