Muhtar araseçimi yapılmayacak

Muhtar araseçimi yapılmayacak
Hükümetin sürdürdüğü uyum çalışmalarından ilginç bir düzenleme çıktı. Seçimlerde belirlenen üç şartı taşımadığı ortaya çıkan muhtarlar için yapılan araseçimden vazgeçiliyor.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Seçim Yasası'nda yapılan düzenlemelerden birinin muhtarlık seçimleriyle ilgili olduğu öğrenildi.

Mevcut uygulamada, bir muhtar adayının seçilme şartları 'okur yazar olmak, bulunduğu yerde en az altı ay ikamet etmek ve bir suçtan mahkûm olmamak' şeklinde sıralanıyor. Ancak yasada, muhtar adaylarının bu şartları taşıdığına dair belgeleri, İlçe Seçim Kurulu'na teslim etme konusunda bir süre sınırı bulunmuyor.

Uygulamada, bir kişi seçim sabahı bile pusula bastırıp, adaylığını ilan edebiliyor. O nedenle muhtar seçilen bir kişinin seçilme yeterliliğine sahip olup olmadığı ancak yapılan itirazlar sonucunda ortaya çıkabiliyor. Bu durumun YSK açısından uygulamada bazı sorunlar ortaya çıkardığı belirtildi.

 

Bir seçim dönemi ile diğer seçim dönemine kadar geçen 5 yıllık sürede, seçilme yeterliliği olmadığı için mazbatası iptal edilip, araseçim yapılan 300-400 civarında muhtar olduğu aktarıldı. Muhtarlık araseçimlerinin her yıl haziranın ilk haftası yapıldığı ve yeni seçimlere kadar her yıl birçok yerde muhtarlıkla ilgili araseçimin tekrarlandığı dile getirildi.

Yeniden kaleme alınan Seçim Yasası'nda, muhtarlarla ilgili başlık açıldı. Yeni yapılacak düzenlemede, muhtar seçilen kişinin 10 gün içinde ikametgâh, adli sicil belgesi ve diplomasını İlçe Seçim Kurulu'na getirmesi zorunlu olacak. Belgeleri getirmeyenlerin mazbataları verilmeyecek. Yeni bir seçim de yapılmayacak. O yerde, en fazla oyu alan ikinci kişi muhtar seçilmiş sayılacak. Eğer o da şartları taşımıyorsa, bu sefer üçüncü sıradaki kişi muhtar olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.