Mülteciler ülkelerine dönmek istiyor

Mülteciler ülkelerine dönmek istiyor
Şanlıurfa’da yaşayan yüz binlerce Suriyeli sığınmacı Dünya Mülteciler Günü'nden habersiz, yoksulluk, açlık ve zorluklarla mücadele ettiklerini ve bir an önce ülkelerine geri dönmek istediklerini ifade etti.

ŞANLIURFA - Dünyada mülteciler için farkındalık yaratmak için Birleşmiş Milletler tarafından 20 Haziran 2001 tarihinde ilan edilen Dünya Mülteciler Günü'nün 13'üncü yıldönümü, Şanlıurfa'ya ülkelerindeki savaştan kaçarak sığınan Suriyeliler için statüsüz ve zorluklar içindeki bir yaşam olarak anlam buluyor. Mülteci olarak kabul edilmeyen, sığınmacı, misafir olarak kabul edilen Suriyeliler, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki Telhamut, Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah, Harran konteyner kent ve Viranşehir'deki kampların yanı sıra yoğunlukta olarak tuttukları derme çatma evlerde kendi imkanları ile hayata tutunmaya çalışıyor. Bu kamplarda yaklaşık 150 bin sığınmacı yaşarken, Urfa'da ise yaklaşık 200 bin Suriyelinin yaşadığı belirtiliyor. Dünya Mülteci Günü'nden habersiz ve Urfa'da "sığınmacı" kimliği ile yoksul, çaresiz ve zorlu bir yaşama mahkum edilen yüz binlerce Suriyeli mülteci, savaşın bitmesini ve ülkelerine geri dönecekleri günü bekliyor.

Mülteci gününden habersizler

Suriye'nin Halep kentinden kaçarak önce Afrin'e daha sonra Öncüpınar sınır Kapısı'ndan Kilis'e sığınan Abdurrahman ve Berekat aileleri, yerleştikleri Urfa'da yaşam mücadelesi veriyor. Topçu Meydanı'nda 2 göz bir odada kalan sığınmacılar, "Çeteler ülkemizi terk etsin, bizim bir suçumuz yok. Evimize, toprağımıza dönelim. Orada savaştan ölmedik ama burada açlıktan öleceğiz" diyor.

“Toprağımıza, yurdumuza dönelim”

Halep'te yaşarken evine bomba düşmesi sonucu eşini ve yeğenlerini kaybeden Cuma Abdurrahman (47), 7 çocuğu ve geliniyle birlikte Urfa'da yaşam mücadelesi veriyor. Suriye'de durumlarının iyi olduğunu, ancak burada sefaletle mücadele ettiğini belirten Abdurrahman, "Biz kimsenin kötülüğünü istemiyoruz. İstiyoruz ki dünyada barış olsun. Barış gelsin ki biz de evimize, toprağımıza, yurdumuza dönelim" ifadelerini kullandı. (diha)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.