Birsen İnal

Birsen İnal

MURAD ŞENLİKLERİ

MURAD ŞENLİKLERİ

MURAD ŞENLİKLERİ

Merhabalar Tigris Haber Okuyucuları. Haftanızın şenlik havasında geçmesi dileğiyle bölgemizde yapılan çok eski ve önemli bir şenlikten bahsedelim bugün. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'ın Silvan ve Kulp ilçeleri sınırında bulunan Murat Ovası’nda Hivde Şenlikleri Yine büyük bir katılım ve coşkuyla belli bir ritüel çerçevesinde yapıldı.

Örf adetlerine çok bağlı olan Silvanlılar geleneksel Murad Şenliklerini tam 500 yıldır hiç aksatmadan üç gün üç gece adeta bayram havasında gönüllerince kutlarlar.

Coşkuludur acılarla yoğrulmuş olsa da bu toprakların halkları... Silvan’a bağlı Kumgölü köyü Susamış mezrasına her yıl Mart ayının 17’sinde bölgenin bütün il ve ilçelerinden, köylerinden binlerce kişi gelir. Burası adeta çadır kente dönüşür. Bu şenliklerde genç kızlar ve delikanlılar en güzel elbiselerini giyinirler, defler eşliğinde yöre oyunları oynarlar, türküler söylerler, evlenme çağındaki delikanlılar ve genç kızlar kendilerine uygun bir eş bulmanın çabasını gösterirler. Sözlü, nişanlı ve aşık kızlar orada sevgilileri tarafından kaçırılırlarsa, kız tarafı silah çekemez, şiddete baş vuramaz, arkalarından gidemez.

İslam ordusunun genç komutanlarından Cebbel oğlu Muaz'a Silvan ve çevresinin fethi görevi verilir. Muaz annesi ve nişanlısından helalık isteyerek bölgeye hareket eder. Silvan'ı feth eder. Dönüşte Silvan’ın 30km. kadar kuzey doğusunda bulunan Kumgölü (Ömerkan) yakınındaki 'Murat ovasında' pusuya düşürülerek şehit olur. Annesi geri dönmeyen oğlu için günlerce ağlar, ağıtlar yakar. Bir gece rüyasında Hazret-i Muhammedi görür. Kendisine; oğlunun şehitlik mertebesine erdiği, onun için her yıl bir hafta sürecek anma şenliklerinin ihsan edildiğni ve bir şehit annesi olarak sevinmesi gerektiğini müjdeler. İşte bundandır ki her yıl binlerce kişinin katılımıyla burada Murad Şenlikleri düzenlenir.

İnanca göre bahar başı hıvde dediğimiz gün geldiği zaman Silvan’da düğün hazırlıkları başlar. Bu düğün, Muaz’ın düğünüdür. Bölgenin her tarafından çevre civarlarından buraya insanlar akın ederek üç gün üç gece boyunca hem eğlenilir hem de huş içinde ibadet edilerek eller kısmete açılarak dualar edilir. Muaz Bin Cebel'in düğünü için gelen vatandaşlar dualar ederek, düğünün son gününde ise ellerine kına yakarak mumlar eşliğinde dua ediyorlar. Cenab-ı Allah onların duasını kabul eder. Her kim olursa olsun eğer o gece burada kaldığı zaman sabah namazını kıldığı zaman, oradan hem bir heyecan alır hem bir feyz alır, sağlık alır, ne dua ederse Allah onu kabul eder.

Dileklerinizin kabulü dileğiyle şen ve esen kalın, bizi de takip etmeyi ihmal etmeyin…

Düzenleyen: Birsen İNAL

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Birsen İnal Arşivi
SON YAZILAR