Müzisyenler isyanda

Müzisyenler isyanda
Diyarbakır’da çeşitli düğün salonlarında müzisyenlik yapan yaklaşık 100 kişi, işletme sahiplerinin sigortalarını yatırmadıklarını ve günlük yevmiyelerini almadıklarını belirterek, düğün salonu sahiplerine duyarlılık çağrısında bulundu.

 

 

 

Diyarbakır’da çeşitli düğün salonlarında şarkı söyleyip, enstrüman çalan çoğu müzisyen yaklaşık 100 kişi, düğün salonu sahiplerini protesto etmek için bir araya geldi. Müzisyenler yaşadıkları sorunların giderilmesi için Serdar Dügün Salonunda bir araya gelerek, çözüm için görüş alışverişinde bulundu. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından programı organize eden Hacı Sevinç gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

 

Hakkımızı verin

10 yıldan bu yana farklı düğün salonunda müzisyenlik yaparak geçimini sağladığını belirten Hacı Sevinç, “Burada toplanan müzisyenlerin çoğu uzun yıllardır düğün salonlarında çalışarak geçimlerini sağlıyor. Ne yazık ki uzun süredir ne sigortamız nede yevmiyelerimiz tam olarak verilmiyor. Biz sektör gereği neşe, coşku satmamıza rağmen son dönemlerde müzisyenlerin psikolojileri bozuldu. Evine ekmek götüremeyen müzisyenler çok oldu. Bu durumdan dolayı intihar eden arkadaşlarımızda oldu. Düğün salonu sahiplerinin bize hakkımızı vermesini istiyoruz. Yevmiyelerimizi versinler sigortalarımızı yatırsınlar. Bunları yıllardır mekân sahiplerine anlatıyoruz. İki yıl öncede toplandık. Sesimizi duyuramadık başarısız oldu. Bu sefer duyurabileceğimizi umuyorum.”dedi.

“İŞLETME SAHİPLERİ HAKKIMIZI VERSİN”

Düğün salonu sahiplerinin yevmiyelerini ve sigortalarını yatırmadıklarından dolayı artık evlerine ekmek götüremeyen müzisyenlerin çoğaldığını ifade eden Sevinç, “Bu konu kötü bir hal alarak hat safhaya gelen bir durum oldu. Tabi biz sektör gereği neşe, coşku satmamıza rağmen son dönemlerde müzisyenlerin psikolojileri de bu durumdan dolayı bozuldu. Evine ekmek götüremeyen müzisyenler çok oldu. Bu durumdan dolayı intihar eden arkadaşlarımızda oldu. İki yıl önce bir müzisyen evine ekmek götürebiliyordu. Şimdi ise durumlar çok kötü. Maddi sıkıntılarla beraber manevi sıkıntılarda oluştu. Bu durumları arkadaşlarla konuştuk herkes durumlarını beyan etti baktık ki herkes aileleriyle kavga ediyor. Bizde toplanmaya sesimizi duyurmaya karar verdik. Düğün salonu sahiplerinin bize hakkımızı vermesini istiyoruz. Yevmiyelerimizi versinler sigortalarımızı yatırsınlar. Bunları yıllardır mekân sahiplerine anlatıyoruz.  İki yıl öncede toplandık. Sesimizi duyuramadık başarısız oldu. Bu sefer duyurabileceğimizi umuyorum.”dedi.

Parasız çalışmayacağız

İşletme sahiplerinin sigorta yatırma ve yevmiyelerin verilmesi konusuna yanaşmadıklarını belirten Sevinç “İşletme sahipleri düğün yapacak kişilerden düğün aldığı zaman o gece ikramlar, kamera ve müzisyenin düğün salonuna ait olduğunu söylüyor. Müzisyenlerin hakkını salon sahipleri alıyor. İşletme sahibi aldığı ücretten müzisyenlerin hakkını vermiyor. İşletme sahipleri paramızı alıyor ve alınan paradan bize vermiyor. Bizde yıllardır bekliyoruz, bugün olacak, yarın olacak diye. Ama bir türlü  olmuyor. Bizde arkadaşlarla birleşip toplanma kararı aldık. Bizler insanız bizler insanların aynasıyız müzisyeniz sanatçıyız. Bizler artık yevmiye almadan sigortalarımız yatırılmadan çalışmayacağız. Parasız çalışmayacağız.”dedi

“BU BİR ZÜLÜMDÜR “

İşletme sahiplerinin aynı düğün salonlarında çalışan garsonlara maaş ve bahşiş verdiklerini ifade eden Sevinç, “4 tarafı duvarlarla kaplı bir yerde sadece müzikle işleyen, sadece müzisyenle çalışan salon sahibi müzisyene hakkını vermiyor. Bu çok ciddi bir sorundur. Bu bir zülümdür. Müzisyenin durumu kötüdür. Para gelmediği, bahşiş gelmediği düğünlerde müzisyen, evine parasız gidiyor. Çocukları olan var,  çoğu da evli, eve para gitmeyince bu sefer evde problem çıkıyor. Bu durumdan dolayı intihar eden müzisyenler oldu. İntihar edenlerden biri bizim çok yakın arkadaşlarımızdı. İmkânlar hat safhaya geldiği için intihar etti. Diyarbakır’da nasıl oluyor da insanlar yevmiyesiz parasız çalışıyor. Bu durum anneleri içinde sıkıntı sahne de öldü mü olan oluyor sigorta yok bir şey yok” dedi.

 

 

 

“RESMİ İŞLEMLER BAŞLAYACAK”

Müzisyenliğin zor meslek olduğunu ifade eden Sevinç “ Herkes her işi yapabilir müzik yapamaz, müzisyenlik zor meslektir. Bizler duygusal insanlarız. Müzisyenler iyi insanlardır. Çünkü müzisyenlik duygu ister,  duygu adamı olmayan iyi insan olmayan müzisyenlik yapamaz. Bir kez daha belirteyim bizim burada toplanmamızın amaçlarımızdan bir tanesi de onlara son kez şans vermek. Bu insanlar, müzisyenler doğal hakkını, yaşam hakkını istiyorlar. Onlara işletme sahipleri hakkını verecek. Onlar vermedikten sonra biz resmi kurumları araya sokacağız ve gerekeni yapacağız. Tüm resmi kurumların hepsiyle görüştük bizi bekliyorlar. Biz işletme sahiplerinin hepsinin kendi yöremizin insanı oldukları için anlaşabiliriz ve uzlaşabiliriz mantığıyla; iki insan neden anlaşmasın mantığıyla  bekledik. Bizde ki mantık o olursa sıkıntı olmaz ama olmazsa daha ciddi sıkıntılar olacak, resmi işlemler başlayınca onlar zarar görecek” uyarısında bulundu.

 

 

Dilek AKİN//Sevda Arslan/Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.