NARSİST KİMDİR?

NARSİST KİMDİR?
 Özel Haber
Son zamanlarda sosyal medyada narsistle başa çıkma vb. açıklamalara denk gelmişsinizdir. Peki, narsisizm nedir, kimlere narsist denir? Biz de bu soruların cevabını sizler için araştırdık.

TİGRİS HABER- Narsisizm, kişinin kendini aşırı derecede önemsemesi, başkalarından sürekli hayranlık ve ilgi beklemesi, benmerkezci ve kibirli olması olarak tanımlanan bir kişilik bozukluğudur. Evet, narsisizmi uzmanlar bir kişilik bozukluğu olarak tanımlıyor. Narsisizm ismi Yunan mitolojisinde bir kahraman olan Narkissos'un hikâyesinden gelir. Narkissos, bir pınarda kendi yansımasını görür ve ona âşık olur. Kendi yansımasına bakmaktan kendini alıkoyamaz ve sonunda kendini suya atarak ölür.

Narsist kişilerin bazı ortak özellikleri:

  • Kendini diğer insanlardan üstün görürler. Narsistler, kendilerini diğer insanlardan daha güzel, daha akıllı, daha başarılı ve daha değerli görürler.
  • Kendi başarılarını ve yeteneklerini abartırlar. Narsistler, elde ettikleri başarıları ve yeteneklerini abartırlar. Başkalarının başarılarını ise küçümserler.
  • Başkalarının duygularını önemsemezler. Narsistler, başkalarının duygularını önemsemezler. Empati kurmakta güçlük çekerler.
  • Kendilerini feda etmek yerine, başkalarını kullanmaktan çekinmezler. Narsistler, kendi çıkarlarını ön planda tutarlar. Başkalarının ihtiyaçlarını görmezden gelirler.

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler; genellikle ilişkilerde, iş hayatında ve sosyal yaşamda sorunlar yaşarlar. Bu kişiler, kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini ön planda tutarlar ve başkalarının ihtiyaçlarını görmezden gelirler. Bu durum, ilişkilerinde çatışmalara ve güvensizliklere neden olur.

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler, genellikle çocukluklarında ihmal veya istismara maruz kalmış kişilerdir. Bu kişiler, kendilerini değerli hissetme ve sevilme konusunda sorunlar yaşayabilirler. Bu nedenle, kendilerini başkalarından daha üstün göstermek ve hayranlık duyulmak için çaba gösterirler.

Narsist Biriyle Nasıl Başa Çıkılır?

Narsist biriyle başa çıkmak zor olabilir. Bu kişiler, genellikle kendi çıkarlarını ön planda tutarlar ve başkalarının duygularını önemsemezler. Bu nedenle, bu kişilerle sağlıklı iletişim kurmak oldukça zordur.

  • Kendi sınırlarınızı belirleyin ve bunları koruyun. Narsistlerin, sizin sınırlarınızı ihlal etmesine izin vermeyin.
  • Narsistin duygusal manipülasyonlarına karşı dikkatli olun. Narsistler, sizi manipüle etmek için duygularınızı kullanabilirler.
  • Narsistin sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Narsistlerin, sizi kontrol altına almasına izin vermeyin.Aşırı kontrolcü olduklarını unutmayın
  • Narsistin davranışlarını kişisel almayın. Narsistlerin davranışları, sizinle ilgili değildir. Bu kişiler, kendi sorunlarından dolayı böyle davranırlar.
  • Narsistle sağlıklı sınırlar içinde iletişim kurun. Narsistle iletişim kurarken, kendi sınırlarınızı koruyun ve duygularınızın kontrolünü elinizde tutun.

Narsisist kişilik bozukluğu olan kişiler, genellikle ilişkilerde, iş hayatında ve sosyal yaşamda sorunlar yaşarlar. Bu kişilerle iletişim kurarken dikkatli olmakta ve kendi sınırlarınızı korumakta fayda var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.