NATO: Terör asla hoş görülemez

NATO: Terör asla hoş görülemez
Türkiye’nin talebi üzerine gerçekleşen NATO toplantısında terör eylemleri konusunda Türkiye’ye destek mesajı verildi. Genel Sekreter Stoltenberg, NATO'nun güvenli bölge çabasının parçası olmadığını söyledi.

 

Türkiye'nin talebiyle olağanüstü toplanan NATO Konseyi, terör saldırılarını şiddetle kınayarak tam dayanışma mesajı verdi. Türkiye'nin NATO anlaşmasının 4'üncü maddesi kapsamında istişareler için topladığı Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz." denildi.

Terörün NATO üyelerinin güvenliğine ve uluslararası istikrar ve refaha doğrudan tehdit oluşturduğu ve terörizmin sınır, milliyet veya din tanımayan küresel bir tehdit olduğu ve buna karşı ortak mücadele yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz."

‘Güvenli bölgenin parçası değiliz’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise ‘Türkiye'nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz' diyen Stoltenberg, NATO’nun güvenli bölge çabasının parçası olmadığını söyledi. Stoltenberg şunları söyledi;

‘NATO gelişmeleri yakından izliyor; müttefikimiz Türkiye'nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz. Türkiye NATO'dan daha fazla yardım talep etmedi Bütün müttefiklerimiz IŞİD’e karşı savaşta yer alıyor. Bence şunun anlaşılması lazım, hem müttefiklerle hem de ortak ülkelerle ortak çalışıyoruz.  28 müttefik zaten IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği yapıyor.’

Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulacağı iddiaları ile ilgili ise şunu söyledi;

‘NATO bu çabaların parçası değil. Bu ikili görüşmelerde görüşülen bir konu, ABD ve Türkiye arasında. Türkiye bu krizden en çok etkilenen NATO müttefiki. Özellikle sığınmacı konusunda. Ama NATO güvenli bölgenin parçası değil.’

Toplantı çağrısı 4. Madde kapsamında

Ankara, Washington Antlaşması’nın 4. maddesi kapsamında NATO Konseyi’ni toplantıya davet etmişti. Toplantı, operasyonlar hakkında müttefikleri bilgilendirilecek ve istişarelerde bulunulacak.

NATO'nun kurucu anlaşmasının 4'üncü maddesi, toprak bütünlüğünün, siyasi bağımsızlığının ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen müttefiklerin istişareler için NATO üyelerini toplantıya çağırmasını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.