Netanyahu bu fırtınanın ortasında Elon Musk ile buluşacak

Netanyahu bu fırtınanın ortasında Elon Musk ile buluşacak
İsrail Başbakanı Netanyahu, sivil haklar grupları tarafından eski adı Twitter olarak bilinen X sosyal medya platformunda Yahudi karşıtı nefreti körüklemekle suçlanan Elon Musk ile görüşmek üzere 18 Eylül Pazartesi günü Kaliforniya'ya uçacak.

TİGRİS HABER - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, sivil haklar grupları tarafından eski adı Twitter olarak bilinen X sosyal medya platformunda Yahudi karşıtı nefreti körüklemekle suçlanan teknoloji girişimcisi Elon Musk ile görüşmek üzere 18 Eylül Pazartesi günü Kaliforniya'ya uçacak.

14 Eylül Perşembe günü Netanyahu'nun ofisinden bir yetkilinin doğruladığı toplantı, Musk'un X'teki antisemitizm konusunda çekiştiği Hakaretle Mücadele Birliği'ne (ADL) değil, yapay zeka teknolojisine odaklanacağını söyledi.

Başbakanlık ofisi, görüşmenin yüksek teknoloji sektörünün şampiyonu Musk ile yapay zeka geliştirme konusunda gerçekleşeceğini doruladı.

NETANYAHU BİDEN İLE GÖRÜŞECEK

Musk-Netanyahu görüşmesi haberini veren Washington Post, durumu bilen beş kişinin, toplantının Musk'un Yahudi dostları ve müttefikleri tarafından antisemitik söylemlerin artmasıyla ilgili artan eleştirileri savuşturmak için başlatılan kampanyanın son adımı olduğunu söylediğini aktardı. X'le ilgili konuşan ABD'li bir yetkiliye göre Netanyahu önümüzdeki hafta New York'ta Başkan Joe Biden ile de görüşecek.

Netanyahu'nun ofisi , iki liderin başbakanın konuşma yapacağı BM Genel Kurulu gezisi sırasında bir araya geleceğini söyledi ancak toplantının kesin yerini belirtmedi.

Biden , Netanyahu'nun sağcı hükümetinin gerçekleştirdiği yargı revizyonunun yanı sıra İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini genişletmesinden duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Musk'un siteyi geçen yıl satın almasından ve içerik denetimiyle ilgili önlemleri gevşetmesinden bu yana Yahudiler hakkındaki nefret söylemi önemli ölçüde arttı. Musk geçen hafta ABD reklam gelirinin %60 oranında düştüğünü söyledi.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi ve ADL'nin de aralarında bulunduğu sivil haklar grupları, aynı zamanda elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın (TSLA.O) CEO'su olan Musk'un yönetimi altında X'teki nefret söyleminin hacminin önemli ölçüde arttığına dair bulgular yayınladı .

Perşembe günü bir ADL sözcüsü "İsrail'in teknoloji sektörünün dünyadaki en yenilikçi ve dinamik sektörlerden biri olduğu göz önüne alındığında, bu toplantıyla ilgili hiçbir şey özellikle şaşırtıcı değil. Ancak İsrail ve Yahudiler sıklıkla nefret dolu Siyonist karşıtlarının hedefi oluyor. Twitter/X'te antisemitizm ve antisemitik hakaretlerle dolu bir toplantı gerçekleştireceklerini ve platformda antisemitizmle ve anti-Siyonist nefret söylemiyle mücadele etmenin yollarını konuşacaklarını umuyoruz." dedi.

Toplantı haberi, kendi ülkelerinin sağa dönüşünden rahatsız olan İsrail vatandaşlarının başlattığı bir hareket olan UnXeptable'ın eleştirilerine yol açtı. Grup Pazartesi günü San Jose ve San Francisco'da protestolar düzenleyeceğini duyurdu.

Öte yandan Teknoloji girişimcisi ve UnXeptable'ın kurucu ortağı Offir Gutelzon, "Kendisini İsrail'in koruyucusu olarak adlandıran, dünyanın tek Yahudi devletinin lideri Benjamin Netanyahu'nun, Yahudi karşıtı nefret söyleminin kötü şöhretli bir sağlayıcısından tavsiye ve destek almak için Amerika'yı uçarak geçmesi son derece kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Aralık ayında ADL, Musk'ın devralmasından bu yana hem platformdaki antisemitik içerikte bir artış hem de antisemitik paylaşımların denetlenmesinde bir azalma olduğunu kaydetti. Dijital Nefretle Mücadele Merkezi, Musk yönetimindeki Siyah insanlara karşı günlük ırkçı hakaret kullanımının 2022 ortalamasının üç katı olduğunu ve eşcinsel erkeklere ve trans kişilere yönelik hakaretlerin sırasıyla %58 ve %62 arttığını söyledi.

Musk hiçbir kanıt sunmadan reklam gelirindeki düşüşten eleştirmenleri sorumlu tuttu. Perşembe günü X'te yaptığı açıklamada da dahil olmak üzere, aşağılayıcı bir şekilde "İftira Birliği" olarak adlandırmaya başladığı ADL'den gelen baskıyı özellikle işaret etti.

Bu ayın başlarında Musk, beyaz milliyetçiler ve antisemitistler tarafından benimsenen #BantheADL hashtag'iyle X hakkındaki bir sohbete katıldı ve takipçilerine bu konuda platformda anket yapıp yapmayacağını sordu. Tartışma sırasında Yahudi karşıtı görüşleri dile getiren kullanıcılarla fikir alışverişinde bulundu.

Şirketin eski marka güvenliği ve reklam kalitesi başkanı AJ Brown, bu ay Reuters'e verdiği röportajda, X'in yeni içerik denetleme politikasının , markaları sosyal medya platformunun reklamlar için güvenli olduğuna ikna etmeyi zorlaştırdığını söyledi .

İsrailli teknoloji girişimlerine yapılan yabancı yatırım, kısmen küresel yavaşlama nedeniyle ve yatırımcıların Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini azaltma çabasının önemli bir kontrol ve dengeyi ortadan kaldıracağı yönündeki korkuları nedeniyle geçen yıl azaldı. Yabancı akışın keskin bir şekilde azalmasıyla birlikte şekel bu yıl dolar karşısında yaklaşık %9 oranında zayıfladı.

NETANYAHU, ERDOĞAN VE ZELENSKY İLE GÖRÜŞECEK

Netanyahu, aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in de bulunduğu diğer dünya liderleriyle BM'de görüşecek. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.