Nursi’nin kayıp naaşı için AİHM’e başvuru

Nursi’nin kayıp naaşı için AİHM’e başvuru
Şanlıurfa Barosu, Said-i Nursi’nin kayıp naaşı için AİHM'e başvurdu. Yapılan başvuruda, kayıp naaşın bulunması için etkin bir soruşturma yürütülmediği ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği belirtilerek ihlallerin tespiti istendi.

Şanlıurfa Barosu Said-i Nursi’nin kayıp naaşının bulunması için yapılan başvurularla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Konuyla ilgili barodan yapılan açıklamada Nursi’nin mezarının parçalanarak naaşının kaçırılmasının 57. Yıl dönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Barolara İnsan Haklarını Savunmak" görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereğince suç duyurunda bulunulduğu hatırlatıldı.

Suç duyurusunun ardından savcılığın talebi dikkate alarak konuyla ilgili bilgisi olduğu öne sürelen bir kişinin ifadesini de aldığı ancak olayın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle başvuruyu takipsizlikle sonuçlandırdığı, ardından Sulh Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazın da gerekçe belirtilmeden reddedildiği bildirildi. Baro, ret kararının ardından AİHM'e başvuru yapıldığını duyurdu.

Barodan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Şanlıurfa Barosu olarak Merhum Said-i NURSİ’nin kayıp naaşı ile ilgili, mezarının parçalanarak  naaşının kaçırılmasının 57. Yıl dönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına Avukatlık Kanununun 76/1 ve 95/21 fıkralarında belirtilen ve Barolara İnsan Haklarını Savunmak görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereğince suç duyurunda bulunmuştuk.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın başladığı ilk günlerde hızlı ve etkin bir şekilde soruşturmayı yürütmesine ve bu konuda olayın esasına girip kayıp naaşın yerini bildiğini iddia eden bilgi sahibi olan bir kişinin ifadesine başvurulması talebimizi aynı gün kabul edip kısa bir süre içerisinde ifadesini almasına rağmen ne yazık ki sonraki süreçte olayın zaman aşımına uğradığını gerekçe göstererek takipsizlik kararı vermiştir.

Bu karara karşı sulh ceza hakimliğine yapılan itirazımızda belirttiğimiz hiçbir husus dikkate alınmadan gerekçesiz bir şekilde itirazımızın reddedilmesi üzerine  Said-i Nursi’nin kayıp naaşı ile ilgili önce olayın esasına girilip ardından soruşturma dosyasının üstünün örtülmesi suretiyle etkin bir soruşturma yürütülmediği ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle her iki ihlalin tespiti talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Şanlıurfa Barosu olarak 18 Temmuz 2018 tarihinde başvuruda bulunulmuştur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.