Nusaybin eski Başkanına 'Çözüm Çadırı' cezası

Nusaybin eski Başkanına 'Çözüm Çadırı' cezası
Mardin’in Nusaybin Belediyesi Başkanı Ayşe Gökkan’a 2011 yılında belediyeye ait Mitani Kültür Merkezi bahçesinde “Çözüm Çadırı” kurulmasına izin verdiği için “örgüte bilerek isteyerek yardım etmekten” 3 yıl 9 ay hapsi cezası verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Mardin’in Nusaybin ilçesinde, 2011’de belediyeye ait Mitani Kültür Merkezi bahçesinde, “Demokratik Çözüm Çadırı” kurulması nedeniyle dönemin Nusaybin Belediye Başkanı “örgüte bilerek isteyerek yardım etmekten” hapis cezası verildi. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasının “suç ve cezadaki orantısızlık” nedeniyle Yargıtay tarafından bozulmasıyla yeniden görülen davanın karar duruşmasında, Gökkan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sevk edildiği Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanan Gökkan, Kürtçe yaptığı savunmada, mahkemenin başından beri tarafsızlığını yitirdiğini, buna dair defalarca reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade ederek, “Bu mahkemeyi, heyetini, başkanını hatta katibini reddediyorum” dedi.

Avukatları savunma yapmadı

Mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini ve buna dair defalarca reddi hakim talebinde bulunduklarını hatırlatan Gökkan’ın avukatı Muharrem Şahin, “Hem mahkemenin içinde hem de dışında maruz kaldığımız durumdan kaynaklı savunma hakkımızın engellendiğini, mahkeme heyetinin hukuka uygun bir karar veremeyeceğini, bu yargılamanın bir tiyatro olduğunu değerlendiriyoruz. Mevcut dosyamızla ilgili yargılamanın hukuki bir değeri yoktur, müvekkil kadın haklarını savunmaktadır. Kadınların eşit ve özgür olmasını, Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerini savunmaktadır. Müvekkilin yargılanması gereken 2 hususu var: Kadın ve Kürt olması. Bu böyle belirlenmelidir. Bunun dışında yapılan yargılama hukuksuzdur. Soruşturma propagandadan yapılmıştır, propagandaya yardım diye mevzuattımızda bir şey yoktur. Bu nedenle savunmalarımızı üst mahkemelerde yapmak üzere esas hakkında savunma yapmayacağız” diye konuştu.

‘Reddettiğimiz mahkemeye karşı savunma yapmayacağız’

Mahkemenin kendilerine ve müvekkillerine yönelik tutumunu eleştiren Gökkan’ın avukatlarından Özüm Vurgun ise, “Bu mahkemede hukuk konuşlamaz, bu mahkemede hukuk felsefesi de konuşulamaz. Karşımızdakilerin hukuk değil, olaya siyasi saiklerle yaklaştığını düşünüyoruz. Sadece siyasi olaylarda değil, diğer Kürt adli diye adlandırılan dosyalarda bile adil yargılama yapılmamaktadır. Biz reddettiğimiz mahkemeye karşı savunma yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

Son sözü sorulan Gökkan, “Mahkemeyi reddediyorum, kadın, özgürlük, yaşam yargılanamaz” yanıtını verdi.

3 yıl 9 ay hapis cezası

Mahkeme, Gökkan’a “örgüte bilerek isteyerek” suçlamasından önce 5 yıl hapis cezası verdi. Suçun niteliğini dikkate alan mahkeme, cezayı 2 yıl 6 aya indirdi. Suçun 3173 sayılı Kanunun 3. Maadesinde belirtilen “terör” suçu olması nedeniyle cezada artırıma giden mahkeme, cezayı 3 yıl 9 aya yükseltti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.