Nusaybin yürüyüşünden notlar…

Nusaybin yürüyüşünden notlar…
MARDİN (TİGRİS)-Gün boyu takip ettiğimiz, Nusaybin-Qamişlo sınırına yapılmak istenen "utanç duvarı"na karşı BDP öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe ilişkin notlar...

Haber-Foto: Haci GÜNEŞ

nusaybin-1.jpg

*Bölgede başta Diyarbakır olmak üzere Batman, Siir, Bingöl, Elazığ,Silopi, Cizre, Kızıltepe, Ceylanpınar ve bir çok il ve ilçeden yurttaşlar,, Nusaybin-Qamişlo sınırına yapılmak istenen "utanç duvarı"na karşı yapılacak yürüyüşe katılmak üzere Nusaybin'e hareket etti.

nusaybin-2.jpg

*Sabah saatlerinde itibaren yurttaşlar başta BDP Diyarbakır il binası olmak üzere ilçe örgütü binaları önünde bir araya geldi.

nusaybin-3.jpg

*BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, BDP'li milletvekilleri Nursel Aydoğan, İdris Baluken, Hasip Kaplan, Pervin Buldan, BDP Eş Genel Başkan yardımcıları Meral Danış Beştaş ve Filiz Koçali, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile BDP MYK ve PM üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi il örgütü önünden Nusaybin'e doğru yola çıktı. Genç ve kadınların çoğunlukta olduğu yurttaşlar özel araç ve otobüslerle yola çıkarken, çevrede bulunan çok sayıda polisin, yurttaşları kameralarla kayıt altına aldığı gözlendi.

nusaybin-4.jpg

* Nusaybin’e gitmek üzere birçok alandan yola çıkan araç konvoyları, İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge gerekçe gösterilerek engellenmek istendi.

nusaybin-1.jpg

*BDP Diyarbakır'ın İl Örgütü önünde toplanarak Nusaybin'e gitmek üzere yola çıkan yüzlerce yurttaş, Çarıklı çıkısında polisler tarafından durduruldu. İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge gerekçesiyle geçişlere izin verilmediği öğrenildi. Halk polislere tepki amacıyla sloganlar atarken, uzun bir bekleyişin ardından araçların geçişine izin verildi.

nusaybin-6.jpg

*Nusaybin-Qamışlo sınır hattında kurulmaya başlanan "utanç duvarı"na karşı sınırda düzenlen mitinge engellemelere rağmen on binlerce kişi Nusaybin'e akın etti.

nusaybin-7.jpg

*Nusaybin'de esnaf, "utanç duvarı"na karşı tüm iş yerlerinin kepeklerini kapattı.

nusaybin-8.jpg

*İlçedeki halk, damlara ve balkonlara çıkarak, dışardan gelen kitleye sevgi göstersi gerçekleştirdi.

gokhan-hastane.jpg

 

*Nusaybin sınır hattındaki mayınlı alanda 9 günlük ölüm orucu eylemini sona erdiren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, hastaneye kaldırıldı. 

nusaybin-10-001.jpg

*Binlere hitaben yaptıkları konuşmalarında; BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rojava ve Türkiye arasında ilan edilmemiş gayri resmi bir savaşın var olduğunu belirtirken, DTK Eş başkanı Ahmet Türk ise, "Kürtler kendi arasındaki sınırları istemiyor" dedi.

nusaybin-11-001.jpg

*Bölge illerinden Nusaybin'e akan onbinlerce kişi, başta sınır hattında bulunan alanlara, sokak ve caddelere yayılan kitle, Mittani Kültür Merkezi bahçesinde yapılan miting alanı taştı.

nusaybin-12.jpg

*BDP, tam kadro oradaydı. DTK eş başkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gültan Kişanak, HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, BDP'li tüm milletvekilleri, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gökan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, BDP'li belediye Başkanları ile meclis üyeleri, DÖKH bileşenleri, BDP Gençlik Meclisi üyeleri, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra on binlerce kişi mitinge katılım gerçekleştirdi.

nusaybin-13.jpg

*Demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapılırken, saygı duruşu esnasında "Ey Raqip" marşı çalındı. Daha sonra BDP, DTK, HDP eş başkanları ve katılımcılar anons edilerek halk selamlandı.

ertugrul-kurkcu.jpg

 

*HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Rojava devrimini ve Nusaybin halkının bu direnişini selamladığını belirterek, "Hemen iki yüz metre ötemizde, bir direniş bir devrim gerçekleşti. İşte biz o devrimi tüm halklara açmak, tüm dünyaya açmak istiyoruz" dedi.

gokhan-aciklama.jpg

*Ardından kısa bir konuşma yapan BDP Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gokkan, şunları kaydetti: "Burada kurulmak istenen insanlık sucu, kara yüzü, kabul etmedik, etmeyeceğiz. Biz özgür ve demokratik kadınlar olarak, Kürt halkı olarak bu zulme, bu utanca karşı mücadelemize devam edeceğiz. Bu eylemde sürekli kendi yanımda hissettiğim tüm Kürt kadınları, mücadele yoldaşlarımı ve Kürt halkını selamlıyorum." 

ahmet-turk.jpg

*DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt halkı için önemli bir gün olduğunu dile getirerek, "İnanıyorum ki bu yüzyıl Kürtlerin özgürlük ve başarının yüzyılı olacak. Sizin bu mücadeleniz mücadelemizi özgür bir yaşama götürecek. Kürtlerin taleplerini inkar etmek istiyorlar. Bu kirli yaşama karşı özgür bir yaşam Arap, Türk, Fars halklarıyla birlikte başaracağız. Kürt halkının talepleri yerine getirilmediği sürece direnişimiz devam edecektir. Kürt halkını kabul etmedikleri sürece duvarların kaldırılması, sınırların kaldırılması yetmeyecektir. Biz halkımızı ve savaşçılarımızı selamlıyoruz. Kürtler kendi arasındaki sınırları istemiyor. Devletlerin siyaseti sınırlar üzerinden yürütülüyor. 'Kardeşliği kabul ediyoruz' diyenlere, şunu diyoruz. Destek verdiğimiz çeteler Kürtleri katlettiği sürece biz sizin kardeşliğinizi istemeyeceğiz. Biz halkımızla ilişkilerimizi güçlendirmediğimiz sürece amacımıza da ulaşamayacağız. Bugün direniş günüdür, bugün başkaldırı günüdür, bugün özgürlük günüdür. Sınırları artık tanımıyoruz" dedi. 

nusaybin-17.jpg

*BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, konuşmasına duvara karşı ölüm bedenini ölüm orucuna yatıran Gökkan, BDP'nin Mardinli seçilmişleri ve Kürt halkını selamlayarak başladı. Her defasında duvara ilişkin görüş ve önerilerini sunduklarını hatırlatan Demirtaş, "Buradan Sayın Davutoğlu ve yetkilileri doğru bir siyasete davet ediyoruz. Bu halk kimsenin düşmanı değil, Türkün düşmanı değil, kimseye silah çekmiş değil. Öyle bir halk ki kendi topraklarında, kendi köyünde sadece meşru savunmasını yapıyor. Kimsenin toprağında gözü yok. Sadece kendi ana topraklarında özgürce bir yaşam istiyor. Sadece sınırla çetelere, El nursa ve El kaideye açarak, buradaki kamplarda silah vererek eğitiler. Şimdi bu çetelerin arkasında emperyalistlerin ve Türkiye'nin desteği olmazsa onlar orada 3 gün duramaz. Çünkü arkalarında halk yok. Şimdi bu çeteler sadece Kürtlere değil Arap topraklarını da işgal etmeye çalışıyorlar. Diyorlar biz bu çeteleri desteklemiyoruz. Reyhanlı ve Antep, Nizip'te kamplarında siz onlara eğitim vermediniz mi? Destek vermediniz mi? Örtülü ödenekte destek vermediniz mi? Bunlar açık. Şimdi niçin destek veriliyor; çünkü Kürt halkının orada bir özgür yaşam ile kendi kendini yönetmesini istemiyorlar. Aslında ilan edilmemiş, gayri resmi bir savaş Rojava ve Türkiye arasında yaşanıyor. Ama Rojava'da Türkiye adına çeteler bu savaşı yapıyor" diye konuştu. 

nusaybin-18.jpg

* Mitingin ardından polis kitleye müdahale etti. Sınıra doğru yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ederken, kitle taş, ses bombası ve havai fişekler ile polise karşılık verdi.

nusaybin-19.jpg

*Polis yoğun bir şekilde gaz bombası kullanırken, TOMA aracından yurttaşlara sıkılan tazyikli suyun ise kırmızı renkte olması dikkat çekti.

nusaybin-20.jpg

*Polisin attığı gaz bombası kapsülünün yüzlerine isabet ettiği 3 yurttaşın ağır yaralandığı, yaralılardan 2'sinin Midyat Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü, birinin ise Nusaybin Devlet Hastanesi'ne tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Çok sayıda yurttaş polisin attığı gaz bombalarından yaralanırken, yaralılardan durumları hafif olanlar ayakta tedavi edildi. 

nusaybin-21.jpg

*Sınıra örülen duvara karşı çıkan gençler de Hastane ve Umut caddelerine taş ve çöplerle barikat kurarak, caddeyi trafiğe kapattı.

rojavali-gencler.jpg

*Sınırın öte tarafında ise Rojavalı gençler, YPG bayraklarıyla tellerin önüne gelerek Nusaybin yürüyüşüne katılan kitleye destek verdi. 

nusaybin-22.jpg

*BDP eş genel başkanlarının da aralarında olduğu BDP heyetinin ise BDP Nusaybin İlçe Örgütü binasında toplantı düzenlediği ve ilerleyen dakikalarda kamuoyuna açıklama yapacağı öğrenildi.

nusaybin-23.jpg

*BDP eş genel başkanlarının ilçe binası önünde açıklama yapacağının duyulması üzerine kitle Fatih Mahallesi’nde bulunan BDP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye polis bir kez daha gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ederken, ilçede uzun saatler çatışmalar devam etti.

nusaybin-24.jpg

*Çevre illerden mitinge katılmak için Nusaybin'e gelen binlerce kişi,  polisin müdahalesinin ardından ilçe otogarında saatlerce bekleyişe geçti.

nusaybin-25.jpg

*Daha sonra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Nusaybin İlçe Örgütü önünde basına açıklamalarda bulundu. Demirtaş, polisin müdahalesine sert tepki gösterdi. 

nusaybin-26.jpg
*Demirtaş: “Bu gün Nusaybin'de ortaya konan direniş gerekli yerlere mesajını vermiştir. Duvarı durdurduklarını açıkladılar. Umarız bir daha bu şekilde bir akılsızlığa yeltenmezler” açıklamasında bulundu.

nusaybin-24.jpg

*Demirtaş’ın açıklamasının ardından otogarda bekleyen yurttaşlar otobüslerine binerek evlerine döndü.

gokhan-aciklama-001.jpg

*Nusaybin-Qamişlo arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 9 gündür ölüm orucu eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın ilgili bakanlıklar ile yapılan görüşme sonucu duvarın örülmemesi ile ilgili anlaşmaya varıldığı ve bu nedenle eylemini sonlandırdığı öğrenildi.

 

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.