Nusaybin'e giden araçlar durduruluyor

Nusaybin'e giden araçlar durduruluyor
BDP tarafında Nusaybin-Qamişlo arasında örülen duvarı protesto etmek amacıyla yapılacak eylem için bölge illerinden yola çıkan araçlar, il ve ilçe çıkışlarında durdurularak İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge gerekçe gösterilerek engelleniyor

DİYARBAKIR

Sabah saatlerinde itibaren yurttaşlar başta BDP Diyarbakır il binası olmak üzere ilçe örgütü binaları önünde bir araya geldi. BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, BDP'li milletvekilleri Nursel Aydoğan, Pervin Buldan, BDP Eş Genel Başkan yardımcıları Meral Danış Beştaş ve Filiz Koçali, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile BDP MYK ve PM üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi il örgütü önünden Nusaybin'e doğru yola çıktı. Genç ve kadınların çoğunlukta olduğu yurttaşlar özel araç ve otobüslerle yola çıkarken, çevrede bulunan çok sayıda polisin, yurttaşları kameralarla kayıt altına aldığı gözlendi.
BDP Diyarbakır'ın İl Örgütü önünde toplanarak Nusaybin'e gitmek üzere yola çıkan yüzlerce yurttaş, Çarıklı çıkısında polisler tarafından durduruldu. İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge gerekçesiyle geçişlere izin verilmediği öğrenildi. Halk polislere tepki amacıyla sloganlar atarken, uzun bir bekleyişin ardından araçların geçişine izin verildi.

ERGANİ

Sabahın erken saatlerinde BDP Ergani eski ilçe binası önünde toplanan yüzlerce kişi, alkışlar ve kornalar eşliğinde gerçekleşecek yürüyüşe katılım sağladı. 60'a yakın minibüs ve onlarca şahsi araç, BDP Ergani eski ilçe binası önünden Diyarbakır'a doğru hareket etti.
Yurttaşlar, Diyarbakır yolu üzerinde polisler tarafından durduruldu. Polislerin tutumunu protesto etmek amacıyla araçlarında inen yurttaşlar, slogan eşliğinde Diyarbakır'a doğru yürüyüşe geçti. Yolda bulunan ve HÜDA-PAR üyeleri oldukları iddia edilen kişilerle slogan atan yurttaşlar arasında tartışma çıktığı belirtildi.

BİSMİL

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nden Nusaybin'e doğru hareket eden araçlar Bismil'in hemen çıkışında durduruldu. Çok sayıda polis tarafından durdurulan araçlardan yolcu otobüsler aranırken, Nusaybin istikametine giden araçlara ise izin verilmiyor. Konvoyda BDP ilçe örgütü, belediye çalışanlarının da bulunduğu aralarında bulunduğu çok sayıda kişi bulunuyor. Kitle arama noktasından araçlarla geçişe izin verilmeyince, Nusaybin'e doğru yürüme kararı aldı. Kitle, şu an Nusaybin'e doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. 

SİİRT

Siirt'te aralarında belediye başkanlarının, BDP yöneticilerinin ve HDP temsilcilerinin bulunduğu yüzlerce kişi, sabah saatlerinde bugün Kurtalan'ın çıkışında bir araya geldi. Yola çıkan araçlar Batman çıkışı Hasankeyf yolu üzerinde araçlar kurulan arama noktası tarafından durduruldu. Kurulan arama noktasında, Nusaybin'e gitmek isteyen yurttaşlara İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge nedeniyle geçişlere izin verilmeyeceği belirtildi. Siirt'ten Nusaybin'e doğru yola çıkan yüzlerce kişi Batman'ın Hasankeyf çıkışında polisler tarafından durduruldu. BDP Siirt İl Eş Başkanı ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın tüm çabalarına rağmen, olumsuz cevap alan yurttaşlar, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri üyeleri öncülüğünde yürüyüşe geçti. 300 metrelik bir yürüyüş ardından basın açıklaması yapan Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Hediye Özer, duvarın bir insanlık dışı olduğunu bir "utanç duvarı" olduğuna dikkat çekti. Özer, barış isteyen barış anneleri olarak ne pahasına olursa olsun Nusaybin'e gideceklerini söyledi. 

Açıklamanın ardından yüzlerce kişi yolu trafiğe kapatmak isterken, polisler geri çekilmek zorunda kaldı. Yurttaşlar Hasankeyf'in çıkışından tekrar yola koyuldu. 

ADIYAMAN

BDP Adıyaman il binası önünde toplanarak yola çıkan yurttaşlar, şehrin çıkışında bulunan Küçük Sanayi önünde kurulan polis noktasında durduruldu. İki otobüs İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi gerekçe gösterilerek engellendi.

URFA

Nusaybin'e gitmek için Urfa'dan ilçelerine doğru yola çıkan araçlar, Harran Üniversitesi Osman Bey Kampusu Kavşağı'nda kurulan polis noktasında durduruldu. Araçların geçişine izin vermeyeceklerini belirten polisler, sadece BDP İl Eş Başkanları'nın geçişine izin verebileceklerini ifade etti. 

CİZRE

Cizre halkı, Nusaybin-Qamislo sınır hattında yapılmak istenen duvarı protesto etmek için bu sabah Nusaybin'e doğru hareket etmişti. Katran'da jandarmalar tarafından önleri kesilen yurttaşlar oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Bunun üzerine jandarma barikatları kaldırdı ve geçişler tekrar başladı. Cizre'den giden bini aşkın kişi şimdi Nusaybin'e doğru yoluna devam ediyor.

SİLOPİ

Silopi'de bugün kepenkleri açılmadı. İlçede fırınlar ve nöbetçi eczaneler dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu görülürken, polisin ilçenin ana caddelerinde zırhlı araçlarla dolaşması dikkat çekti. 

İDİL

İdil'de halk Nusaybin'e doğru sabahın erken saatlerinden itibaren yola çıkarken, ilçe esnafı da kepenk kapatarak eyleme dest verdi.

ELAZIĞ

Nusaybin'e giden BDP Elazığ ilçe örgütü üyeleri, Mardin Yenişehir Mahallesi'nde polis tarafından durduruldu. BDP'liler, "Polis tarafından kabaca durdurulduk. Ve üst araç araması yapıldı. GBT kontrolü için kimliklerimize el koydular. Sadece bizi durdurdular. 'Şüphe üzerine sizi burada durdurulduk' dediler" diye aktardılar. 

BATMAN 

BDP Batman İl Örgütü öncülüğünde, Nusaybin'de düzenlenecek kitlesel yürüyüşe katılmak üzere yüzlerce kişi yolla çıkarken, Batman çıkışında araçlara polisler tarafından "İçişleri Bakanlığı'nın kararı" gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Araçların tutanağını alan polisler, yurttaşları GBT sorgulamasından geçirdi. Kitlesel yürüyüşe izin vermeyen polisler, sadece özel araçlara izin verdi. İzin vermeme üzere kitle Belediye Çay Bahçesi'ne gelerek, oturma eylemine başladı. Oturma yapıldığı yere "Rojava Gazze olmasın" ve "Özcan yoldaş ölümsüzdür" pankartı yanı sıra Batman'da katleden Özcan Temel'in posteri asıldı. Oturma eylemine BDP PM Üyesi Nezir Gülcan, BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, BDP Batman Merkez İlçe Başkanı Murat Gazioğlu, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri, Belediye Meclis üyeleri de eşlik ediyor. 
Açıklama yapan BDP PM Üyesi Nezir Gülcan, Nusaybin ve Qamişlo kentlerinde yaşayan kardeş halklar arasına örülen duvarı protesto etmek ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destek vermek amaçlı düzenlenecek yürüyüş için Nusaybin'e gitmelerine polislerin engel olduğunu belirtti. Gülcan, polislerin izin vermemeleri üzerine burada oturma eylemi başladıklarını ve Nusaybin'deki eylem sona erinceye kadar burada oturma eylemine devam edeceğini söyledi. 

Öte yandan oturma eylemini kameraya almak isteyen polislere BDP yöneticileri ve gençler tepki göstererek izin vermedi. 

BİNGÖL 

Bingöl den Nusaybin'e gitmek isteyen BDP'liler Bingöl'ün Genç ilçesi çıkışında polis tarafından engellendi. Konuyla ilgili açıklama yapan BDP Bingöl İl Eş Başkanı Halis Yurtsever, "Dün akşam bir kısım arkadaşlarımız Nusaybin'e doğru hareket etmişti. Bizde Nusaybin'e gitmek için yola çıktık ancak, bu sabah Genç ilçesi çıkışında polis tarafından seyahat etme özgürlüğümüz engellenmiştir. Gerekçe olarak İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ve valinin talimatı olarak gösterildi" dedi. 

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bugün kepenkler açılmazken, çarşı merkezinde yürüyüş gerçekleştirmek isteyen gençlere polis herhangi bir uyarıda bulunmadan gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale etti. Gençler polisin müdahalesine taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile karşılık verirken, pek çok noktada ses bombaları patladı. Polisin müdahalesi ile birlikte gençler Şemdinli yolu ve Kışla Mahallesi'ne doğru çekilerek, barikat kurdu. Polisin bu noktalara zırhlı araçlarla girerek rastgele gaz bombası atmasından okuldan çıkan çocuklar etkilendi. Yine bazı evlere gaz bombası kapsülü isabet etti. Polis müdahale esnasında çekim yapan basın mensuplarına da plastik mermilerle müdahale etti. Bir gazeteciye "neden çekim yaptığını" sorarak plastik mermi sıkan polise, diğer gazeteciler tepki gösterdi. 

İlçede çatışmalar devam ediyor.

dyb-07-11-13-diyarbakir-nusaybin-hareket-etti1.jpg

 

dyb-07-11-13-diyarbakir-nusaybin-hareket-etti5.jpg

 

dyb-07-11-13-diyarbakir-nusaybin-hareket-etti4.jpg

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.