O gece tıkınmayın

O gece tıkınmayın
Uzmanlar, yılbaşının simgesi haline gelen zengin sofralarda gece boyunca tüketilen ağır yemekler yerine, yeni yıla sağlıklı başlanmasını sağlayacak besinlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuyor

Diyarbakır Memorial Hastanesinden diyetisyeni Mesude Karakız: "Her şeyi dozunda bırakın, yemeklerin değil gecenin tadını çıkarın"

 

 

Diyarbakır- Uzmanlar yılbaşı gecesi yüksek kalorili besinlerden kaçınılmasını öneriyor. Yılbaşınınkurulan  zengin sofralarda gece boyunca adeta  tıkınılarak tüketilen ağır yemeklerin, sağlığı olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, yeni yıla sağlıklı başlanmasını sağlayacak besinlerin tercih edilmesini tavsiye ediyor.

 

Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesi diyetisyeni Mesude Karakız, yılbaşı gecesine hazırlanırken güne kahvaltı ile başlamanın, hafif bir öğle yemeği ve ara öğünlerle akşama hazırlanmanın faydalı ve sağlıklı olacağını vurgulayarak, şöyle dedi: "Ara öğünlerde meyve, bir bardak süt veya ayran, bir küçük kase yoğurt veya bir avuç kuruyemiş tüketilebilir. Ayrıca gün içerisinde belli aralıklarla su tüketimi ihmal edilmemelidir. Çünkü sıvı alımı vücudu gece için hazır hale getirir, sindirimi kolaylaştırır. Yılbaşı akşamlarında hazırlanan ağır yemeklerin bulunduğu sofralara aç karınla oturulmamalıdır. Gün boyunca akşamı bekleyip aç bir şekilde sofraya oturmak yüksek kalorili besinleri gereğinden fazla tüketmeye neden olur. En azından sofraya oturmadan kısa bir süre önce bir bardak süt veya yoğurt, meyve ve 3 ceviz içi yada ince bir kepekli tost tüketilmesi faydalı olacaktır. Yılbaşı gecesi kızartmalardan, çok tuzlu ve baharatlı besinlerden de uzak durulmalıdır. Çünkü bu özellikteki besinler sindirim ve dolaşım sistemini yorar, mide gerginliğine, bağırsak problemlerine ve tansiyon dengesizliklerine sebep olur. Bunun için ana yemek olarak balık, ızgara, fırında veya buğulama olarak derisi alınmış hindi ya da tavuk eti tercih edilebilir. Yanındaki garnitürler de sebze tabakları, çeşitli peynirler, bir avuç çerez veya fırınlanmış minik mantarlar olabilir."

 

Karakız, yılbaşı gecesinde tatlı seçiminin de çok önemli olduğuna işaret ederek, gecenin sonunda tatlı tüketilecekse bunun şerbetli hamur tatlılarından ziyade sütlü veya meyveli tatlılar olması gerektiğini belirtti.

 

Tatlı yerine meyve veya dondurmanın da iyi bir seçenek olabileceğini kaydeden Karakız, mevsim meyvelerinden hazırlanan meyve salatası ve üzerine bir top vanilyalı dondurmanın hafif ve sağlıklı bir seçim olacağını söyledi.

 

"Her şeyi dozunda bırakın, yemeklerin değil gecenin tadını çıkarın" diyen Karakız, şöyle konuştu:

 

"Bir şölen ve kutlama şeklinde geçen yılbaşı gecelerinde tüketilecek besinlerin dozunu kaçırmamak çok önemli. Eğer kendinizi çok kısıtlamak istemiyorsanız porsiyonların miktarını küçük tutabilir, yemeklerinizi yavaş yavaş yiyebilirsiniz. Bu sayede yemeklerin tadına varıp, az yemek yemiş olursunuz. Ayrıca ertesi gün yaklaşık 1,5 saat açık havada yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin. Bu hem kalori yakmanızı hem de kendinizi hafif ve zinde hissetmenizi sağlayacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.