Ocak ayında iş kazasında 82 işçi öldü

Ocak ayında iş kazasında 82 işçi öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı "Ocak Ayı İş Cinayetleri Raporu"na göre, ay içerisinde 5'i çocuk, 2'si kadın, 7'si göçmen olmak üzere en az 82 işçi yaşamını yitirdi.

Raporda, "İş cinayetlerinin sorumluları devlet ve sermayedir. Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır" denildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, basın ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı "Ocak Ayı İş Cinayetleri Raporu"nu açıkladı. Raporda, Ocak ayında en az 82 işçinin denetimsizlik ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasından kaynaklı meydana gelen önlenebilir iş kazalarında yaşamını yitirdiği belirtildi. İşçi ölümlerin en çok inşaat, taşımacılık, belediye-genel işler ve ağaç-kağıt sektörlerinde yaşandığı belirtilen raporda, inşaat iş kolunda yarısı yüksekten düşme sonucu olmak üzere 21 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Taşımacılık iş kolunda ise 12 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, belediye ve genel işlerde ise 10 işçinin yaşamını yitirdiği yer buldu.

 Raporda, "Uzun, yoğun, sağlıksız çalışma koşulları ve taşeronlaştırma-düşük maliyet hesabıyla yapılan çöken, kayan, kışın tuzlanmayan vb. kısaca gerektiği şekilde yapılmayan yollar ve bir bütün olarak yanlış ulaşım politikalarının sonucu olarak taşımacılık işkolunda 12 işçi can verdi. 30 Mart'ta yerel seçimler yapılacak. Ancak kimse belediye ve bu işkoluna giren diğer işçilerin çalışma koşullarının nasıl olacağı hakkında bir şey söylemiyor. Taşeronlaştırma sektörde başat çalışma biçimi. Düşük ücretler, sosyal hakların olmaması veya gasp edilmesi cabası. Diğer yandan da geri dönüşüm ve ev içi çalışmada sigortasız, açlık sınırında, insani olmayan her türlü yaşama koşulları mevcut. Belediye, genel işler işkolunda bu ay 10 işçi can verdi" ifadelerine yer verildi.

2 kadın işçinin ve 7 göçmen işçinin de Ocak ayında iş kazalarında yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, "İş cinayetlerinin sorumluları devlet ve sermayedir. Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır" denildi.

is-kazasi-2.jpg

is-kazasi-3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.