Öcalan: 'Roboski darbeci yapının kararı'

Öcalan: 'Roboski darbeci yapının kararı'
PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı'da Cumartesi günü yapılan toplantıda yer alan BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul- Öcalan'ın kendilerine ileriki günlerde, gazetecilerden ve akil insanlardan oluşan heyetlerin İmralı'ya gidebileceği bilgisini aktardığını kaydeden Baluken, "AKP süreci doğru okumazsa kaostan kurtulamaz. Arafta da sonsuza kadar beklenmeyeceğini herkesin bilmesi gerekir" diyerek, "Anlamlı müzakere", "İzleme kurulu" ve "Hukuki boyut"a vurgu yaptığını söyledi. Baluken, Paris katliamı ve Roboski'de verilen 'takipsizlik' kararına ilişkin Öcalan'ın "Darbeci yapının işi" değerlendirmesinde bulunduğunu söyledi. 


'Roboski darbeci yapının kararı' 

Baluken, Roboski katliamı ile ilgili askeri savcılık tarafından verilen kararı Öcalan'ın "darbeci yapının hamlesi" olarak değerlendiğini belirterek, uzun bir süre bu konunun konuşulduğunu aktardı. Öcalan'ın başlatmış oldukları sürecin tarihi bir sonuç almaya yönelik olarak geliştirildiğini ve bu sürecin niteliğinin ve hedefinin demokratik bir barışla, demokratik toplumu inşa etmek olduğunu ifade ettiğini belirten Baluken, "Sayın Öcalan ancak bu süreç başladığı günden bugüne kadar da demokratik toplumu ve demokratik barışı hedefleyen bu sürece karşı çok ciddi bir darbeci yapının devrede olduğunu ifade etti" dedi. 

'Süreci bitirmeye yönelik darbenin parçası' 

Öcalan, "Bu darbeci yapının gerek içerden gerekse dışardan beslendiğini ve zaman zaman da süreci bitirmeye yönelik hamlelere yoğunlaştığını ifade etti" diyen Baluken, "Sayın Öcalan, 9 Ocak Paris katliamını yine bu darbe kapsamında ele aldı. Son aylarda gelişen olayları da süreci bitirmeye yönelik darbe bir parçası olarak değerlendirmenin doğru olacağını ifade etti. Gever'de yapılan katliamda demokratik tepkisini ortaya koyduğu için Kürt gençlerinin katledilmesi, tutuklu vekillere yönelik AYM'nin emsal kararı varken yerel mahkemelerde tahliyeyi önleyen hukuk skandallarının yaşatılması, Sebahat Tuncel ile ilgili daha önce verilen bir hükmün hızla Yargıtay'da onaylatılması ve Roboski katliamıyla ilgili ortaya konan bu takipsizlik kararının bu darbeci yapının hamlesi olduğunu, bunun kabul edilmez olduğunu ve kendi yaptığı çalışmalarda da bu darbeci yapının hamlelerini boşa çıkarttığını' belirtti" dedi. Baluken, "Tıpkı Paris katliamı gibi Roboski katliamıyla ilgili de tarih önünde bu katliamı yapanların mutlaka hesap vereceğini, bu konuda da Kürt halkının duyarlı yaklaşımının devam edeceğini söyledi" diye aktardı. 


'Önümüzdeki günlerde gazeteciler gelebilir' 

Öcalan'ın kendilerine ileriki günlerde, söz konusu gazetecilerden ve akil insanlardan oluşan heyetlerin İmralı'ya gidebileceği bilgisini aktardığını kaydeden Baluken, "Anlamlı müzakere", "İzleme kurulu" ve "Hukuki boyut"a vurgu yaptığını söyledi. Baluken Öcalan'ın "Bunları yerine getirmek için 30 Mart'ı bekleme büyük hata olur" dediğini aktardı. 

'Seçim sadece belediye almak değil' 

Yaklaşan yerel seçimlerin de görüşmede ele alındığını belirten Baluken, bu konuda Öcalan'ın önemli konulara dikkat çektiğini söyledi. Baluken şunları belirtti: "Bu seçimlerin sadece belediye başkanlığı seçimleri olmadığını, halkımızın da bu bilinçle seçimlere hazırlanmasını, seçim çalışmalarını bu bilinçle yapılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle Diyarbakır'da seçime kadın adayla gidilmesinin tarihi bir anlamı olduğunu, gerek Kürdistan, gerek Türkiye gerekse Ortadoğu açısından tarihi bir devrim olduğunu söyledi. Kadın özgürlüğü açısından ortaya konan bu yaklaşımın herkes tarafından önemsenmesi gerektiğini söyledi" dedi. Baluken, başta Diyarbakır'da çalışma yürüten kadınlar olmak üzere Öcalan, Diyarbakır kadın adayını, belediye eş başkan adayı kadınları ve seçimlerde çalışacak olan kadınları özel olarak selamladığını ifade etti. 

Kandil'in mektubu hala verilmedi 

Öcalan'ın Kandil'e yazmış olduğu 20 sayfalık mektubun cevabının henüz Öcalan'a ulaşmadığı bilgisini veren Baluken, "Kandil'deki KCK yetkililerinin heyetimize aktardığı bilgilere göre bu mektuplar tüm alanlarda çok yoğun bir şekilde tartışılıyor. Bu tartışmaların tüm alanlardan gelecek sonuçlarla birlikte ortaklaşması ve buna göre bir cevap yazılması öngörülüyor. Bu bilgiyi Sayın Öcalan'a aktardık. Zaten görüşmeye başladığımızda Sayın Öcalan'nın ilk sorduğu soruydu" dedi.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.