Öcalan’dan tarih değerlendirmesi;

Öcalan’dan tarih değerlendirmesi;
’’Malazgirt Türk-Kürt ittifakı zaferiydi'

Sürecin kalıcı barışa evrilmesi konusunda Öcalan'ın hükümete eleştirileri ve uyarılarının olduğunu anlatan Baluken, şunları belirtti: " Sayın Öcalan, tarihi Türk ve Kürt ittifakının aslında tarihten gelen Anadolu ve Mezopotamya Türkiye ve Kürdistan coğrafyasındaki tarihin özünde saklı olduğunu ifade ediyor. Anadolu tarihini tamamının aslında Türk ve Kürt ittifakının üzerine şekillendiğini ve bunun tarihsel örneklerinin çokça açığa çıkarılabileceğini söyledi. Kendisi Malazgirt örneğini verdi. Bilindiğinin aksine aslında Malazgirt zaferinin bir Türk zaferi değil Kürt zaferi olduğunu, ittifak zaferi olduğunu söyledi. Bu ittifak ruhunu güncele açmanın pek çok sorunun çözümü olma noktasında önemli olduğunu dile getirdi. Her ne kadar bugün özgürlük mücadelesini Kürt halkı daha fazla sahiplenmiş bunu bilince çıkarmışsa da diğer halklar açısından da kendi tarihine özgürlük mücadelesine bir yabancılaştırma süreci olmuş olsa da tarihe eğilerek bu özgürlük bilincinin halklara taşınmasının önemli olduğuna dikkat çekti."

'Tarih ile güncel arasındaki bağ önemli' 

Öcalan'ın "Türkmenler, Aleviler, Lazlar, Çerkesler ve diğer halklar içinde bunun böyle olduğunu bu kültürün tarihinde büyük bir özgürlük damarının yattığını ifade etti" diyen Baluken şöyle devam etti: "Sayın Öcalan, "Türkmenler için Pis Sultan'dan Dadaloğlu'ndan, Karacaoğlan'dan yararlanabileceğini onların eserlerindeki, türkülerindeki özün yakalanabileceğini ve bu tarihi özün bugün haklar düzeyinde buluşturulabileceğini ifade etti. Bugün devletin uzun süredir uyguladığı sistematik politikaların tamamının daha çok Türkmenleri, Alevileri diğer halkları bu özgürlük damarından, özgürlük kültüründen uzaklaştırmaya yönelik sosyal faşizme mahkûm etmek isteyen boğucu politikalar olduğunu söyledi."Öcalan'ın tarihi ele alış biçimindeki farkını ortaya koyduğuna da dikkat çeken Baluken, tarihsellikle güncellik arasındaki bağı önemsediğini belirterek, "Süreç ile tarihi bu ittifak ruhu ve özgürlük çığlığı arasında da bağlantı kuran çözümlemelere sıkça değindi" diye aktardı. 



'Kürt partileri ve Kürt örgütleri arasındaki çelişki bitmeli' 

Ele alınan konulardan birinin de Federal Kürdistan Bölgesi'nde yapılması planlanan ancak ertelenen Kürt Ulusal Konferansı olduğunun altını çizen Baluken, "Ulusal Konferansla ilgili de Sayın Öcalan Kürt partileri ve Kürt örgütleri arasındaki çelişkilerin bir an önce bitmesi gerektiğini dile getirdi. Dar örgütsel çıkarı önceleyen yaklaşımların tarihi doğru okuma anlayışından uzak olduğunu ve bunların bir an önce aşılması gerektiğini ve Ulusal Konferansın bir an önce toplanması gerektiğini ifade etti" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.