'Öcalan'ın özgürlüğü aşama aşama sağlanmalı'

'Öcalan'ın özgürlüğü aşama aşama sağlanmalı'
Van Baro Başkanı Murat Timur, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın koşullarının bir an önce iyileştirilerek özgürlüğü için ise aşama aşama yol alınması gerektiğini belirtti.

Van - Kürt sorununun demokratik çözümünde kilit rol oynayan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgür hareket koşullarının sağlanması ve eşit bir şekilde müzakerelerin sürdürülmesine dönük beklentiler hala karşılanmazken, tüm olumsuz gelişmelere rağmen Öcalan sorunun çözümü için tek taraflı çaba harcamaya devam ediyor. Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesine dönük bir an önce girişimlerde bulunulması gerektiğini söyleyen Van Baro Başkanı Murat Timur, Kürt sorununun çözümü için başlatılan süreçte siyasal iktidarı temsilen başbakanın olduğunu, diğer tarafta ise en önemli aktörün Öcalan olduğunu ifade etti. Çözüm sürecinin yöntemi konusunda çok çirkin bir bürokrasi işlediğinin altını çizen Timur, Öcalan'ın KCK ve Avrupa'daki Kürtlere gönderdiği mesajların dahi BDP ve HDP heyetleri üzerinden gönderildiğine dikkat çekerek, müzakerelerin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için siyasal iktidarın cesur adımlar atması gerektiğini kaydetti. Aracılar üzerinden iletişim sağlamanın yerine birebir çözümü getirecek olan örgütün muhataplarıyla görüşülmesi gerektiğini ifade eden Timur, böyle bir yöntemle sürecin çok ciddi bir şekilde ilerleyebileceğini dile getirdi. 


'Öcalan'ın özgürlüğü aşama aşama sağlanmalıdır'

Kürt sorununun çözümünde Öcalan'ın tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki koşulların iyileştirilmesine ilişkin dünyada bazı liderlerin yaşadığı süreçlerden örnek veren Timur, "Belki Sayın Öcalan'ın cezaevinden ilk aşamada tahliye edilmesi kamuoyu açısından 'sıkıntı yaratabilir' düşüncesi olabilir. Ancak biz bu barış süreci içerisinde Sayın Öcalan'a karşı çok ciddi bir sempatinin batı kamuoyunda da oluştuğunu da görmekteyiz. Zaten bölgede çok önemli bir kesim Öcalan'ı artık kendi iradesi olarak tanımladığı konusunda da kuşku bulunmamaktadır. Bu konuda önerdiğimiz iki nokta var. Dünyanın birçok ülkesinde bu aşamalar yaşanmış. İlk olarak ev hapsi uygulamasına geçilebilir. Daha sonra dünyada da uygulanan bu uygulamalar ile örgüt liderlerinin özgürlüğüne kavuşmasıyla sonlandırılır. Şunu artık kabul edelim ya da etmeyelim bu sürecin yaşanmasında Sayın Öcalan çok önemli bir aktördür. Artık aşama aşama Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sağlanması da dahil uygulanacak rasyonel bir yöntemle bu tecridin ortadan kaldırması gerekiyor" şeklinde konuştu. 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.