Öğrenciler ev derdine düştü

Öğrenciler ev derdine düştü
ÜNİVERSİTE sonuçlarının açıklanmasından sonra binlerce öğrenci ev arayışına başladı. Okula, toplu taşımaya yakın ve aynı zamanda öğrenci bütçesine uygun ev arayan üniversiteliler ve aileleri emlak ofislerinin yolunu tutmaya başladı.

 Eylül başında kayıt işlemlerini yaptıran öğrenciler Eylül'ün 2. ve 3. haftalarında yeni evlerinde yaşama başlayacak. Üniversitelilerin ev kirası olarak ayıracakları bütçe ortalama 100 metrekare bir daire baz alındığında 350 lira ile 2 bin 750 lira arasında değişiyor. En fazla kirayı İstanbul ve Ankara’da eğitim görecek öğrenciler ödeyecek. Karadeniz ve Doğu illerinde ise azalan kira bedelleri 350 liraya kadar gerileyecek.

Üniversitelere yakın evler öğrenciler tarafından olduğu kadar yatırıcılar tarafından da tercih ediliyor. Eve yatırım yapmak isteyenler kolay kiraya verilmesi ve kendini daha çabuk amorti etmesi nedeniyle bu daireleri seçiyor. Kiralık konut piyasasındaki fiyat artışını incelediğimizde ise fiyatlar sonbir yılda İstanbul’da yüzde 18 - 40, Antalya yüzde 10 , İzmir’de 8 - 13, Ankara yüzde 6 - 10, Gaziantep yüzde 26,  Adana’da yüzde 15, Hatay’da yüzde 13, Mersin’de  yüzde 16, Kahramanmaraş’da  yüzde 11, Trabzon’da  yüzde 8-11, Eskişehir’de yüzde 10, Konya’da yüzde 5-10 Bursa’da yüzde 9-40 ve Denizli 28 - 33 oranın da arttı.

En pahalısı istanbul’da

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel hazırladığı rapora göre, İstanbul’daki konut kira fiyatlarındaki artış yıllık ortalama yüzde 10 olsa da bazı bölgelerde bu oran yüzde 30- 40’lara kadar çıktı.  TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira rakamlarındanki yükselişte en büyük etkenin yeni gelen öğrencilerin kiralama talepleri ve son yıllarda inşaat sektörünün gelişme konusu haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.