Öğrenciler sınavda, uçuşları durdurun

Öğrenciler sınavda, uçuşları durdurun
TEOG maratonu içeride öğrencileri dışarıda velileri terletti

 

TEOG maratonu, içeride öğrencileri dışarıda velileri terletirken, Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Ali Emiri Ortaokulunda sınav salonu yetmedi. Ali Emiri Ortaokulu öğrencilerden 3 sınıf, sınav salonu yetersizliğinden dolayı yakındaki Selahaddin Eyyübi Anadolu Lisesine kaydırıldı. Öte yandan sınav saatinde savaş uçaklarının gürültü çıkarması tepkiye neden oldu. İHD Şube Başkanı Raci Bilici sosyal medyadan Vali Hüseyin Aksoy’a seslenerek, “Uçuşları durdurun” dedi.

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem sınavları dün başladı. 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci en iyi lise için ter dökerken, sınavlar yurt içinde 970, yurt dışında ise 15 merkezde gerçekleştiriliyor.

 

Milli eğitim Bakanlığınca (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk oturumu dün yapıldı. 1 milyon 167 bin 854 öğrenci dün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi sınavlarına girdi. Bugün ise, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

 

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

 

İki gün sürecek sınavda oturumlar 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlarken,  teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek. Öğrencilerin bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava girmeleri yasaklandığından, bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

 

Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenci için de özel din sorusu hazırlandı. Mazeret sınavları 14-15 Mayıs’ta yapılacak, sonuçlar ise Haziran’da açıklanacak.

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları, “Cuma günü tatil olacak mı?” sorusunu gündeme getirirken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, şu an için 29 Nisan Cuma için bir tatil öngörülmüyor.

 

TEOG maratonu içeride öğrencileri dışarıda velileri terletirken, Diyarbakır Yenişehir İlçesi, Ali Emiri Ortaokulunda sınav salonu yetersiz kaldı. Ali Emiri Ortaokulundaki öğrencilerden 3 sınıf sınav salonu yetersizliğinden dolayı yakındaki Selahaddin Eyyübi Anadolu Lisesine kaydırıldı. Ali Emiri Ortaokulunda hınca hınç bir doluluk yaşanırken, Selahaddin Eyyübi Anadolu Lisesinde 3 sınıf sessiz sakin bir ortamda sınava girdiler.

TEOG heyecanı ile öğrenciler içerde ter dökerken, ailelerin de dualar eşliğinde okul önündeki bekleyişleri sürdü. Sınavın bitiminde ise, Ali Emiri Ortaokulu önü tam ana baba gününe döndü. Bir yanda sınav stresi ve yorgunluğu içinde dışarıya çıkan öğrenciler bir yandan çocuklarını kalabalığın içinde bulmaya çalışan ailelerin telaşı okul önünü bayram yerine çevirdi. Sınav çıkışı çocuklarına kavuşan veliler bir yandan çocuklarına kavuşmanın rahatlığını yaşarken bir yandan da meraklı sorularla öğrencilerden sınavların nasıl geçtiğini öğrenmeye çalıştılar.

 

Savaş uçakları örgencilerin motivasyonunu bozdu

Öte yandan TEOG sınavının yapıldığı saatlerde Diyarbakır üzerinden uçuş yapan savaş uçakları sınavdaki öğrencilerin dikkatini dağıtırken tepkilere de neden oldu. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden tepkilerini dile getiren İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, Valiyi göreve çağırdı. Savaş uçaklarının sınav günü uçuş yapmasına, sosyal medya’daki Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren Bilici, “Sınavın güvenliğini savaş uçakları tehlikeye sokuyor. Valiliği göreve çağırıyorum. Uçuşları durdurun. Öğrenciler TEOG sınavında çok sıkıntılı saatler, öbür taraftan savaş uçakları kentin üzerinde uçuş yaparak ciddi bir rahatsızlık veriyor” diye yazdı. TEOG maratonunun ilk etabı tamamlanırken, gözler bir gün sonraki sınava çevrildi.

Ali Abbas YILMAZ/özel haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.