ÖHD: Basın özgürlüğü katlediliyor

ÖHD: Basın özgürlüğü katlediliyor
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına tepki gösteren ÖHD, "Basın emekçilerinin tutuklanması basın özgürlüğünün katledilmesidir" dedi.

 

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, DİHA ve Özgür Gündem'in de aralarında bulunduğu ajans ve sitelere yönelik erişim engelleri, DİHA ve JİNHA muhabirlerinin tutuklanması hatırlatılarak, "Şimdi iktidar sahipleri çıkıp 'kimse gazetecilik mesleği yüzünden tutuklanmıyor' diyecekler! Ve belki aynı iktidar sahipleri bir zaman sonra çıkıp 'tutuklanmaları hataydı, oyuna geldik' mealinde açıklamalar yapacaklar. İşin aslı ise ortada bir oyun olduğu açık ve bu bir hukuk oyunu olarak sergileniyor. Hukuk siyasetin elinde bu denli itibarsız bir araca dönüştürüldüğünde sadece basının değil tüm toplumun hukuksal güvenliği gasp edilmiş demektir" denildi.

 

Suç fiilini haberleştirmek nasıl suç oluşturabilir?

 

"Bir devletin, yanı başındaki çatışma sahasına yasal olmayan yollardan silah gönderdiğine dair kuvvetli bir iddia ve soruşturma varsa ve bu eylem o ülke yasaları içinde suç fiili oluşturuyorsa, o ülkedeki bir gazetecinin bu olayı haberleştirmesi nasıl suç oluşturabilir?" diye sorulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: " Toplu katliam davaları faillerinin tek tek beraat ettirildiği bir iklimde, devlet eliyle işlenen suçlara cezasızlık ikliminde, halkın haber alma hakkını temsil eden gazetecilerin, basın emekçilerinin darp edilmesi, kovuşturulması, tutuklanması, basın özgürlüğünün katledilmesidir." Gazetecilere yönelik bu tür uygulamaların kınandığı açıklamada, basın emekçileriyle dayanışma mesajı verildi.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.