Okul yolu salgın hastalığa davetiye çıkartıyor

Okul yolu salgın hastalığa davetiye çıkartıyor
Üç tarafı çöp bidonlarıyla çevrili olan okulda öğrencilerin sağlığı tehdit altında.

Diyarbakır Kayapınar ilçesine bağlı Mehmet İçkale İlköğretim Okulu önündeki çöp konteynerleri okula giden öğrencileri, velileri ve esnafları rahatsız ediyor.

3 tarafı çöple çevrili okulda çocukların sağlığından endişe duyan veliler ve çevre esnafı yetkililerden çöp bidonlarının kaldırılması talebinde bulundu.

Salgın hastalık baş göstermeden

Mehmet İçkale İlköğretim Okulunda çocuğu okuyan ve ismini vermek istemeyen bir veli, “Ders aralarında okul bahçesine çıkan çocuklar yine aynı kötü kokuya daha yoğun bir şekilde maruz kalıyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum, okulun etrafında çöp konteynerlerinin işi ne? Çocuklarımız neden çöp kokusu altında ders görmek zorunda bırakılıyor. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu duruma ne aman bir çare bulunacak? Okul etrafındaki çöp konteynerlerinin kaldırılması için ille de bir salgın hastalık mı baş göstermesi gerekiyor? Çocuklarımızın sağlığına bir zarar gelmeden bu sorunun biran önce çözülmesini istiyorum” diye konuştu.

Bir yanda çöp kokusu bir yanda bozuk yol!

Yine, okul etrafındaki çöp konteynerlerinden rahatsız olan çevre esnaflarından Yılmaz Yürgiden, çöp sorunun yanı sıra bozuk olan yol sorununa da değindi. Yürgiden, şunları söylerdi: “Tabii ki, bu durum bizim de işlerimizi etkiliyor. Çöp kokusuna maruz kalan müşteri bir daha gelmek istemiyor. Esnafız buradan gözlüyoruz, çocuklar çöpün yanından geçip okula gitmek zorunda kalıyorlar ve geçerken de burunlarını tutuyorlar.  Yine, okulun önündeki yol da bozuktur. Özellikle yağmur yağdığında yoldaki çukurluklara su doluyor ve çocuklar okula girerken bu su birikintilerinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyorlar. Yol o kadar bozuk ki, yoldan geçen arabaların altı yere değiyor.”

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri mahallesinde bulunan Mehmet İçkale ilköğretim okulunun etrafındaki çöp bidonları öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor. Özellikle sıcak günlerde ve çöp kokusundan okula girmekte zorlanan öğrenciler burunlarını tutarak okullarına ulaşmaya çalışıyor. Okul çevresindeki esnafların da şikâyetçi olduğu çöp kokusu, okulda öğrencisi olan velileri de oldukça tedirgin ediyor.  

3 tarafı çöple çevrili okul

Eğitim için okul yolu tutan öğrenciler ilk olarak, okulun önündeki çöp konteynerlerinin etrafa saçtığı kötü kokuyla karşılaşıyor. Sıcakların da etkisiyle etrafa daha çok yayılan mide bulandırıcı çöp kokusu hem öğrencileri hem velileri hem de esnafı çileden çıkarıyor. Okula giden öğrenciler ve oradan geçen vatandaşlar kötü kokuya maruz kalmamak için ağız ve burunlarını kapatıyor.

Teneffüse çöp kokusuyla çıkıyorlar

Yaşanan bu olumsuzluktan yakınan öğrenci velileri, çocukları için endişe duyuyorlar. Okulun etrafındaki çöp konteynerlerinin etrafa hastalık saçtığını belirten veliler çocuklarının sağlığını tehdit eden bu çöp kokusuna biran önce bir çözüm bulunmasını istiyor. Çocuklarını okula götürürken her gün bu mide bulandırıcı kötü koku ile karşılaşan veliler, bu tablo ile çocukların her teneffüs arasında bahçeye çıktıklarında karşı karşıya kaldıklarını dile getirdiler.

Salgın hastalık olmadan, kaldırın bu çöpleri!

Mehmet İçkale ilköğretim okulunda çocuğu bulunan ve ismini vermek istemeyen bir veli yaşanan çöp sorununa ilişkin olarak şunları söyledi:  “Çocuklarımız çöp kokusundan okula gitmek istemiyor. Okulun üç tarafında da çöp konteynerleri var. Bu durumu okul yöneticileri ile konuştuk. Okul yönetimi de çöp kokusunun çocukların sağlığını tehdit ettiğini ve konuyla ilgili gerek Kayapınar Belediyesine gerekse de Büyükşehir Belediyesine gerekli başvuruları yaptıklarını ancak kendilerine konuyla ilgili bir geri dönüş yaşanmadığını belirttiler. Kayapınar İlçe Milli Eğitim müdürlüğünün bu konuyla alakalı olarak bizzat ilgilenmesini ve çöp konteynerlerinin okulun etrafından alınmasını istiyorum.  Okul etrafındaki çöp kokusundan çocuklar içerde ders yapamıyor. Ders aralarında okul bahçesine çıkan çocuklar yine aynı kötü kokuya daha yoğun bir şekilde maruz kalıyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum, okulun etrafında çöp konteynerlerinin işi ne? Çocuklarımız neden çöp kokusu altında ders görmek zorunda bırakılıyor. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu duruma ne aman bir çare bulunacak? Okul etrafındaki çöp konteynerlerinin kaldırılması için ille de bir salgın hastalık mı baş göstermesi gerekiyor? Çocuklarımızın sağlığına bir zarar gelmeden bu sorunun biran önce çözülmesini istiyorum. Eğitim bu kadar ayaklar altına düşmemeli.  Eğitim, ülkemizin geleceği olan yeni nesillerin yetişmesi açısından en temel kurumdur. Ne eğitim sistemimiz ne de çocuklarımız bu çirkin görüntülere hiç de layık değil diye düşünüyorum.”

Çevre esnafı da mahalle sakinleri de çöpten şikayetçi

Sabah saatlerinde belediye tarafından çöpler toplandığını ancak günün ilerleyen saatlerinde vatandaşların yine çöp konteynerlerine çöp attığını ve çöplerin öğle saatlerinde dolup taştığını ve etrafa çok kötü kokular yayıldığını belirten mahalle sakinleri okul etrafındaki çöp sorununa biran önce bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Mehmet İçkale ilköğretim okulu çevresinde bulunan mahalle esnafı ise çöp kokusundan duydukları rahatsızlıkları şöyle dile getirdiler.

 

 

 

 

 

‘Fırına gelen müşteriler ise çöp kokusundan duramıyor’

Çevre esnaflardan Fırın ustası Musa Can, çöp kokusundan şikâyetçi olduklarını belirterek, “ Özellikle havaların sıcak olduğu zamanlarda dayanılmaz bir çöp kokusuna maruz kalıyoruz. Çöp kokusu hem öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor hem de fırına gelen müşterileri rahatsız ediyor. Çöp kokusu yüzünden fırına gelen müşterilerde bir azalma oluyor. Fırına gelen müşteriler ise çöp kokusundan dolayı burunlarını tutarak geliyorlar ve biran önce fırından çıkmak istiyorlar. Burada gıda üretiyoruz ve bu çöp konteynerleri yüzünden biz de çok rahatsız oluyoruz. Fırında ne kadar hijyen kurallarına dikkat etsek de dışarıdan gelen bu pis kokuya bir çare bulamıyoruz. Yetkililerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek yaşadığımız bu soruna bir çözüm getirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

‘Fırının önünde çöp bidonunun işi ne?’

Yine aynı fırındaki ustalardan Serkan Mersin ise çöp kokusundan hem öğrencilerin hem de fırına gelen müşterilerin ciddi rahatsızlık yaşadığını söyledi. Mersin, okul etrafındaki çöp konteynerelerinin kaldırılmasını isteyerek, “Okulun 3 tarafında da çöp var. Çöp konteynerlerinin biri de hemen fırınımızın önündedir. En temel gıda maddesi olan ekmeğin üretildiği bir işletmenin önünde çöp bidonunun işi ne? Böyle bir anlayış olabilir mi, yetkililer buna bir çözüm bulsunlar” diye yaşadığı sorunu dile getirdi.

‘Çöp kokusuna maruz kalan müşteri bir daha gelmek istemiyor’

Okul çevresinde gıda üretimi yapan esnaflardan Yılmaz Yürgiden, “Bu çöp bidonlarını boşaltmaya geldiklerinde çok kötü bir koku etrafa yayılıyor. Çevreye yayılan bu kötü kokudan gerek öğrenciler gerek aileleri gerekse de çevrede bulunan esnaflar ve müşterilerimiz olarak bundan çok rahatsızız. Lokantaya müşteri geliyor çöp kokusundan yemek yemekte zorlanıyor. Müşteriler kötü kokunun çöp bidonlarından kaynaklı olduğunu bilmediklerinde dükkândan kaynaklı olabileceğini düşünerek yemek yerken rahatsızlık duyuyorlar. Tabii ki, bu durum bizim de işlerimizi etkiliyor. Çöp kokusuna maruz kalan müşteri bir daha gelmek istemiyor. Esnafız buradan gözlüyoruz, çocuklar çöpün yanından geçip okula gitmek zorunda kalıyorlar ve geçerken de burunlarını tutuyorlar.  Yine, okulun önündeki yol da bozuktur. Özellikle yağmur yağdığında yoldaki çukurluklara su doluyor ve çocuklar okula girerken bu su birikintilerinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyorlar. Yol o kadar bozuk ki, yoldan geçen arabaların altı yere değiyor.”

‘Geceleri çöp kokusundan yatamıyoruz’

Çevre esnaflardan Orhan Kaçmaz ise şunları söyledi: “Buradaki sorun göz önündedir, yoruma gerek bırakmıyor. Çöp kokusu, sivrisinekler bizi çok rahatsız ediyor. Bu çöp kovalarını kaldırsınlar. Daha önceleri çöp kovaları altta idi ve bu kadar sorun yaşamıyorduk. Şuan ise çöp kovaları dışarıdadır ve çevrede sivrisinek eksik olmuyor. Geceleri çöp kokusundan yatamıyoruz.”

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.