Okullar yöneticisiz idareciler atama bekliyor!

Okullar yöneticisiz idareciler atama bekliyor!
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, Diyarbakır’daki eğitim öğretim alanında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Okullarda yönetici sıkıntısı yaşanırken, 300 kadar idarecinin “Güvenlik soruşturması” adı altında aylarca atama beklediğini ifade eden Memiş, norm fazlası öğretmenlerin yaşadığı sorunlara da işaret etti.

Tigris Haber- Diyarbakır’da eğitim alanında ciddi sıkıntıların oluşmaya başladığını kaydeden Memiş, “ Okullarda yönetici eksikliği var. Lice’de bir İmam Hatip okul müdürü yok. Bu münferit bir durum da değil, birçok ilçede birçok okulda yönetici yok. Okullara müdür atanmıyor burada işler nasıl yürüyor bunu da hayretler içinde izliyoruz. Kaymakamlık oluru ile gönderilen müdürler bir bakıyorsunuz milli eğitimde aylarca yazılar bekletiliyor ve yönetici atamaları yapılmıyor. Atamalar il milli eğitimden çıkıp vali yardımcısına gidiyor ve oradan da tekrar il milli eğitime geri geliyor. Böyle olunca da eğitimde yönetici sıkıntısı yaşanıyor ve eğitim felç hale geliyor. Okullarımızda çocuklarımız özellikle uyuşturucu madde ve terör bataklığına düşmesin diye yöneticilerimiz ciddi bir çalışma içindeyken, okulların yöneticisiz kalması adeta bu çabaları boşa düşüren ve kötü niyetli organizasyonlara davetiye çıkarmaktadır.” İfadelerini kullandı. 

Diyarbakır’daki eğitim öğretimin il milli eğitim müdürlüğü ve valilik bürokratları arasına sıkıştığını ve kentteki eğitim öğretimin içler acısı bir hal almaya başladığını belirten Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş Tigris Habere konuştu.

Yöneticisi olmayan okullar kimlere emanet?

Uzun zaman alan ‘güvenlik soruşturmaları’ndan kaynaklı okullarda yönetici sıkıntısı yaşandığına vurgu yapan Memiş, “Diyarbakır’da eğitim alanında gerçekten ciddi sıkıntılar oluşmaya başladı. Okullarda yönetici eksikliği var. Lice’de bir İmam Hatip okul müdürü yok. Bu münferit bir durum da değil, birçok ilçede birçok okulda yönetici yok. Okullara müdür atanmıyor burada işler nasıl yürüyor bunu da hayretler içinde izliyoruz. Kaymakamlık oluru ile gönderilen müdürler bir bakıyorsunuz milli eğitimde aylarca yazılar bekletiliyor ve yönetici atamaları yapılmıyor. Atamalar il milli eğitimden çıkıp vali yardımcısına gidiyor ve oradan da tekrar il milli eğitime geri geliyor. Böyle olunca da eğitimde yönetici sıkıntısı yaşanıyor ve eğitim felç hale geliyor. Okullarımızda çocuklarımız özellikle uyuşturucu madde ve terör bataklığına düşmesin diye yöneticilerimiz ciddi bir çalışma içindeyken, okulların yöneticisiz kalması adeta bu çabaları boşa düşüren ve kötü niyetli organizasyonlara davetiye çıkarmaktadır” diye konuştu.  

‘Norm fazlası 980 öğretmen varken, imam hatiplere yeni kadro açılıyor!’

Memiş, norm fazlası öğretmenlerin durumuna ilişkin olarak da şunları söyledi: “Şuan 980 öğretmenimiz norm fazlası durumuna düşmüştür. Diyarbakır’da yaklaşık 85 tane imam hatip okulu açıldı. Aynı okulda hem imam hatip hem de normal ortaokul var.   Normal okulda yönetici kadrosu iki iken bir yöneticiyi imam hatip ortaokuluna verdiler. Yani, her ne hikmetse İmam hatiplere yönetici atanmıyor. Bunun nedeni nedir, bunun sorgulanması gerekiyor. Milli Eğitim İl Müdürlüğünde insan kaynaklarına bakan yöneticilerin basiretsizliği yüzünden işler bu halde. Normal okullardaki norm fazlası öğretmenleri direkt imam hatiplere aktarmaları gerekirken, imam hatiplere yeni atamalar için kadro açılmış. Bu ne demek oluyor; Diyarbakır’daki 980 öğretmenin kendi okullarında ders verebilmeleri gerekirken başka okullara zorunlu olarak gönderilmesidir. Tüm bu sorunların yerinde görülmesi ve yaşanan bu sorunların giderilmesi için tüm yöneticilerin sahaya inmesini istiyoruz. İl, ilçe ve şube müdürlükleri sahaya inmeli ve kış şartlarında okullardaki sorunları birebir yerinde tespit etmeleri gerekiyor. Çünkü okullarda bir bakıyorsunuz çatılar akıyor, eğitim öğretim faaliyetleri aksıyor. Yaz aylarında neden okullardaki tadilatlar yapılmadı bu da ayrı bir sorun!”

 

‘Yöneticiler sahaya inmeli!’

Diyarbakır’da eğitim öğretimle ilgili bürokratik engellerden dolayı bir tıkanmanın söz konusu olduğunu ifade eden Memiş, “Büyük oranda mili eğitimden kaynaklanan ciddi sıkıntıların zaman zaman mili eğitimden sorumlu vali yardımcısından da kaynaklı sıkıntıları var. Çünkü milli eğitimden sorumlu valilik bürokratı kendisine gelen atamaları onaylamayıp geri gönderiyor ve üç dört aydır yazılar gidip geliyor. Ayrıca eğitim öğretim dışındakilerin yazıları çıkarken, eğitim öğretimde uzun yıllar ciddi emekleri olan idarecilerin yazılarının çıkmamasını nasıl anlamak gerekiyor.  Yani, yazıların onaylanmasında bir çifte standart da var. Dolayısıyla biran önce bu sorunların giderilmesini ve Diyarbakır’daki eğitim öğretimin toparlanmasını istiyoruz. İl, ilçe müdürlerinin biran önce eğitim öğretimde sahaya inmelerini ve okullarda yaşanan sorunlara yerinde müdahale etmelerini istiyoruz” dedi.

‘300 civarında yönetici atama bekliyor’

 Yöneticisi olmayan okullarda yaşanan sorunların eğitim kalitesi olumsuz etkilediğine işaret eden Memiş, idareci atamalarının hızlandırılması ve il Mili eğitimdeki yöneticilerin sahaya inmeleri çağrısında bulunarak; “Dicle ilçesinde bir okulda yönetici yok ama şuan 300 civarında yönetici atama için başvurmuş ama aylardır atanmaları yapılmıyor. Atamalar için idareciler neden aylarca beklemek zorunda bırakılıyorlar bunu anlamak güç. Güvenlik soruşturması ası altında bekletilen idareciler bir yanda idarecisiz bırakılan okullar bir yanda. Bu tablo eğitim öğretim kalitemizin yükseltilmesiyle bağdaşmıyor. Dolayısıyla biran önce bürokratik engele dönüşen bu durumun biran önce giderilmesini ve atamalardaki sürecin hızlandırılmasını istiyoruz. Şuana kadar bizim tespitlerimize göre en az 50 idarecinin atanmasında ciddi sıkıntılar var. Lice, Dicle ve merkez ilçelerde birçok okulda yönetici sıkıntısı mevcut iken, idarecilerin aylarca atama beklemek zorunda bırakılması anlaşılır bir durum değil. Kaymakamlık oluru ile gelen bir idareci neden aylarca güvenlik soruşturması adı altında bekletiliyor? Yöneticisiz okullarda işler nasıl yürütülüyor, oralarda çocuklarımız, eğitimcilerimiz ne tür sorunlar, sıkıntılar yaşıyor bunun sorgulanmasını istiyoruz. Diyarbakırımızın eğitim öğretim kalitesinin yükseltilmesi ve varolan sorunların biran önce çözüm bulması için il, ilçe, şube milli eğitim müdürlerimizin, yöneticilerimizin yaşanan sorunlara duyarlılık göstermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.  

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.