Öldürülen İHYA-DER başkanı Aytaç Baran’ın eşinden çağrı

Öldürülen İHYA-DER başkanı Aytaç Baran’ın eşinden çağrı
Silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran’ın Eşi Gülşen Baran:“Artık anneler ağlamasın, çocuklar yetim büyümesin”

Diyarbakır’da yaşanan olaylar nedeniyle gerginlik sürerken, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın eşi Gülşen Baran ve Sur ilçesinde ensesine sıkılan tek kurşunla yaralanmasının ardından yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Fesih Cinaklı’nın kardeşi İbrahim Cinaklı, sağduyu mesajı verdi.

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi'nde, Hüda-Par’a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmesinin ardından kentte gerginlik devam ediyor. Bir grup, Baran’ın hastanede ölümü kesinleştikten sonra olayın yaşandığı bölgeye geldi. Burada bulunan bir kıraathaneye ve bir derneğe ateş açan grup, Bayram Özelçi ve Emin Ensen adlı HDP’lileri öldürdü. Saldırı anını görüntülemek isteyen gazetecilere de saldıran grup, bir süre sonra ise yine aynı semtteki bir apartmanın beşinci katına çıkarak, burada yaşayan HDP’li Bayram Dağtan adlı vatandaşı göğsüne 6 el ateş ederek, kızının gözleri önünde infaz etti.
Toplam 11 kişinin de yaralandığı olaylarla ilgili hemen hemen tüm kesimlerden sağduyu mesajları yayınlandı. Ancak gerginlik tam olarak sona ermedi. Dün Diyarbakır’da bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri HDP, Valilik ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nı ziyaret edip, olaylarla ilgili yetkili ağızlardan bilgi aldıktan sonra, Hüda-Par ile uzlaşı görüşmesi yaptı. Görüşmeden beklenen sonuç çıkmadı.

“ÇOK ŞEFKATLİYDİ”
Taraflar henüz uzlaşamazken, bir daha benzer acıların yaşanmaması için en önemli çağrı, olaylar yüzünden yüreği yanan insanlardan geldi. Eşinin uğradığı silahlı saldırı sonucu 3 çocuğunun yanı sıra henüz doğmamış çocuğu da yetim kalan Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın eşi Gülşen Baran, 11 yıldır evli olduklarını ve eşinin İslami hassasiyetleri olan biri olduğunu belirten Baran, “Sürekli İslam davası için çalışır, çabalardı. Evine göstermediği ilgi ve alakayı kendi etrafındaki insanlara gösterirdi. Fakir, yoksul ve muhtaçlara yardım ederdi. Çok yardımseverdi. Sürekli yardım kolileri dağıtırdı. Hiçbir parti, dernek gözetmeksizin fakire, muhtaca herkese yardım ediyordu. Çok şefkatli ve merhametliydi” dedi.
Birilerinin Kürtleri birbirine düşürmeye çalıştığına ve Müslüman olan Kürtlerle, Müslüman olmayanları birbirleriyle çatıştırmak için bu olayların çıkarıldığını savunan Baran, “Eşim zaten tehdit edilmişti. Sürekli takip ediliyordu. Eve gelince, evden çıkınca. O kadere iman eden bir insandı. Tedbir de alsaydı yapacak bir şey yoktu. Ne yapabilirdik ki” diye konuştu.
Henüz kimsenin kendisini arayıp başsağlığı dileğinde bulunmadığına vurgu yapan Baran, “İstedikleri insanları hemen arar sorarlar, bir başsağlığı dilerler. Ama sürekli Kürt halkını birbiri ile çatışmaya sürükledikleri için aramadılar” dedi.

“ÇOCUKLAR BABASIZ KALMASIN”
Baran, 6-8 Ekim olaylarında Yasin Börü’nün annesinin boynunun büküldüğüne, evladının katledildiğine, şimdi de eşinin öldürüldüğüne işaret ederek, duygularını şöyle anlattı:
“Beni kocasız bıraktılar, çocuklarımı babasız bıraktılar. Dileğimiz bir daha bu acılara benzer acılar olmasın. Hiçbir yerde, Güneydoğu’da hiçbir annenin artık ciğeri yanmasın. Eşleri ölmesin, çocukları babasız kalmasın. Bunu istiyoruz. Hükümet isterse önlem alır, tedbir alır. Cumhurbaşkanı ve başbakandan katillerinin en kısa sürede yakalanmasını istiyorum.”

“GERİDE GÖZÜ YAŞLI AİLELER KALDI”
Sur ilçesi Saraykapı civarında gece yarısı ensesine sıkılan tek kurşunla yaralanan ve yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Fesih Cinaklı’nın kardeşi İbrahim Cinaklı da sağduyu mesajı verdi. Güvenlik gerekçesiyle görüntü ya da fotoğraf veremeyeceğini belirten Cinaklı, yüreklerinin yandığını ifade etti. Ağabeyinin sebzecilik yaparak ailesini geçindirmeye çalıştığını ve 3 çocuğunun olduğunu anlatan Cinaklı, “Aytaç Baran’ın öldürülmesini televizyondan öğrendim. Ağabeyimi de gece yarısı vurdular. Bu olayları yapanları kınıyoruz. Baran’ın da diğerlerinin öldürülmesini de doğru bulmuyoruz. Düşüncesi ne olursa olsun insanlar öldürülmemeli. Hepsi geride gözü yaşlı eşler, anneler, çocuklar, kardeşler bıraktı” dedi.
Taraflardan, yaşanan olayların sürekli bir çatışma haline dönüştürülmemesini ve kinlerin bir tarafa bırakılmasını isteyen Cinaklı, “Temennimiz bu olayların bir an önce aydınlatılıp, provokatörlerin ortaya çıkarılması ve bir daha bu olayların yaşanmaması. 4 insan öldü. Ağabeyim yaşam mücadelesi veriyor. Onların arkasında kalan insanların çektiği acıyı herkes göz önünde bulundursun. Bütün insanlara, bütün taraflara sağduyu çağrısı yapıyorum. Barış ve kavgasız bir yaşam olsun” diye konuştu.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.