ÖLEN ÖLDÜĞÜYLE KALIYOR

ÖLEN ÖLDÜĞÜYLE KALIYOR
Duygu hemşirenin ölümüne taksitli ceza

 

Acil Tıp Teknisyeni Duygu'nun öldüğü kazada şoföre taksitli para cezasına erteleme

Dilek SEZER

 

DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi'nde geçen yıl meydana gelen ve 21 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Duygu Duman'ın yaşamını yitirdiği ambulans kazası davasında, bozuk emniyet kemeri iddialarını araştırmayan mahkeme, ambulans sürücüsü Fırat Elçek'i 24 eşit taksitte ödemek üzere 15 bin lira para cezasına çarptırıp, cezayı erteledi.

Kulp İlçesi'nde 19 Aralık 2014 günü 112 Acil Servis ambulansının devrilmesi sonucu Acil Tıp Teknisyeni Duygu Duman yaşamını yitirirken, sürücü Fırat Elçek ile Acil Tıp Teknisyeni Gülcan Demiroğlu yaralandı. Olayla ilgili ambulans sürücüsü 33 yaşındaki Fırat Elçek'in 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşmasına 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

'KOLTUKLARDA EMNİYET KEMERİ YOKTU' 

Davanın son duruşmasına kazada yaralanan Acil Tıp Teknisyeni Gülcan Demiroğlu, sanık sürücü Fırat Elçek ve taraf avukatları katıldı. Kazadan yaralı olarak kurtulan Gülcan Demiroğlu ifadesinde olay tarihinde Kulp ilçesine gittiklerini belirterek, "Duygu pencere kenarında oturuyordu. Oturduğumuz koltuklarda kemer yoktu. Arka koltuklardan biri bozuktu ve açılmıyordu. Biz Duygu ile ön tarafta oturuyorduk. Aracın hızını hatırlamıyorum. Ambulans bir anda sağa sola yalpaladı ve takla attı"dedi.

'İHMAL VE KUSUR TAŞERON FİRMAYA AİTTİR'

Duruşmada söz alan sanık Fırat Elçek'in avukatı İbrahim Halil Gökalp ise olayda Sağlık Bakanlığı'nın kusuru olduğunu ifade ederek, bu konunun araştırılmasını istedi. Ambulansın hızının 60-80 km olduğunu belirten Gökalp, "Kaza sırasında yerlerin yağmur nedeniyle ıslaklığı tespit edilmiştir. Ambulans bir haftalığına geçici olarak verilmiştir. Kazada ambulansın hava yastığı bile açılmamış. İlk yardım araçlarının tam teşekküllü, bakım-onarımlarının eksiksiz yapılarak görevlilere teslim edilmesi taşeron şirketin sorumluluğundadır. Taşeron firma tarafların yaşamını hiçe sayarak eski ve tam teşekküllü olmayan araç ile bir kişinin ölümüne neden olmuştur. Diğer iki kişinin sağ kurtulması şans eseridir. Kazanın esas nedeni TÜM-PA isimli taşeron firmanın ihmal ve kusurudur. Ambulansın görevli koltuğunda emniyet kemerleri yok ve kaza sırasında hava yastıkları açılmamış. Araç 4-5 kez takla atmasına rağmen hava yastıkları açılmamış. Olaydan sonra psikolojisi bozulan müvekkil kendi kusurunu örtmek isteyen taşeron firma tarafından işten atılmıştır. İhmal ve kusur taşeron firmaya aittir. Kazanın temel nedeni donanımsız ve bakımsız eski ambulanstır"dedi.

HAPİS CEZASI PARAYA ÇEVRİLEREK ERTELENDİ

Daha sonra son sözleri sorulan sanık sürücü Fırat Elçek, beraatini talep ettiğini söyledi. Kararını açıklayan mahkeme, ambulans sürücüsü Fırat Elçek'i 'Taksirle adam öldürme' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığın iyi halini göz önüne alan mahkeme cezayı 2 yıl 1 aya indirdi. Sanığa verilen hapis cezasını 15 bin lira para cezasına çeviren mahkeme, bu paranın da 24 eşit taksitle ödenmesine hükmetti. Mahkeme sanığın geçmişi, sabıkasız olması ve suçtan sonraki davranışlarını dikkate alarak verilen para cezasının ertelenmesine, 5 yıl deneme süresine tabi tutulmasına deneme süresinde suç işlememesi durumunda davanın düşürülmesine karar verdi. Mahkeme kararında ambulansın bozuk emniyet kemerleri ve kaza sırasında hava yastıklarının açılmaması iddialarına değinilmedi.

BOZUK EMNİYET KEMERİ ARAŞTIRILMADI

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, kaza sırasında araçta bulunan personelin ambulansta emniyet kemerinin çalışmadığı yönünde ifade verdikleri, hatta yaşamını yitiren Duygu Duman'ın olaydan 2- 3 gün önce bu durumu 112 Diyarbakır Başhekimi Ömer Çelik'e bildirdiği yer aldı. İlk duruşmada ifadesi alınan sanık sürücü Fırat Elçek de aracın bazı koltuklarının ve emniyet kemerinin bozuk olduğunu söyledi. İddianamede ise kaza yapan ambulans üzerinde yapılan incelemede önde bulunan iki kişilik koltukta emniyet kemerinin mevcut ve çalışır olduğu, hasta kabininde bulunan koltuklardan birinin ise çalışmadığı kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.