‘Önce anadilde eğitim’

‘Önce anadilde eğitim’
Kobanêli öğretmenler, Suruç’ta çadır kentlerde kalan çocuklara ana dilde eğitim verilmesini desteklemek yerine sadece Türkçe ders verilmesine tepki gösterdi

 “Bizler çocukların birçok dili öğrenmesine karşı değiliz ama anadillerinde okuma yazma öğrenmelerini önüne engel konulmasına karşıyız” dedi.

DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle Kobanê’den göç ederek Suruç’a gelen binlerce çocuk ana dillerine eğitim görmek istiyor. Suruç Belediyesi’ne ait 5 çadır kente yerleştirilen Kobanêli çocuklar için çadır kentlerde sınıflar oluşturuldu. Kobanê’den gelen öğretmenlerin ders verdiği sınıflarda çocukların ders araç gereçlerine ihtiyacı var. AFAD’a ait bir kampta ise anadilde eğitim yerine Türkçe ve Arapça eğitim veriliyor. Kürt çocuklarına anadilde eğitim vermeyen yetkililer ise son günlerde ana akım medyaya “Kobanê’den gelenler Türkçe öğrenmeye can atıyor” şeklinde manipüle demeçler veriyor.

‘BİZİM ADIMIZA KONUŞMASINLAR’

Kendileri ve çocukları adına bu tür açıklamaların yapılmasından rahatsız olan Kobanêli aileler, “Bizim hiçbir dili öğrenme yada öğrenmeme sorunumuz yok ancak öncelikle çocuklarımız anadilde eğitim almalı. Yıllardır asimile edilmeye çalışıldık, direndik, Rojava’da devrimle kendi eğitim sistemimizi kurduk burada ona devam etmek istiyoruz” diyor. 3 yıl Kobanê’de Kürtçe öğretmeni olarak görev yapan ve Suruç’ta Arin Mirxan Çadır Kent’inde 6 ve 10 yaş arasında çocuklara Kürtçe eğitim veren Narin Hamo, Kobanêli çocukların öncelikli ihtiyaç duyduğu ve öğrenmeleri gereken dilin Kürtçe olduğunu söyledi.

anadilde-egitim-2.jpg

‘BİZ FARKLI DİLLERE KARŞI DEĞİLİZ’

Kobanêlilerinsavaşın sonlanmasıyla Kobanê’ye döneceklerini dile getiren Hamo, “Çocuklar zaten Kobanê’ye dönecek. Kobanêli hiç kimse buraya kalıcı olarak gelmedi. Bizler de birçok zorluğa rağmen çocuklara çadırlarda Kürtçe okuma yazma öğretmeye çalışıyoruz” dedi. Devlet yetkililerin “Kobanêli çocukların Türkçe öğrenmek istiyor” sözlerinin yalan olduğunu işaret eden Hamo, “Burada hiçbir çocuk bize ‘ben Türkçe öğrenmek istiyorum’ diyerek gelmedi şuana kadar. Kaldı ki; bizler çocukların birçok dili öğrenmesine karşı değiliz ama anadillerinde okuma yazma öğrenmelerini önüne engel konulmasın karşıyız. Çocuklar belirli bir yaşa kadar Kürtçe okuma yazma öğrensinler. Sonra diğer dilleri de öğrenebilir.”

Çadır kentlerde kalan çocuklarda öncelikle anladıkları dilde eğitim görmek istediklerini belirtiyor.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.