Organ beklerken yiten bin 960 can!

Organ beklerken yiten bin 960 can!
“Geçen yıl ülke genelinde bin 960 hasta organ beklerken hayatını kaybetti. Bu hastalarımızdan bin 274'ü böbrek yetmezliği hastasıydı”

Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Akın, “Geçen yıl ülke genelinde bin 960 hasta organ beklerken hayatını kaybetti. Bu hastalarımızdan bin 274'ü böbrek yetmezliği hastasıydı” dedi.

Haber Merkezi- 23 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Türkiye'de 21 bin 96 kişinin böbrek, 2 bin 82 kişinin karaciğer, 243 kişinin pankreas, 36 kişinin akciğer, 4 bin 844 kişininse kornea nakli olmayı beklediği bildirildi.

 

Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Haluk Akın, “Bursa'da ise 966 hasta böbrek, 107 hasta karaciğer ve 69 hasta ise kornea nakli olmayı bekliyor. Sağlık Bakanlığının organ ve doku naklini kolaylaştırmaya yönelik yaptığı mevzuat değişikliği ve çalışmalar sayesinde organ nakli bugün ülkemizde yaygın olarak uygulanabilir hale gelmiştir ancak en büyük sıkıntımız, organ bağışı sayısının yetersiz olmasıdır. Geçen yıl ülke genelinde bin 960 hasta organ beklerken hayatını kaybetti. Bu hastalarımızdan bin 274'ü böbrek yetmezliği hastasıydı" dedi.

Yardımlaşmaya ve dayanışmaya önem veren Türk halkına bir kişinin hayatını kurtarmanın önemini anlatmak gerektiğini ifade eden Akın, "Bursa'da son yıllarda organ bağışının artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verdik. Bu maksatla basın ve medya kuruluşlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi , yerel yöneticilerimizi ve sanayi kuruluşlarımızı seferber ederek kampanyalar düzenledik. Avrupa ülkelerinde 2012 yılında kadavra verici sayısı 25-35 arasında iken, ülkemizde 4.9. 2013 tarihinde bu rakam 5.4 çıkarılmıştır. Bursa ise 2011 yılında 4.6 ile Antalya, İzmir ve Ankara'nın ardından 4. sırada bulunan bölgemiz. 2012 yılında İl Sağlık Müdürlüğü ve Organ nakli bölge koordinasyon merkezinin yaptığı çalışmalarla milyon başına düşen kadavra verici sayısı 8.8'e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında milyon nüfus başına  düşen kadavra verici sayısı 9'a yükselerek Antalya'nın ardından 2. sırada yer almıştır” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.