Ortadogu Fuarı Ziyaretçilerini Bekliyor

Ortadogu Fuarı Ziyaretçilerini Bekliyor
TÜYAP tarafından Diyarbakır'da düzenlenen "6. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı" Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımı ile bugün açıldı.

İlyas AKENGİN

 Fuarda en dikkat çeken bir traktör firmasının standı oldu. Mini eteği ile traktör tanıtan Ukranya’lı mankenin bulunduğu stant vatandaşların akınına uğradı.

Diyarbakır'da TÜYAP tarafından düzenlenen "6. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı" bugün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı, Gülten Kışanak, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü’nün katılımı ile gerçekleşti.

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuara 145 firmanın katıldığını beirterek, "Barış süreci bölgede ekonomiye yansıdığı için mutluyuz. 100 milyon dolarlık ticaret hedefliyoruz” dedi.

Sorunları çiftçiler ile birlikte çözeceğiz

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, tarım ve hayvancılık yaparken doğaya ve insana saygı olması gerektiğini belirterek, “İnsanların kıt imkanlarını değerlendirebilecekleri bir üretim anlayışını esas alacağız. Yoksa çok daha fazla üretelim adı altında maalesef daha çok ağır tahribatlara neden olabiliriz. Büyükşehir belediyeleri son yasal düzenleme ile artık tarım ve hayvancılık konusunda görev ve inisiyatif alanı ile karşı karşıya. Bu nedenle başta büyükşehir olmak üzere yereldeki sorunların çözümü için yereldeki kurumların bu sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Hem yerel hem de Ankara’daki kurumlar nezdinde tarım politikasını en üst seviyeye getirmek için çaba içinde olacağız. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan herkesle bir arada olacağız” şeklinde konuştu.

Güneş enerjisi ile ramla sulama projesine geçilecek

Daha sonra konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için alt yapıya önem vereceklerini belirterek, “Diyarbakır’ın tarım haritasını çıkardık. Haritada hangi verimli ürünü yetiştirebilirizi geliştirdik. Kırsal kalkınma ve meyvelikle ilgili projeler geliştirdik. Bölgede güneş enerjisi ile damla sulama projesine geçilecek. Bununla birlikte kentte tam 165 meyve bahçesi oluşturduk” dedi.

Gelin el birliği ile sorunlarımızı çözelim

İnat ve inançla barışa sahip çıkacaklarını kaydeden Bakan Eker, “Çözüm süreci iradesi ile mevcut sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. 1.5 yıldır bunu başarı ile yürütüyoruz. İnşallah bu süreci kalıcı bir barışa dönüştürürüz. Bu çözüldüğü anda bu bölgede alt yapıdan, üst yapıya bir çok konuda mesafe kat etmiş oluruz. Bugün yatırımcı gelmiyorsa hala huzur ve güven ortamından kaynaklanıyor. Bunu giderdiğimiz anda bir çok sorunumuzu da gidermiş olacağız. Ben buradan yeni seçilen Kışanak ve Anlı’yı tebrik ediyorum. Onların huzurunda şöyle bir çağrı yamak istiyorum, ‘Gelin el birliği ile barış ve huzuru tesis edelim. Bu imkanları kullanarak kalkınmamızı sağlayayım ve işsizliği minimum seviyeye indirelim. Bunu aşağı çekmenin yolu da çok basit” diye konuştu.

CHP liderine yönelik saldırıyı kınıyorum

Açılış konuşmalarının ardından gazeteciler mecliste saldırıya uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik yapılan yumruklu saldırıyı hatırlattı. Bakan Eker, “Saldırının seçimden sonra olması manidardır. Biz her türlü saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bunun hesabının sorulması lazım. Sayın Kılıçdaroğlu’na buradan geçmiş olsun dileğinde bulunuyorum. Saldırıyı nefretle kınıyorum” dedi.

Yapılan konuşmalardan katılımcılar fuarın açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrası Bakan Eker, stantları tek tek gezerek bilgi aldı. Bazı stantlarda mola veren Bakan Eker, burada yapılan yöresel yemeklerin tadına baktı.

Mini etekli manken ilgi odağı oldu

145 firmamın katıldığı fuarda en dikkat çeken stant ise, bir traktör firmasının oldu. Fuara 9 yıldır profesyonel olarak mankenlik yapan Ukranya’lı Oksana Kuznetsova’a katılınca vatandaşların ilgisi de büyük oldu. Vatandaşlar güzel manken Kuznetsova ile traktör önünde fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. Güzel manken traktör üzerine çıkarak poz vermesi renkli görüntülere neden oldu.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.