ORUÇ TUTANLAR İÇİN SUSUZLUĞUN FORMÜLÜ SÜT

ORUÇ TUTANLAR İÇİN SUSUZLUĞUN FORMÜLÜ SÜT
Sıcak yaz günlerinde insanların en çok su ihtiyacı duyduğunu ve sahurda bunu dikkate alarak gıda tüketilmesi gerektiğini kaydeden Hülya Çolak, sahurda 2 bardak süt tüketilmesinin hem susuzluğu dengeleyeceğini hem de tok tutacağını söyledi.

  Ramazanda, 3 ana öğünlük bir beslenme düzeninden bir anda 2 ana öğünlük bir beslenmeye geçildiğini ve öğünler arasında 16 - 17 saatlik bir zaman dilimi bulunduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çolak, “Bu süre boyunca susuzluk da had safhaya çıkıyor. Kronik hastalığı olanlar, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekimlerine başvurmalılar. Oruç tutup tutamayacaklarına dair doktorlarının verdiği bilgiler doğrultusunda karar vermeliler. Doktorlarının onay vermemeleri halinde oruç tutmaktan vazgeçmeliler” dedi.

  "SÜT TÜKETİN"

  Yaz günlerinde insanların en çok su ihtiyacı duyduğunu ve sahurda bunu dikkate alarak gıda tüketilmesi gerektiğini kaydeden Çolak, “Sahur mönüsünde ağır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Öğünümüz daha çok kahvaltı gibi olmalı. Eğer kolestrol sorunu yoksa, menemen veya haşlama olarak her gün bir yumurta tüketilmeli. Orta yağlı peynir yine sahurun vazgeçilmezi. Hem kalsiyum, hem de protein dengesini sağlar, tokluk süresini uzatır. Ardından süt çok önemli. Eğer alerjileri yoksa içilecek 2 bardak süt hem susuzluğu dengeler, hem de tok tutar. Bundan dolayı sahurda süt ve ya yoğurt tüketimi tavsiye edilir. Yeşillik ve sebze istendiği kadar tüketilebilir. Salataya zeytinyağı ilave edilebilir, ancak nar ekşisi ve benzeri soslardan uzak durumalıdır. En sağlıklı karbonhidrat kaynağı olan tam tahıllı ekmeğe muhakkak yer verilmesi gerekir. Beyaz ekmek, ramazan pidesi sahur menüsünde bulunmamalıdır. Sahurda yemek yeme alışkanlığı bulunanlara baharatlı yemekler, pilav, makarna gibi yiyecekler önermiyoruz. Bu tarz gıdalar, mide yanması, kan şekerinin düşmesi ve gün içinde erken acıkma ve susamaya neden olur” diye konuştu.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.