Otlu peynir bu yıl cep yakıyor

Otlu peynir bu yıl cep yakıyor
Van'da adı kahvaltı sofralarıyla özdeşleşen otlu peynir, yeni sezona yüksek bir fiyatla giriş yapması üreticiyi de, tüketiciyi de tedirgin etti.

 

 Yaş peynirin kilosu 15 TL'den, nadiren bulunan eski peynir ise 25 TL'den alıcı bulurken, üretici durgunluktan, tüketici ise pahalılıktan şikâyetçi. Hem üretici hem tüketici, pahalılığı hayvancılığın desteklenmemesine bağladı. Peynir satıcısı, "Böyle giderse peynircilik ölür" derken, alıcısı "Bu gidişle peynirin fiyatı eti geçer" diyerek, dert yandı.

Van'da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynirin yeni sezona yüksek bir fiyatla giriş yapması hem üreticiyi hem de tüketiciyi endişelendiriyor. Van'a gelen turistlerin de almadan gitmediği otlu peynir fiyatlarının yüksek olması piyasada bir durgunluk yarattı. "Eski" ve "Yaş" olarak iki çeşidi bulunan otlu peynirden, yaş peynir kilosu 15 TL'den, nadiren bulunan eski peynir ise 25 TL'den alıcı buluyor. Geçen yıl 6 TL'ye kadar düşen yaş peynirin kilosunun 20 TL'ye bulacağı öngörülüyor. Üretici durgunluktan, tüketici ise pahalılıktan şikâyetçi olurken, varolan tablonun hayvancılığın desteklenmemesinden kaynaklandığının altı çiziliyor.

'Böyle giderse peynircilik ölür'

Peynirciler Pazarı satıcılarından Mehdi Kaya, fiyatların yüksek oluşunu, hükümetin yeteri kadar hayvancılığı desteklememesine bağladı. Hayvancılığın teşvik edilmediği müddetçe fiyatların daha da artacağına dikkat çeken Kaya, bunun için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti. Hem çiftçilere hem de hayvancılık yapanlara destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, "Böyle giderse peynircilik de ölür. Üretici de haklı, çünkü maliyeti onu kurtarmıyor, artık o da hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor" dedi.

'Bu gidişle peynirin fiyatı eti geçer'

Peynirciler Pazarı'ndan peynir alan Ethem Yorgun ise, fiyatların artışından en çok da tüketicilerin etkilendiğini belirterek, bu gidişle otlu peynir fiyatlarının etin fiyatlarını geçeceğini kaydetti. Peynirin bu yıl çok pahalı olduğunu ifade eden Yorgun, fiyatlardan şöyle dert yandı: "Fiyatlar çok pahalı olduğu için artık biz de peynir alamıyoruz. Hayvancılığın azalmasından dolayı peynir fiyatları çok yükseldi. Van'da peynir sofraların vazgeçilmezdir. Üç öğün mutlaka soforalarda olur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.