Oyuncak seçimi beyin gelişiminde önemli rol oynuyor

Oyuncak seçimi beyin gelişiminde önemli rol oynuyor
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Halil Buldağ, beyin gelişiminde oyuncak seçiminin önemli rol oynadığını söyledi.

Dr. İbrahim Halil Buldağ, oyuncakların çocuk gelişimde önemli bir noktada yer aldığını vurgulayarak, "Oyuncaklar çocukların iletişim kurma becerilerini desteklemenin yanında kendilerini ifade edebilme yeteneklerini de tamamlamalarına yardımcı olur. Çocuk gelişiminde oyuncaktan çok daha önemli olan anne babaların karşılıklı iletişim kurma becerileridir. Çocukların beyin gelişimi temel donanımını ilk beş yılda tamamlar. Bu süre zarfında çocukların edineceği kazanımlara dikkat edilmelidir. Çocuklar kendileri için zararlı olabilecek şeyleri isteyebilirler. Anne ve babaların bu noktada kısa ve anlaşılır ifadeler ile düzgün bir şekilde istediklerinin mümkün olamayacağını sebepleri ile anlatmaları gerekmektedir. Bebekler ilk üç aydan sonra renkli, sallanan ve sesli objelere tepki vermeye başlarlar. Ayna gibi iletişim kurabileceği objeler gelişimine katkıda bulunur. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki sevgi ve insan sesi ile uyaran her türlü tepki beyin gelişiminin yüzde seksenini oluşturmaktadır. Altıncı ayda sallanan ve sert oyuncaklar dişlerin mineralizasyonunu bozduğu için tercih edilmemelidir. 1 yaş taklit dönemi olduğu için karşılıklı okuma yöntemi en çok tercih edilmesi gereken etkinliklerin başında yer almalıdır. Tercih edilecek renkli ve sesli kitaplar ile dil gelişimi sağlanan çocukların, farklı dillere olan yetenekleri bu yaşlarda geliştirilebilir. 1-3 yaş grubu çocuklarda kullanılan materyaller ile dil öğretilebilmektedir. Aynı zamanda sosyal anlamda harekete hazır olduklarından ve zihinsel gelişimlerini tamamladıklarından kontrollü bir şekilde oyun oynamaları sağlanmalıdır. Özellikle teknolojik araçlara ilgisi bulunan çocuklara kota koyulması gerekmektedir" dedi.

  “ÇOCUKLARINIZA 2 YAŞ ÖNCESİ TV KARŞISINDA YEMEK YEDİRMEYİN”

  En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin TV karşısında yemek yedirmek olduğunu belirten Dr. İbrahim Halil Buldağ şunları kaydetti: “2 yaş öncesi televizyon izlemek ya da karşısında yemek yedirmek önerilmemektedir. Bunun en büyük sebebi televizyonun hem beyin gelişimini hem de fiziksel faaliyetlerini engellemesidir”dedi.

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.