'Özgürlüğün beyaz güvercini'

'Özgürlüğün beyaz güvercini'
BDP'in İpekyolu Belediye Eş Başkan adayı, Avrupa'dan 1999 yılında oluşturulan 2. Barış Grubu üyesi olarak Türkiye'ye gelen ve "Özgürlüğün beyaz güvercini" diye tanın Aygül Bidav, kadının rengiyle belediyeleri oluşturmak istediklerini belirtti.

VAN  -Van'ın, büyükşehir olmasıyla birlikte bu yıl merkez ilçe statüsüne geçen İpekyolu'nde seçimlerde kadın kotası uygulaması getirildi.  Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), daha sonra eşit temsiliyet için eş başkanlık sistemini hayata geçirirken, kadın kotasından doğru İpekyolu Belediyesi'nde aday gösterilen Aygül Bidav, şimdiden halk neslinde belediye başkanlığını garantileyerek halkın büyük desteğini almış durumda. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine, Kürt sorununda çözüm koşullarının yaratılması için iyi niyet adımı olarak 29 Ekim 1999 tarihinde Avrupa’dan gelen 8 kişilik ikinci Barış Grubu içerisinde yer alarak Türkiye'ye gelen Bidav, gelişi sonrasında tutuklanarak uzun süre cezaevinde konuldu. Cezaevinden çıkması sonrası içerisinde yer aldığı Türkiye Barış Meclisi çalışmaları nedeniyle kendisini tanıyanlarca "Özgürlüğün beyaz güvercini" olarak tanımlanan Bidav, Van Merkez İpekyolu Belediye Eş Başkanlığı için BDP'den aday gösterilen Bidav, yaşamına ve adaylığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hayatı özgürlük mücadelesi vererek geçti

Aslen Dersimli olan Bidav, Kürt özgürlük mücadelesiyle daha çocuk yaşlardayken tanıştığını, 1983 yılında eşiyle birlikte PKK saflarına katıldığını dile getirdi. PKK saflarında geçen 11 yıllık gerillacılık faaliyetlerinin ardından 1994'te Avrupa'ya geçtiğini dile getiren Bidav, Avrupa'da hem kadın hem de farklı alanlarda çalışmalarda bulunduğunu ifade etti. Bidav, "Tabi barışın bedeli cezaevleri oldu" diyerek ilk gelen 8 kişilik grupta yer alanlar ile birlikte tüm barış grubu üyelerinin 6 yıl cezaevinde tutulduklarını dile getirdi. Cezaevinin ardından barış grubu üyeleriyle Kürt sorunun demokratik ve barışçıl temelde çözümü için Türkiye'deki aydınlar ile görüştüklerini belirten Bidav, bu doğrultuda birçok konferans gerçekleştirdiklerini ve buradan çıkan sonuçlar doğrultusunda Türkiye Barış Meclisi'ni oluşturduklarını dile getirdi.

'Kadının rengiyle belediyeleri oluşturacağız'

BDP'nin seçimlere "Özgür yönetim ile özgür kimliğe" sloganıyla girdiğini ve bu sloganın temelinde katılımcı belediyecilik ve demokratik özerkliğin inşa amacı olduğunu ifade eden Bidav, "Çalışmalarımız şu anda yapılan belediyeciliklere alternatif olarak cinsiyet özgürlükçü ve ekolojik bir belediyecilik sistemi yönünde çalışmalar var. Bilindiği gibi pratikte kanıtlanan eş başkanlık sistemini BDP tüm belediyelerde hayata geçirmek için eş başkanlar gösterdi. Van'ın da kozmopolitik bir yapısı var. Halkın kendi taleplerini sokakta, mahallede, ilçede her kesimin ihtiyacına göre görüş ve isteklerini dikkate alarak, her kesimin önerilerini alarak oluşturulan bir proje devrimi ile bunu yürütmek istiyoruz. Halkın içinde olmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi İpekyolu aynı zamanda ticaretin yoğun olduğu bir bölgedir. Bu anlamıyla yoğun bir projelendirmeye gitme hedefimiz vardır. Aynı zamanda deprem bölgesi olan Van'da özellikle konut sorunları ve barınmaya sorunları konusunda ciddi çalışmaları hayata geçirerek halkın yanında olacağız" dedi.

 

'Örnek bir belediyecilik'

Toplumda kadına şiddet yönelimi yoğun bir şekilde yaşandığını dikkat çeken Bidav, kadınları gerçekten istihdam edecek, koruyacak aynı zamanda eğitecek projelerin oluşması gerektiğine dair ihtiyaca işaret etti. Bidav bu konuda, faaliyete geçirecekleri rehabilitasyon merkezleri üzerinden halkın sorunlarına çözüm getireceklerini kaydetti. "Tabi asıl biz bu halkın kendi ana dilini, kendi öz yönetimini oluşturarak bu temelde örnek bir belediyecilik oluşturmak istiyoruz" diyen Bidav, özellikle ulusal birlik noktasında, duruşta kadın hareketine önemli görevler düştüğünü söyledi.

 

'Kadın özerklik inşasında öncü rol oynayacak'

Bidav, bu başarıyı da göstereceklerini dile getirerek sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "Çünkü evde kalan kadın dışarı çıkamayan kadın, bir kadın belediye başkanını, il meclis üyesini gördüğünde kendine daha da güveni gelişir. Kendine sorunu daha iyi anlatabilir. Bu anlamda mücadeleyi yerel noktasında da daha güçlü kılacağına inanıyoruz. Geçen yerel seçimlerde de kadınlar kendini bu konuda kanıtlamış durumdalar. 2014'de yerel seçimlerde de kadınların öncü olacağına inanıyoruz. Son olarak biliyorsunuz 9 Ocak yaklaşıyor. Aynı zamanda bu vesile ile 3 kadın arkadaşımızın saygı ile anıyorum. Katledişlerini kınıyorum." 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.