PAK’tan Dersim Katliamı Kınaması

PAK’tan Dersim Katliamı Kınaması
PAK yaptığı bir yazılı açıklama ile Dersim katliamını kınadı.

 

PAK Basın ve İletişim Bürosundan yapılan yazılı açıklamada “4 Mayıs 1937’de çıkarılan "Tunceli Tenkil Harekâtına Dair Bakanlar Kurulu Kararı"na dayanılarak 12 Mayıs 1937’de TC askeri kuvvetleri, Dersim’i kuşatıp bir baştan öbür başa, deyim yerindeyse, taş üstünde taş bırakmadılar” denildi.

Dersim katliamının 79. Yılı vesilesiyle PAK tarafından yapılan yazılı açıklamanın satırbaşları şöyle:

 

“Mıntıkadaki halk toplanıp başka yere nakil olunacak”

 

“Kararnamede belirtildiği üzere “(...) mıntıkadaki halk toplanıp başka yere nakil olunacak”tı. “Ve bu toplama ameliyesi de köylere baskın edilerek hem silah toplanacak, hem bu suretle elde edilenler nakledilecek”ti. Yine kararnamede belirtildiği gibi “Sadece taarruz hareketiyle ilerlemekle iktifa ettikçe isyan ocakları daimi olarak yerinde bırakılmış olur. Bunun içindir ki, silah kullanmış olanları ve kullananları yerinde ve sonuna kadar zarar vermeyecek hale getirmek, köyleri kamilen tahrip etmek ve aileleri uzaklaştırmak lüzumlu görülmüştür...”

 

“Hiç bir ayırım yapılmaksızın Dersim halkı kırımdan geçirildi”

 

Türkiye Devleti, evvela silah toplamakla işe başladı. Ardından sözde askere alma gerekçesiyle nüfusun önemli bir kısmını silâhaltına aldı, ardından da halka önderlik yapabilecek, sözü dinlenen itibarlı kişileri aileleriyle birlikte sürgün edilmek üzere topladı. Ve Türkiye’nin farklı illerine, bir daha birbirlerini görmeyecek şekilde iskâna mecbur tuttu. Bundan sonradır ki tam bir yok etme harekâtı başlatıldı. Hiç bir ayırım yapılmaksızın Dersim halkı kırımdan geçirildi. Dönemin Malatya Emniyet Müdürü İ.Sabri Çağlayangil’in itiraf etmiş olduğu gibi, bu zulümden kaçarak mağaralara sığınan kadın ve çocuklar ‘fare zehri ile” katledildiler. Desim’in kadınları ve kızları, bu vahşi güruhun esaretine girmemek için yüksek kayalardan Munzur’a atlayarak intihar ettiler. Tarihte örneğine rastlanmayacak şekilde çocuklar yağmalandı, askeri kişilere, yeniden ama bir başka ‘millet’ olarak yetiştirilmek üzere verildiler.

 

“Devlet, mezar yerlerini açıklamakla işe başlayabilir”

 

Özel olarak Dersim’de, genel olarak Kürt ulusuna karşı işlenen suçlardan ötürü yapılacak ilk şey, Devletin açıkça özür dilemesi ve bunun gereklerini yerine getirmesidir. Devlet, Dersim ve Şeyh Sait isyanında katledilen fakat mezar yerleri dahi bilinmeyen Kürt önderlerin mezar yerlerini açıklamakla işe başlayabilir.

 

Dersim soykırımının 79. yılında Kürdistan halkına karşı işlenmiş bu soykırım suçunu nefretle kınıyoruz. Bütün şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.