Peyas mezarlığı çöplük içinde!

Peyas mezarlığı çöplük içinde!
Diyarbakır’ın modern kentsel yapılaşmasının ortasında gecekondu yaşamı ile kentin yeni yüzüyle tezat oluşturan Kayapınar ilçesi Peyas mahallesi adeta bir sorunlar yumağı içinde.

 

 

 

 

Peyas mahallesi sakinleri yaşadıkları birçok soruna ek olarak bir de mezarlık sorunu yaşıyor. Yani, Peyas’ın  dirileri bir yana ölüleri bile gerekli ilgiden yoksun. Peyas mezarlığını mesken edinen madde bağımlıları mezarlığı adeta bir çöplüğe çevirirken, bekçisi, aydınlatması, suyu olmayan mezarlığa yıllardır bir hizmet yok.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Peyas mahallesinin mezarlığı çöp içinde. Suyu, aydınlatması olmayan mezarlığı uyuşturucu madde bağımlıları mesken tutmuş. Peyas mahallesi sakinleri mezarlıklarının bakımı ve korunması için belediyeye başvurduklarını ancak bugüne kadar sorunlarının çözümü noktasında kendilerine her hangi bir geri dönüşün olmadığını ifade ettiler.

‘Peyas mezarlığı adeta bir çöplüğe dönmüş’

Peyas mahallesi sakinlerinden Hamdi Uçu, mezarlıklarındaki eksikliklere ve yaşanan sorunlara ilişkin şunları söyledi: “Peyas mahallesinde oturuyorum. Bizim mahalleli olarak en önemli sorunlarımızdan biri mezarlığımızın halidir. Peyas mezarlığı adeta bir çöplüğe dönmüş. Mezarlık esrarcıların mekanı olmuş ve buranın güvenliğini sağlayabilecek bir bekçi istiyoruz. Burayı vardiyalı olarak en az iki bekçinin koruması lazım. Mezarlıkta sorunlar, eksiklikler çok; ne aydınlatma var ne su var. Mezarlıktaki ağaçları sulamak için evden su getiriyoruz. Bir defa mezarlığın aşağısına belediye su getirdi ama onu da kırdılar. Burada bir merdiven var ama o da yetersiz; iki tarafa da merdiven istiyoruz. Özellikle kış günlerinde yaşlı insanlar için çok zor oluyor. İkinci bir merdivenin olması çok iyi olacak. Mezarlık çok bakımsız ve her yer çöp içinde.  Uyuşturucu madde kullananların burayı mesken tutmasından çok rahatsızız. Bugün Perşembe ve mezarlık ziyaretleri olduğu için alkol, bali, esrar kullananlar burada değil ama yarın gelin burası esrarcılardan geçilmiyor. Gece gündüz bu mezarlıktalar. Öyle ki mezarlığa koltuk dahi atmışlardı. Bununla ilgili belediyeye birkaç kez şikayette bulunduk ama pek ilgilenen olmadı. Bizim yetkililerden isteğimiz, mezarlığımızın temizlenmesi ve güvenliğinin sağlanması, su ve merdiven sorununun çözülmesidir.”

Mezarlıkta; çöp, güvenlik, aydınlatma, su ve merdiven sorunu var!

Peyas mahallesi mezarlığındaki sorunların yaklaşık 6 yıldan bu yana yaşandığını ifade eden Adem Bayoğlu, şöyle konuştu: “Bugün Perşembe mezarlık ziyareti var ama yaşlı insanlar merdiven yok diye buraya çıkamıyorlar. Evet, bir merdiven var ama yetersiz, ikinci bir merdiven istiyoruz. Yani, mezarlığın ana girişine de merdiven istiyoruz. Kayapınar Belediyesi Başkanından ricamız; Kayapınar mezarlığı atalarımızdan kalan bir mirastır. Sayın başkanımızdan ricamız bize bir yardımcı olsunlar. Mezarlığın ağaçlandırması olsun, ağaçların bakımı için sulama olsun bu sorunlarımızın giderilmesini istiyoruz. Mezarlığın birkaç yerinde çeşme olsun istiyoruz. Evlerden taşıma suyu ile ağaçları sulamaya çalışıyoruz. Yine, mezarlığın aydınlatma sorunu var. Ha keza mezarlığın güvenliğinin sağlanması da çok önemli.”

‘Sorunumuz başkana ulaşırsa bir çözüme kavuşacağına inanıyoruz’

Mezarlıktaki sorunların giderilmesi için belediyeye dilekçe yazıldığını ancak dilekçelerine olumlu ya da olumsuz her hangi bir yanıt alamadıklarını belirten Bayoğlu, “Kimsenin derdimizle ilgilendiği yok. Sanırsam dilekçelerimizden Sayın Başkan haberdar edilmiyor. Çünkü biz Sayın Belediye başkanımızın toplumun sorunlarına duyarlı olduğunu biliyoruz. Eğer, sorunumuz başkana ulaşırsa bir çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Sayın Başkanımıza buradan sesleniyoruz; Peyas mahallesi sakinleri olarak yıllardır bu sorunlarla birlikte yaşıyoruz. Bugüne kadar derdimize derman olan biri çıkmadı. Sayın Başkanımızdan rica ediyoruz, mezarlığımızın eksikliklerini giderme, sorunlarını çözme konusunda bize destek olsunlar. Kendilerinden şimdiden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Harun Aytulun

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.