Piyasadaki sahte çeke dikkat

Piyasadaki sahte çeke dikkat
Sahte Çek Sayısında Patlama YaşanıyorKarşılıksız çekte düşüş yaşanırken bu kez de sahte çekte patlama yaşandı. Yılda 75 milyon çek el değiştirirken, sahte çek adedi 5 milyona çıktı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ortak çalışması sonrası, bir yıl önce çek sisteminde önemli bir değişiklik getiren bir proje hayata geçirildi. Anılan sistemde çek sahibi ile ilgili bilgi edinme imkânı doğdu. Böylelikle karşılıksız çekte son bir yılda yüzde 25’lik bir düşüş yaşandı.

Ancak şimdi de, sahte, kayıp ve çekte patlama yaşanıyor. 100’e yakın sanayi ve ticaret odası üyelerinden gelen şikâyetler sonrası TOBB ve TBB’ye başvurarak, mevcut sistem üzerinden sahte, çalıntı ve kayıp çeklere ilişkin sorgulamanın da yapılmasını istedi.

Büyük firmaların adı kullanılıyor

Sahte çekte en sık başvurulan yöntem, piyasada itibarı olan ve büyük firmaların adının kullanılması. Üretilen sahte çeklerin yaprağı piyasada 150-200 TL’den satılıyor. Çalıntı çekler de ayrı bir sektör olmuş durumda. Bir çekin iptal davası asgari 3 ay kadar sürüyor. 3 aylık sürede anılan çek yaprağı en az 10 kez el değiştirebiliyor. Bu da, çok sayıda firmanın zincirleme mağduriyet yaşamasına yol açabiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.