Plastiklerin yakılması genetiği de etkiliyor

Plastiklerin yakılması genetiği de etkiliyor
Uzmanlar, plastik, lastik, kablo, boya ve kaporta bakım ürünleri ile ambalaj maddelerinin yakıldığı zaman anne sütünü bile kirlettiğini, 3 ayaklı kuzunun 6 parmaklı insanın doğması gibi genlerde problem meydana gelebileceğini belirtti.

Atatürk Üniversitesi tarafından Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen 'Temiz hava herkesin hakkı, atığını yakma havanı koru' konulu seminerde konuşan Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, son yıllarda nüfus artışı, şehirleşme ve sanayileşme alanındaki gelişmeler sonucu çevre koruma tedbirlerinin yeterince uygulanamadığını bildirdi. Özellikle oto sanayi bölgesindeki iş yerlerinde çeşitli sanayi atığı malzemelerinin yok edilmesi veya ısınma amacıyla sobalarda kontrolsüz yakım yüzünden hava kirliğinin meydana geldiğini anlatan Doç. Dr. Zeynep Eren, böyle bölgelerde yaşayanların risk altında olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Zeynep Eren, Erzurum'da risk altında olan 650 iş yerine seminere katılmaları için davetiye gönderdiklerini, sadece 50 kişinin geldiğini söyledi.

Yakılan Plastik Anne Sütünü Bile Kirletiyor

Plastik olan lastik, kablo, otomobil üretiminde kullanılan malzemeler, boya, kaporta bakım ürünleri ile ambalaj maddelerinin yakıldığı zaman anne sütünü bile kirlettiğine dikkati çeken Doç. Dr. Zeynep Eren, şunları söyledi:

"Bu tür kirleticiler anne karnındaki bebek için öldürücü olarak biliniyor. Oto sanayi bölgesinde ortaya çıkan bu tip atıklar ya ısınmak ya da ortadan kaldırmak için yakılıyor. Bu bileşikler canlıların üretim yetisini azaltıyor, genlerin değişmesine sebep oluyor. 3 ayaklı kuzunun 6 parmaklı insanın doğması gibi genlerde problem meydana getirebiliyor. Plastik ve atık malzemeleri yakmakla oluşan bu kirleticiler, ABD'de 12 özel zehirli kirletici olarak belirlenmiş. Plastikler kanserojen  zehirli bileşikleri oluşturuyor. Doğada uzun süre bozulmadan kalıyorlar. Sobada plastik maddeyi yaktınız o kirleticiyi ilk siz soluyorsunuz. Sonra havayla, suyla bile diğer insanlara ulaşabiliyorlar. Zamanla besinlere ulaşıp canlı dokularında birikmeye başlıyorlar."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.