Protestolar sürüyor

Protestolar sürüyor
Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in polis tarafından kurşunlanarak öldürülmesi ile başlayan protesto eylemleri bölgenin her tarafına yayıldı.

İşbilir kardeşlerin öldürülmesi ve Bêmal Topçu adlı yurttaşın da ağır yaralanmasıyla Yüksekova’da başlayan protestolar, bölgenin her yerinde günlerdir durmadı…

HABER MERKEZİ (DİHA) -  Geçtiğimiz günlerde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde polisin; açtığı ateş ile Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir’i öldürmesi, Bêmal Topçu adlı yurttaşı da ağır yaralamasıyla başlayan protesto eylemleri, çevre illere ve bölgenin diğer kentlerine yayıldı.

Yüksekova’daki polis cinayeti, Şırnak, Mardin, Mardin'in ilçeleri Yeşilli, Ömerli, Midyat, Savur, Antep, Batman, Muş, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi, Van'ın Erciş, Çatak ve Muradiye ilçesi ile Erzurum'un Hınıs, Karaçoban ve Patnos ilçelerinde yapılan yürüyüş ve basın açıklamaları ile kınandı. Açıklamalarda, "Gever'deki katliama sessiz kalma" mesajı verildi. 

ŞIRNAK

Şırnak Barosu, Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde polisin açılan ateş sonucu Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in katledilmesini gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla protesto etti. Cizre ilçesinde bulunan Şırnak Barosu Baro Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen açıklamaya çok sayıda baro üyesi avukat katıldı. Baro adına açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, silahların sustuğu ve annelerin artık ağlamadığı bir dönemi yaşayacakları beklentisi ve özlemi içerisindeyken Yüksekova'da gerçekleşen katliamı kınadıklarını belirtti. Elçi, "İnsanlarımızın ölümüne ve analarımızın ağlamasına neden olan polis 'terör'ünü kınıyoruz. Yaşam hakkı hiçbir şart ve koşulda ihlal edilemez. Bu olayda sorumlu olanlar hakkında en kısa süre içerisinde adli ve idari soruşturmaların etkin biçimde sürdürülmesi ve sorumluların cezalandırılması herkesin en haklı beklentisidir.Öncelikle yetkilileri süreci baltalamaya çalışanlar hakkında tedbirli davranmaya ve tüm vatandaşlarımızı da sağduyulu olmaya çağırıyor, hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyor acılı ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz" dedi.

İHD Şırnak Şubesi ise, Yüksekova'da yaşanan katliamı dernek binasında yaptığı basın toplantısıyla kınadı. Toplantıda konuşan İHD Şırnak Şubesi Başkanı Emirhan Uysal, Yüksekova'da polisler tarafından gerçekleştirilen katliamı hatırlatarak, ülkenin birçok yerinde katliamı protesto etmek amacıyla yapılan eylemlere polisin müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını belirtti. Uysal, "Demokratik haklarını kullanırken halkın üzerine güvenlik güçleri tarafından ateş açılması hukuk dışıdır ve kabul edilemez bir uygulamadır" dedi. Faillerin biran önce yargı önüne çıkarılması çağrısında bulunan Uysal, yarın Roboski'de gerçekleştirecekleri "İnsan Hakları Yürüyüşü"ne katılım çağrısı yaptı.

Protestoların yapıldığı diğer illerdeki eylem ve yürüyüşlerde de protesto pankartları taşınıp hükümeti ağır eleştiren dövizler açıldı. 
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.