PSK’den “Demokratik, Federal Anayasa” çağrısı

PSK’den “Demokratik, Federal Anayasa” çağrısı
PSK’den “Demokratik, Federal Anayasa” çağrısı

PSK, çözüm için “Demokratik, Federal Anayasa” çağrısını 10 maddelik öneri paketinde somutladı.

 

Anayasa Değişiklik paketini eleştiren PSK, Yeni bir Anayasa yapılması için, içeriğe ve prosedüre ilişkin 10 maddelik bir öneri paketini açıkladı. 

 

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Diyarbakır İl Başkanlığında Anayasa Değişikliği Paketiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. PSK’nin 10 maddelik Yeni Anayasa çağrısını Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel yaptı.

 

Kürdistan Sosyalist Partisinin yeni bir anayasa yapımında izlenecek prosedür ve alınacak temel ilkelere ilişkin görüşleri 10 madde halinde şu başlıklarda sıralandı:

“Barışçıl ve demokratik ortam, toplumsal katılım, Özgürlükçü bir anlayış, Toplumsal çoğulculuğun tanınması, Kürt ulusunun meşru haklarının kabulü, Federal sistem, Militarist vesayetin tasfiyesi, Adil yargı, İnanç özgürlüğü ve laiklik ilkesi, Adem-i merkeziyetçi ilke, Sosyal devlet.”

Her türden siyasal ve toplumsal sorunun çözümü için, Yeni Anayasa

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacının vurgulandığı PSK’nin Yeni Anayasa yapımına ilişkin önerileri şöyle özetlendi: “ Yeni, demokratik ve federal bir anayasa yapım ihtiyacı daha fazla ertelenemez. Bu nitelikte bir anayasanın Türkiye’yi yüzyıllık zincirlerinden kurtaracağına kuşku yok. Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden kaynaklı gerilim ve çatışma ortamı böyle aşılabilir. Ülkenin demokrasi açığı, askeri vesayetin yıkıcı sonuçları, ekonomik alanda yaşanan kronik krizler, her türden siyasal ve toplumsal çatışma zemini bu şekilde ortadan kaldırılabilir.

Bir arada yaşamın çimentosu, Yeni Anayasa

Ademi merkeziyetçi ve federal bir sistem, bütün farklılıkların kendilerini kurucu ve değerli görmelerini sağlayacak, Kürt ve Türk halkının bir arada yaşamasının çimentosuna dönüşecektir. Toplumsal barış ve istikrar, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi ile sağlam bir zemine kavuşacaktır.

“Kürt meselesini eşitlik temelinde çözmüş bir Türkiye”

Öte yandan, Kürt meselesini eşitlik temelinde çözmüş bir Türkiye’nin diğer ülkelerde yaşayan Kürtlerle de dostane ilişkiler kurması kolaylaşacaktır. Bu durum, onun komşu ve bölge ülkeleriyle barışçıl ilişkiler kurmasının zemini oluşturacaktır. Yeni ve demokratik bir anayasa, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde de ona büyük bir rahatlık sağlayacaktır.”

 

Haber: Dilek AKİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.