Ramazan bereketi

Ramazan bereketi
11 ayın sultanı Ramazan ayı bugünden itibaren başlıyor. Ramazan nedeniyle Sur’a bereket girdi.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 Son iki yıldır durgun olan Sur İlçesi’nde, Ramazan ayının başlaması ile olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Bu hareketlilik en çok da Baharat ve gıda maddeleri satışı yapan esnaflara yaradı.

 

Ramazan’ın gelişiyle birlikte işlerinin iki katına çıktığını ve bu hareketliliğin Ramazan’ın ilk günlerinden sonra yerine 20 günlük bir durgunluğa bırakacağını belirten Sur esnafı, bayrama doğru işlerin yeniden hareketleneceğini söyledi.

Ramazan ayına girerken hazırlıkların yoğunlaştığı şu günlerde Suriçi esnafı, ramazan hareketliliğinden oldukça memnun. Satışların %100 artışını belirten esnafların çarşıdaki hareketliliğe dair görüşleri şöyle:

 

‘20 gün pek alışveriş olmuyor’

Sur esnaflarından Yılmaz Çetiner, Ramazan dolayısıyla Sur’daki hareketliliğin alışverişe yansımaları üzerine şunları söyledi: “Özellikle Hz. Süleyman Camisinin ibadete açılmasından sonra işlerimiz yoğunlaşmaya başlamıştı. Ramazan ayının gelişi ile birlikte de bu yoğunluk daha da arttı. Ramazan orucu başlamadan hemen önce vatandaşlar ihtiyaçlarını tedarik etmeye çalışıyorlar. Çünkü havalar gittikçe ısınıyor ve oruç başladığında herkes alışverişini bitirmiş olmak istiyor. Zaten Ramazan başladıktan sonra yaklaşık 20 gün pek alışveriş olmuyor. İnsanlar oruç oruç alışverişe gelmek istemiyorlar. Ramazan ayının sonuna doğru yeniden işlerimiz açılıyor ve Bayrama kadar da çok yoğun geçiyor.

‘En çok Meyan kökü, Hurma, Çiğköfte malzemeleri satışı var’

Şuan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte satışlarımızda %70 civarında bir artış var. İşlerimiz bu ara birkaç gün böyle yoğun geçer ve Ramazan orucunun başlamasından bir iki gün sonra ise bıçak gibi kesilir. Şuan en çok Meyan kökü, Hurma, Çiğköfte malzemeleri satışı var; isot, salça, pul biberi, baharatlar vs… Yine Çörek ilaçları satışımız çok yoğun. Bayram çörekleri için şimdiden vatandaşlar tedariklerini görürler. Meyan kökü satışı çok, çünkü Meyan kökü midenin en iyi dostudur. Ramazan ayında iftarda bir bardak Meyan Kökü şerbeti içtiğiniz zaman mideyi çok rahatlatıyor.”

 

Tok tutan yiyeceklere ilgi fazla

Ramazan dolayısıyla işlerinin %100 artışını ifade eden esnaflardan Mehmet Dağgülü, “Son iki gündür çarşıda bir hareketlilik var. Vatandaşların en çok rağbet ettiği ürünler Ramazan ayı boyunca tüketecekleri ürünler oluyor. Nedir bunlar; Pekmez, Hurma gibi insanı oruç sırasında ayakta tutacak yiyeceklerdir. Tabii ki genel anlamda çarşıya bir hareketlilik geldi ve bütün ürünlere bir ilgi var ama en çok Ramazan orucu tutulurken kişiyi gün boyu zinde tutacak yiyeceklere olan ilgi daha yoğun oluyor.

İşlerimiz %100 arttı

Ramazan dolayısıyla Sur’daki hareketlilik işlerimizi %100etkiledi diyebilirim. Son üç gündür işlerimiz çok iyi ama bu yoğunluk uzun sürmeyecek. Ramazan başlamadan iki üç gün ve belki biraz da Ramazanın ilk iki günü satışlar iki katına çıkar ama sonra birden işlerimiz düşer. Çünkü oruç başlayınca kimse çarşıya çıkmaz. Zaten bugünler yoğunluğunun anlamı şudur: Oruç başlamadan ihtiyaçlarımı karşılayayım, çünkü oruç başladığında sıcakta dışarı çıkmayacağım.  Sonrasında ise 20 gün boyunca dükkânda ya da camilerde, gölge yerlerde yatarız” şeklinde konuştu.

 

‘Bizim işler Bayrama doğru açılır’

Ramazan ayının gelişinin işlerine pozitif bir katkısının olmadığını belirten Ahmet Altaş, “Ramazan’ın ilk 2o günü genelde çarşı sakin olur. Havalar sıcak olur ve kimse oruçlu oruçlu dışarı çıkmak istemez. Ramazan ayının asıl hareketliliği son 10 günde olur. Zaten bizim işimiz Ramazanla alakalı bir iş değildir. Bizim işler Bayrama doğru açılır. Bizim işimiz kahve ve kuruyemiş üzerine olduğu için Ramazan başlarken değil Ramazanın bitimine doğru işlerimiz yoğunlaşır. Şuan Ramazana girilecek olmasının bizim işlerimize pek bir etkisi olmaz. Sonuçta Ramazan alışverişi iftar sofrası için yapılır ve iftarda tüketilecek yiyeceklerin satışında bir yoğunluk görülür. Ne iftarda ne de sahurda kahve ya da kuruyemiş tüketimi olmaz ve haliyle de bizim işlerimize Ramazanın gelişinin pozitif bir etkisi olmaz. Bizim işimiz bayrama yakın açılır ve arife gününde ise büyük yoğunluk yaşanır. Ramazan’ın gelişiyle bizim işlerimiz durduğu için bizde yatış başlar” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.