İbrahim Yardım

İbrahim Yardım

RAMAZAN: KUR’AN AYI

RAMAZAN: KUR’AN AYI

 

 

İçinde bulunduğumuz rahmet ve bereket ayı olan Ramazan ayının kıymetini ve hikmetlerini idrak etmek için yazımıza Bediüzzaman Said Nursi’nin, Risale-i Nur Külliyatından,Ramazan Risalesindeki oruç ile ilgili veciz sözlerine yer vereceğiz.

 

“Ramazan-ı Şerif’teki oruç, hakikî ve hâlis, azametli ve umumî bir şükrün anahtarıdır.

 

 

 

Ramazan-ı şerifte en zenginden en fakire kadar herkesin nefsi anlar ki: Kendisi mâlik değil, memluktür; hür değil, abddir. Emir olunmazsa en âdi ve en rahat şeyi de yapamaz, elini suya uzatamaz diye (nefsin)  mevhum rububiyeti kırılır, ubudiyeti takınır, hakikî vazifesi olan şükre girer.

 

 

 

İşte Ramazan-ı Şerif âdeta bir âhiret ticareti için gayet kârlı bir meşher ve bir pazardır.

 

 

 

Evet, Ramazan-ı Şerif; bu fâni dünyada, fâni ömür içinde ve kısa bir hayatta bâki bir ömür ve uzun bir hayat-ı bâkiyeyi tazammun eder, kazandırır.”

 

 

 

Ayrıca en mükemmel bir varlık olarak yaratılan insan, kendisine farz kılınan ibadetlerini de en mükemmel şekilde yerine getirmeye çalışmalıdır. Peki, güncel bir ibadet olan orucun en mükemmel şekli nasıldır? SorusunaBediüzzaman’ınMektubat adlı kitabından  şöyle bir cevap bulmaktayız:

 

 

 

“….Ve o orucun ekmeli (en mükemmeli) ise: Mide gibi bütün duyguları; gözü, kulağı, kalbi, hayali, fikri gibi cihazat-ı insaniyeye dahi bir nevi oruç tutturmaktır. Yani: Muharremattan, malayaniyattan(haramlardan ve boş uğraşlardan ) çekmek ve her birisine mahsus ubudiyete sevk etmektir. Meselâ: Dilini yalandan, gıybetten vegaliz tabirlerden (kötü ifadelerden ) ayırmakla ona oruç tutturmak. Ve o lisanı, tilavet-i Kur'an ve zikir ve tesbih ve salavat ve istiğfar gibi şeylerle meşgul etmek... Meselâ: Gözünü namahreme bakmaktan ve kulağını fena şeyleri işitmekten men ‘edip, gözünü ibrete ve kulağını hak söz ve Kur'an dinlemeğe sarf etmek gibi sair cihazlara da bir nevi oruç tutturmaktır.”

 

 

 

Rabbim bizleri hakkıyla oruç tutanlardan eylesin. Âmin…

 

 

 

İbrahim YARDIM /  [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Yardım Arşivi
SON YAZILAR