Ramazan öncesi ürün fiyatlarında artış

Ramazan öncesi ürün fiyatlarında artış
Ramazan öncesi gıda fiyatlarını mercek altına alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 11 günde 13 üründe fiyatların azaldığını, 21 üründe arttığını açıkladı.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat düşüşünün yüzde 12 ile en fazla sivri biberde yaşandığını belirtirken, "En fazla fiyat artışı yüzde 25 ile elmada oldu" dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 27 Nisan-8 Mayıs arasında 21 üründe fiyatların arttığını belirtti.

Bayraktar, ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 559 ile en fazla lahanada görüldüğüne işaret ederek, bunu yüzde 287 ile elmanın, yüzde 285 ile kuru kayısının, yüzde 272 ile maydanozun ve yüzde 264 ile sivribiberin takip ettiğini söyledi.

Bayraktar, üretici ve market fiyat farkının kırmızı mercimekte yüzde 250, kuru fasulyede yüzde 211 olduğunu dile getirdi.

'Dolar kurundaki yükseliş maliyetimiz artıracak'

Bayraktar, dolar kurundaki artışın çiftçilere etkisine ilişkin, "Mazot başta olmak üzere girdilerimizin çoğunu ithalatla temin ediyoruz. Dolayısıyla kurun artması girdi maliyetlerimizi artıracaktır" dedi.

2018 bütçesi oluşturulurken başta mazot olmak üzere girdilerdeki desteklerin artırılmasını talep ettiklerini anımsatan Bayraktar, bunların bir kısmında da vergi muafiyeti istediklerini kaydetti.

'Kırmızı et fiyatı inmez'

Kırmızı et fiyatlarındaki artışa da değinen Bayraktar, kuzu eti fiyatının yüzde 25 arttığını, dana etindeki fiyat artışının yüzde 2.7'de kaldığını söyledi, bunun sebebini dövizdeki artışa bağlı olarak yükselen yem fiyatlarına bağladı.

Bayraktar, "Ramazan öncesi 11 günlük sürede tüketicide dana ve kuzu eti fiyatı yüzde 1.5, üreticide kuzu eti fiyatı yüzde 1 arttı, dana eti fiyatı hemen hemen aynı kaldı, sadece 1 kuruş azaldı" dedi.

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.