Raylı sistem Bakanlığa takıldı!

Raylı sistem Bakanlığa takıldı!
Diyarbakır’ın gelişmesinde önemli bir yere sahip olan hafif raylı sistem projesinde kredi hazır olmasına rağmen, Kalkınma Bakanlığı projeyi programına almadığı için mesafe kat edilmiyor.

AK Parti ve HDP arasındaki gerilim nedeniyle kentin gelişmesi engelleniyor.  Projenin hayata geçmesi için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a çağrıda bulunan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak, bakanlığın adım atmasını istedi. Kışanak, Sur ilçesinin kamulaştırma yapılmadan ve vatandaşın elindeki mülkiyet hakkı alınmadan da yeniden ayağa kaldırılabileceğini belirterek, "Yaşananlardan devletin kusuru yoksa bile, devletin vatandaşın zararını ödemesi gerekiyor" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, 2015 yılı çalışmalarını ve tamamladıkları projeler hakkında basın çalışanlarıyla bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde gerçekleşen buluşmada ilk olarak faaliyetlerin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Burada konuşan Başkan Gültan Kışanak, yaşanan çatışmalı sürecin belediye çalışmalarını da engellediğini, Sur'da uzun süre temizlik gibi temel bir çalışma bile yapamadıklarını belirterek, "Herkesin birinci önceliği barıştır. Barış ortamının olmadığı bir yerde kimse işini doğru düzgün yapamaz. Onun için barış acil ve elzemdir. Çatışmalı süreç başladığından beri biz hem yereldeki mülki amirler hem de merkezi hükümet ile sorunun çözümü için yeniden diyalog yollarına dönülmesi için kapıları aralamaya çalıştık. Ama, maalesef kapı aralanmıştır diyemiyorum. Son süreçte defalarca bakanları aramamıza rağmen hiçbiri ile görüşemedik. Sadece Sur ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı ve bir kez de hafif raylı sistem ile ilgili Kalkınma Bakanı ile görüşebildik" dedi.

"GELECEĞE HİZMET ANLAYIŞINA GEÇİYORUZ"

Belediye Başkanı Kışanak, geleneksel hizmet anlayışından geleceğe yönelik hizmet anlayışına geçmek istediklerini ve bu yönde çalışma yaptıklarını da belirterek, "Temiz enerji geleceğe yapılan yatırımdır. Enerji ihtiyacını karşılamak için ucuz ve pratik enerji kullanmak yerine geleceğe dair projeler üretiyoruz. Kentin su ihtiyacının karşılandığı ana kanal üzerine HES yaptık. Bununla çevre ve doğayı tahrip etmeden enerji üretiyoruz. Güneş enerjisi üreten iki santralımız var, 2'sinin çalışması da sürüyor. Geleceğe yatırım böyle oluyor" dedi. Ekolojik toplumu hayata geçirdiklerini, Türkiye'de yapılan tahlillerden sonra organik tarıma en verişli toprakların bulunduğu Lice ilçesinde köylülere organik tarım eğitimi verildiğini söyleyen Kışanak, "Organik ürünlerini pazarlamak için semt pazarı açtık. Kent bahçeleri yaptık, biri 30 ve diğeri 40 dönümlük kent bahçelerinden 2-3 yıl sonra meyveleri toplayabileceğiz. Kent içinde bostanlar yapmaya başladık. Kendi kendimiz üretim yapacağız. Tüketen ve kirleten bir toplumdan üreten ve ekolojik yaşayan bir toplumla geçmenin çalışmalarını yapıyoruz" dedi.

"SUR'U MÜLKİYET HAKKINI ALMADAN AYAĞI KALDIRABİLİRİZ"

Bakanlar kurulundan Sur ilçesi ile ilgili alınan acele kamulaştırma kararını da değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Sur'u kültürel ve tarihi dokusunu değiştirmeden yeniden ayağı kaldırabiliriz. Ama ne yazık ki Hükümetin çalışmaları ve yaptıkları konusunda kaygılarımız vardır. Bölge halen abluka altında ve UNESCO kriterlerine aykırı işler yapılmaktadır. Benzer durumun yaşandığı Silvan'da biz yaraları sardık. Sur'un yeniden ayağı kaldırılması için kamulaştırmaya ihtiyaç yoktur. Bunu neden ihtiyaç duyduklarını sormak istiyoruz. Yaşananlardan devletin kusuru yoksa bile devletin vatandaşın zararını ödemesi gerekiyor kamulaştırma yaparak vatandaşın elinden mülkünü alması değil. Bunun için mülkiyetin el değiştirmesine gerek yoktur. Neden ve kim için Sur ihya edilecek bunu soruyoruz. İnsanların şehir merkezinden alınıp kentin çeperlerine atılmasını istemiyoruz. Bine yakın kişi bu konu ile ilgili dava açtı" diye konuştu.

'Algı operasyonu yok, iki farklı görüş var'

Gazetecilerden birinin "Sur'a ilişkin siz ve hükümet aynı şeyleri söylüyorsunuz ama arada bir kopukluk var. Bir siyasi polemik malzemesine mi dönüştü yoksa bir algı operasyonu mu var?" yönündeki sorusu üzerine Kışanak, sadece Diyarbakır’da değil, tüm dünyada "Eski kentler nasıl dönüştürülür?" sorusunun sorulduğunu asıl konunun da bu olduğunu vurguladı. Dönüşüme ihtiyaç olduğuna işaret eden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat bu dönüşüm nasıl olacak? Yıkıcı, hızlı, tarihsel yapısını dönüştürücü, mülkiyetin el değiştireceği gibi mi olacak? Yolsa oradaki mülk sahiplerinin de haklarını koruyarak, tarihi kültürel dokuya helal getirilmeden mi yapılacak? Bu ikisi birbiriyle çatışan şeylerdir. Ortada bir algı operasyonu yok. Dünyada kentsel yenilenme noktasında iki görüştür, biz değerinden yanayız. Biz Cemil Paşa Konağı'nı restore edip kent müzesi olarak hizmete başladığımızda oraya giden sokakta sokak sağlıklaştırma projesi başladığımızda, oradaki gençleri müzede istihdam etmeye başladığımızda o bölgede kendinden bir dönüşüm oluyor ve ailelerin de kendi mali kapasitesi yükseliyor ve evlerini yenilemeye başlıyorlar. Onlar da dönüşümün bir parçası olsun. Onun dışında farklı bir dönüşüm anlayışı var. Sen yoksulsun sen bu evi yenileyemezsin, sen git kentin çeperine biz bunu yenileriz sonra da buraya gelip zengin biri otursun' anlayışı var. Biz bunu doğru bulmuyoruz."

"2015 YILI TARİHE ÖNEMLİ İZ BIRAKAN BİR YIL OLDU"

Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı ise, Diyarbakır büyükşehir Belediyesi'nin sıradan bir belediye olmadığını, yaptıkları ile Türkiye gündemine gelen bir belediye olduğunu ifade ederek, belediyelerine yönelik siyasal iktidarın ve bazı kişilerin zaman zaman yaptıkları algı operasyonları olduğunu söyledi. 2015 yılının tarihte önemli iz bırakan bir yıl olduğunu söyleyen Anlı, "2015 yılının ilk 6 aylık dönemi Diyarbakır ve bölge için pozitif koşulların olduğu ve umutların yeşerdiği bir dönemdi. Birçok önemli gelişmeye tanıklık ettik. 4 Temmuz'da Diyarbakır surları UNESCO'nun kültürel miras listesine girdi. Geleceğe dair umutların en üst seviyeye çıktığını gördük. İkinci yarısı ise tam tersi bir durum yaşandı. Belediye olarak yaşanan gelişmelere rağmen kamusal hizmetleri yerine getirmeye çalıştık. 2014'ün sonunda ve 2015'te başlayan birçok projemizi tamamladık. Belediye olarak ilk kez doğal gaz dolum tesisimizi açtık. Elazığ yolunda 20 dönümlük askeri alanı kamulaştırarak orada yolu genişlettik. 2015 yılında 2 seçim yaşanmasına rağmen belediye hizmetlerinde aksama olmadı ve büyük bir özveri ile çalışmaları sürdürdük" dedi.

"CAMİ VE KİLİSEYİ KAMULAŞTIRMANIN KAMUYA NE YARARI VAR"

Sur ile ilgili alınan kamulaştırma kararı ve Belediye'nin hükümetten destek görmeyen projeleri konusunda ise Anlı, şöyle konuştu:

"Biz kamulaştırmaya karşı değiliz, kamulaştırmanın ortaklaşarak ve insanlar mağdur edilmeden yapılmasından yanayız. Sur'un kamulaştırılmasında cami ve kilise kamulaştırıldı. Cami ve kilisenin kamulaştırılmasının kamuya ne yararı var bunun açıklanması gerekir. Diyarbakır'ın hafif raylı sistem projesini dünya bankası onayladı. Bütün çalışmaları bitti ancak Kalkınma Bakanlığı'ndaki küçük sorun nedeniyle hayata geçiremedik. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan nasıl Konya, Antalya, İzmir'deki büyük projelerin hayata geçirilmesinde büyük rol oynuyor ve bunun açılışı gerçekleştiriyor. Diyarbakır'daki projelerde ise maalesef sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Burada bana göre belediyeler değil, insanlar cezalandırılıyor."

Raylı sistem finansa takılı!

Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, son olarak Dünya Bankası tarafından onaylanan Diyarbakır hafif raylı sistem projesinin Kalkınma Bakanlığı'nın 2016 yılı programına alınması için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a çağrıda bulunarak bu konuda destek istedi.

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.