Raylı sistem rafa mı kaldırıldı?

Raylı sistem rafa mı kaldırıldı?
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ‘hafif raylı sistemi’ni son zamanlarda gündemine almaması çeşitli iddialara ve yorumlara neden oluyor.

 

 

Raylı sistem ve bunun alternatifi olarak düşünülen metrobüs sisteminden vazgeçildiği iddia ediliyor. Uzmanlar ise raylı sistem ve metrobüs’ün kentin günden güne karmaşık hale gelen ulaşım sorununa kalıcı çözüm olmayacağını dile getirerek daha kalıcı ve pratik olan metro sistemini öneriyor.

Nüfus ve şehir büyüyor, ulaşım çıkılmaz hal alıyor

Nüfüs ve şehirleşmenin, yeni yapıların ve yaşam alanlarının günden güne arttığı Diyarbakır’da nüfüs hızla büyüyerek 2 milyona yaklaşırken, önlenemez şekilde gelişen şehirleşme ve yeni yaşam alanlarından dolayı da hızla yeni semtler oluşuyor. Şehir, hem Urfa hem de Elazığ yolunda ilerlerken başta gelen sorunların başında trafik ve ulaşım geliyor. Günün belli saatlerinde trafik içinden çıkılmaz hal alırken, ulaşım büyük bir gürültü kirliliği ve sıkışmaya dönüşüyor. Vatandaşı canından bezdiren ulaşım sorununu çözmek için şu ana kadar yerel yönetimler tarafından ciddi çözümler üretilmemesi kentin geleceğiyle ilgili ciddi endişelere yol açıyor. 3-5 yıl sonra trafik ve ulaşımın daha da içinden çıkılmaz hale geleceği dile getiriliyor.

Raylı sistemden vaz mı geçildi?

HDP döneminde başlayan ve kayyum döneminde devam eden hafif raylı sistem bir süredir gündemde değil. Göreve geldikten sonra bu konuda açıklama yapan, projeye hız kazandırıldığını dile getiren ve yeni yıldaki yatırım programı kapsamına alındığını açıklayan Büyükşehir Belediyesi kayyum yönetiminin son dönemlerde bu konudan söz etmemesi çeşitli yorumlara ve iddialara neden oluyor. Hem raylı sisteminden hem de buna alternatif olarak bir ara dile getirilen metrobüs sisteminden vazgeçildiği dilden dile dolaşıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda açıklama yapmaması bu iddiaları güçlendiriyor.

Diyarbakır için en uygunu metro sistemi

Uzmanlar ise hafif raylı ve metrobüs sistemlerinin Diyarbakır’ın ulaşımdaki sorununu kalıcı şekilde çözmeyeceği, bunların yerine metro sisteminin getirilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. Hızla büyüyen kentin gelecekte ulaşımda rahat edebilmesi için metro sisteminin şart olduğunu belirten ulaşım uzmanları, metro’nun pratik bir ulaşım yöntemi olduğunu ve kentin fiziki yapısına da uygun olduğuna dikkat çekiyor. Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülke ve şehirlerinde metro’nun tercih edildiğini, Türkiye’de raylı ve metrobüs sistemlerini tercih eden şehirlerin de bundan pişmanlık duyarak metro sistemine geçmek istediğini anlatan uzmanlar, metro sisteminin en kısa zamanda kentteki STK’lar ve uzman kuruluşların da katılımı ile ele alınması gerektiğini ifade ediyor. 

Dilek Akın/özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.