Ricciardone'ye yol göründü, gidiyor

Ricciardone'ye yol göründü, gidiyor
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, 2011'in başından beri sürdürdüğü görevinden Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ayrılıyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası emekli oluyor. Ve eylül sonunda NATO'ya en yakın düşünce kuruluşu olarak bilinen Washington'ın köklü kurumlarından Atlantik Konseyi'nin başkan yardımcılığını üstlenmeye hazırlanıyor.

Ricciardone'nin Türkiye'deki tecrübesine rağmen Türkiye araştırmalarını değil "Refik Hariri Ortadoğu Merkezi Direktörü" unvanıyla Ortadoğu bölümünü idare etmesi bekleniyor.

 

Büyükelçi, ayrılma kararıyla ilgili şunları söyledi: "Türkiye'de kalan aylarımın her gününü heyecanla beklerken, bu sonbaharda başlayacak yeni görevimde Türk ve bölgedeki diğer dostlarımla yakın iletişimde kalmak için de sabırsızlanıyorum. Vedalara başlamak için çok erken, o işi yaza bırakacağız."

 

Normalden fazla bile kaldı

Ricciardone'nin Eylül sonunda Washington'da yeni görevine başlaması beklenirken, üst düzey bir Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada Ricciardone için şunları söyledi: "Büyükelçi Ricciardone, Ankara'da ABD'yi temsil ederken sıradışı bir profesyonellik ve Türkiye'deki halk için derin bir duygusal yakınlık sergiledi. Ayrılması, büyükelçilerin normal rotasyonunun bir parçası ve ABD Dışişleri Bakanlığı prosedürlerini teyit ediyor. Aslında Büyükelçi Ricciardone, ABD Hükümeti'nin hayati bir NATO müttefiği ve kadim ortak Türkiye ile ilişkisine verdiği değer nedeniyle normal ayrılma zamanının bile ötesinde kalmayı kabul etmişti."

Yeni büyükelçi john bass

Diplomatik kaynaklar, şimdi Ricciardone'nin yerine atanacak muhtemel ismin ise halen Dışişleri Bakanı John Kerry'nin özel kalem müdürlüğünü yürüten, ABD'nin eski Tiflis Büyükelçisi John Bass olduğunu aktardılar. Üst düzey bir Amerikan Dışişleri yetkilisi, Bass'ın Ricciardone'nin ardından Ankara'daki Amerikan misyonunun başına geçip geçmeyeceği yönündeki sorumuza, "Bass'ın Türkiye büyükelçiliği için bir sonraki aday olacağını teyit edebilirim" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.