RTÜK'e göre Kürde hakaret ihlal değil

RTÜK'e göre Kürde hakaret ihlal değil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadına ait A Haber Kanalında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik kullandığı ağır hakaret içeren "Alçak bir yalancıdır" ifadesini

 

ANKARA - RTÜK'ün AKP-MHP ve CHP'li üyeleri ihlal olarak görmedi. A Haber'de kullanılan "Kürtlerin kapıcı dahi yapılmayacağı" ifadesine ceza verilmesi de yine AKP ve MHP çoğunluğu tarafından engellendi.

Meclis Başkanlığının AKP'ye verilmesinde rol oynayan ve daha sonra bunun karşılığında AKP desteğiyle bir RTÜK üyeliği alan MHP ile AKP, özellikle HDP karşıtı hakaret içerikli yayınlara ceza verilmemesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) ortak hareket ediyor. 

RTÜK, 'alçak' kelimesini hakaret saymadı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun A Haber'de katıldığı bir canlı yayında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için ağır hakaretler içeren "Türkiye bu kadar alçak bir yalancı görmemiştir. Selahattin Demirtaş alçak bir yalancıdır" ifadelerini kullanmıştı. Aynı sözler televizyon kanalının sonraki haber kuşaklarında da yayınlanmıştı. Bunun üzerine HDP Genel Merkezi, A Haber hakkında yayıncılık ilkelerinin ihlali nedeniyle yaptırım uygulanması için RTÜK'e şikâyette bulunmuştu. HDP'nin şikâyet başvurusu, RTÜK'ün dün yapılan toplantısında görüşüldü. Kurulun, AKP-MHP ve CHP'li üyeleri, daha önce alınan bir karar gereği siyasilerin birbirlerine yönelik medya üzerinden cevap verebileceği, hukuki yolların açık olduğu ve RTÜK'ün buna taraf olamayacağı gerekçelerini göstererek, ihlal olmadığı yönünde görüş bildirdi. Bu karara karşı çıkan kurulun HDP'li Üyesi Ersin Öngel ise, siyasi parti liderlerine yönelik yayın aracılığıyla yapılan hakaretler karşısında RTÜK'ün ilkesel bir karar ve tutum alması gerektiğini belirterek, hakaretlerin meşrulaştırılmaması için ihlal kararı verilmesini istedi. Ancak, A Haber'e ceza verilmesi çoğunluk oyuyla reddedildi.

'Kürtler kapıcı dahi olamaz' sözü ihlal sayılmadı

RTÜK'ün, ihlal saymadığı bir diğer hakaret de yine A Haber'de HDP seçmenlerinin hedef alındığı bir canlı yayında kullanılan "Kürtlerin kapıcı dahi yapılmayacağı Nişantaşı'nda HDP'ye 8 bin 178 oy çıktı" sözü oldu. HDP'nin A Haber'le ilgili şikâyetini değerlendiren üst kurulun AKP ve MHP'li üyeleri "Kürtlerin kapıcı dahi yapılamayacağı" sözünü ihlal kapsamında görmeyerek ceza verilmesi önerisini reddetti. (diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.