Sağlıkta şiddete karşı 'Gri Kod' uygulaması

Sağlıkta şiddete karşı 'Gri Kod' uygulaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla 'Gri Kod' uygulamasının hayata geçeceğini açıkladı.

TİGRİS HABER - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mardin ziyareti sırasında sağlık sisteminde hayata geçirilecek uygulamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda Koca, "Önümüzdeki dönemde daha çok sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Hastanelerde Beyaz Kod öncesi devreye girecek, 'Gri Kod' denilebilecek erken uyarı sistemini getireceğiz" dedi.

Koca Mardin ziyareti sırasında İkinci Beyaz Reform süreci, şiddete karşı 'Gri Kod' uygulaması, 'Telemedicine' olarak adlandırılan uzaktan sağlık sistemi gibi yeni uygulamalar ve protez ihtiyacı bulunan depremzedeler için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Geçen yıl hayata geçirilen Beyaz Reform çalışmalarıyla hatalı tıbbi uygulama (malpraktis) nedeniyle sağlık çalışanlarına açılan davalarda kasıt olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesi, sağlık çalışanlarının mali sorunlarının çözümü, sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınması gibi birçok önemli düzenlemenin gerçekleştirildiğini anımsatan Koca, taban ücret ile sabit ücretin mahsuplaşmasının da ortadan kaldırıldığına dikkati çekti.

Koca, "Önümüzdeki dönemde daha çok sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik çaba içerisinde olacağız. Şiddet, çok yönlü sebepleri olan bir durum. En önemli sebeplerden bir tanesi de çalışma ortamı. Çalışma ortamlarını her geçen gün daha nitelikli, hastamıza hizmet edebilir hale getirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bu kapsamda doktorların hastalara daha kaliteli vakit ayırabilmelerini sağlamak için 32 bin tıbbi personel istihdam edildiğine dikkati çeken Koca, "Ayrıca hastanelere gelen hasta yükü fazla ve bunu azaltabilmek için de birinci basamağı güçlendirmek kaydıyla her geçen gün basamaklar arası bir geçişi planlamak istiyoruz" diye konuştu.

Koca, sağlıkta şiddetle mücadeleye yönelik hastane ortamlarının düzenlenmesinin yanında İçişleri Bakanlığı'yla şiddeti önlemeye yönelik güvenlik önlemlerine ilişkin de ortak bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

Bu çerçevede hastanelerdeki güvenlik elamanlarının sayısını artırma planlamalarının olduğunu aktaran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca 'Gri Kod' denilebilecek, Beyaz Kod öncesi devreye girecek erken uyarı sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu öncü kodla özellikle şiddet olma ihtimalinin düşünüldüğü durumlarda emniyet, hastanenin güvenlik görevlileri ve hastane idaresi haberdar edilecek. Bu süreçte hastanın hizmeti devam edecek. Gri Kod'la karakol şiddet riskinden haberdar edilecek ama emniyet görevlilerinin hastaneye gelişi Beyaz Kod verilmesi durumunda devreye girmiş olacak. Sistemle amacımız, şiddet yaşanmadan önüne geçilebilmesi, bunu bir öncül alarm sistemi olarak düşünebilirsiniz."

Hastanelerde daha önceki şiddet eylemlerinden ötürü hakkında Beyaz veya Gri Kod verilmiş kişilere yönelik de bazı uygulamaların sistemle geleceğini anlatan Koca, şöyle devam etti: "Daha önce Gri Kod veya Beyaz Kod verilmiş olan bir kişi, sonraki süreçte hastaneye geldiğinde o hasta için tekrar Gri Kod verilecek. Yani bu hasta hizmetini alacak ama güvenlik elemanlarının, idarenin kontrolünde, bilgisinde olacak. Böylelikle verilen hizmetin önceden alınan önlemle daha güvenli olması sağlanacak."

'Toplam 600'e yakın protez uygulanacak'

Koca, 6 Şubat'taki Maraş merkezli depremlerin ardından ampütasyon geçiren kişilerin protez ihtiyaçlarına ilişkin soru üzerine de bu konuda Cumhurbaşkanlığı'nca bir kararname yayımlandığını anımsattı. Bu çerçevede bakanlıkça belirlenen merkezlerde herhangi bir maliyet unsuru gözetmeden, ithal olanlar da dahil hastalara en uygun protez uygulamalarının yapıldığına dikkati çeken Koca, şöyle konuştu: "Bu konuda bakanlığımız deprem bölgeleri, İstanbul ve Ankara'da toplam 19 merkez belirledi. Bu merkezlerde dünyanın herhangi bir ülkesindeki protez de olabilir yeter ki, hastamız için en uygun protez olsun uygulanıyor. Cumhurbaşkanımız bunu bir kararnameyle yayımladı. Maddi herhangi bir kısıtlama söz konusu değil, en uygun protezi takmak üzere bu 19 merkez karar veriyor.

Şu ana kadar 157 protezin uygulaması yapıldı, toplam 600'e yakın protez uygulanacak. Bu anlamda merkezlerimiz çalışmalarına devam ediyor. Protez hem rehabilitasyon hem de iyileştirme süreçleri olan bir yaklaşım. Bu nedenle merkezlerin rehabilitasyon, fizik tedavi boyutuyla da güçlü olmaları gerekiyor. Biz bu merkezleri bu boyutuyla güçlendirdik. O anlamda bir sorun yok, yakinen takip ediyoruz."

'Mardin'i sağlık üssü haline getireceğiz'

Türkiye'nin dört bir yanında bir süredir 'şehir buluşmaları' gerçekleştirdiklerine de değinen Koca, "Bu ziyaretlerle sağlık sorunlarımızı yerinde görmek, sağlık çalışanlarımızla sorunlarını birlikte değerlendirmek ve varsa problemleri onları yerinde çözmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Koca, Mardin'deki temaslarını da anımsatarak, inşaatı süren 750 yataklı Mardin Şehir Hastanesi'nin 1,5 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini, bu projeyle hastaların başka ile sevkinin önlenmesini ve Mardin'i bir sağlık üssü haline getirmeyi planladıklarını bildirdi.

Ayrıca poliklinik hizmetleri başlayan Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeni ek binasıyla birlikte bütün birimlerinin devreye alınacağını, Kızıltepe'deki ek hizmet binasının da yıl sonuna doğru biteceğini aktaran Koca, "Bu anlamda Mardin'in önümüzdeki 40 yıllık sağlık sorununu bitirmiş olacağız" dedi. (Haber Merkezi)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.