“Sahtekarlara inanmayın!”

“Sahtekarlara inanmayın!”
"Kendini iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak tanıtarak, sözleşme yapıp sizden ücret talep eden sahte güvenlik uzmanı kişilere inanmayın. Çünkü İş Güvenliği uzmanları ile iş yeri sahipleri İSG-KATİP sistemi üzerinden anlaşma yapmak zorundalar"

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 1 Ocak 2014'te uygulamaya konulmasıyla sahte iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının da ortaya çıktığını belirtti. İş güvenliği uzmanlarının istedikleri gibi işyerleri ile anlaşma yapamayacaklarını bildiren Palandöken, "Kendini iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak tanıtarak, sözleşme yapıp sizden ücret talep eden sahte güvenlik uzmanı kişilere inanmayın. Çünkü İş Güvenliği uzmanları ile iş yeri sahipleri İSG-KATİP sistemi üzerinden anlaşma yapmak zorundalar" ifadelerini kullandı.

İşverenlerin, sadece risk değerlendirmesi yapılırken işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabileceklerine değinen Palandöken, şunları kaydetti:

"50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için İş Sağlığı ve Güvenliği uygulaması 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri içinse 1 Ocak 2014 tarihinde başladı. Sahte iş sağlığı güvenliği uzmanları işyerlerini gezerek, iş güvenliği konusunda rehberlik yapmak amacıyla işverenlerden ücret talep ediyorlar. Halbuki işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İSG-KATİP sistemine giriş yapması ve İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerini bu sistem üzerinden seçmesi gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, Bakanlıkça yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri ile Toplum Sağlığı Merkezleri’nden alınabilmektedir."

Sisteme ilişkin uyarılar

Tüm işverenlerin İSG-KATİP sistemini kullanması gerektiğini vurgulayan Palandöken, sisteme ilişkin şu uyarılarda bulundu:

"İşveren anlaşacağı iş güvenliği uzmanlarını, işyeri hekimlerini ve diğer sağlık personelini İSG-Katip üzerinden TC Kimlik Numaraları aracılığı ile online olarak bakanlığa bildirecek. Seçilen iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimleri İSG-Katip üzerinden E-Devlet şifreleriyle sisteme giriş yaparak sözleşmelerini online ortamda onaylayacak. Önceden onayı alınmış ve geçerliliği devam eden sözleşmeler de aynı şekilde İSG-Katip üzerinden yenilenecek. Tehlike Sınıfları Tebliğine uygun bir sınıf seçilmemesi veya seçilen sınıfa uygun sertifikası olmayan bir iş güvenliği uzmanının seçilmesi hâlinde sistem onay vermeyecek. İSG-Katip üzerinden bakanlığa bildirilmeyen iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimlerinin işyeri ile olan anlaşmaları geçerli kabul edilmeyecek. Verilecek olan devlet desteklerinden de yararlanamayacaklar. Yani işyerinize gelip 'ben İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanıyım' diyenlere inanmayın ve anlaşma yapmayın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.