“Said Nursi”nin adı caddeye verildi

“Said Nursi”nin adı caddeye verildi
Said Nursi’nin ismi, doğup büyüdüğü yer olan Bitlis'in Hizan İlçesi’ndeki ana caddeye verildi

BİTLİS - Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin ismi, doğup büyüdüğü yer olan Bitlis'in Hizan ilçesindeki ana caddeye verildi. İlçe Kaymakamı Sedat İnci'nin girişimleri ve belediye meclisinin aldığı kararla daha önce Tatvan Caddesi olan ana caddenin ismi, Bediüzzaman Said Nursi Caddesi olarak değişti.

Kaymakam İnci, Bediüzzaman hazretleriyle marka olmak isteyen bir şehrin ana caddesinin isminin de o şehrin oluşturmak istediği imaja uygun bir isim olması gerektiğini söyledi. Bu nedenle kaymakamlık olarak belediye meclisine teklifte bulunduklarını ve caddenin ismininin "Bediüzzaman Said Nursi" olarak değiştirdiklerini ifade eden İnci, şöyle konuştu:

"Hizan yaklaşık 5 bin yıllık kadim bir tarihe sahip ve bu tarih içerisinde özellikle Selçuklular ve Osmanlılar döneminde bölgenin ilim kültür merkezi olmuştur. Eski Hizan yerleşim bölgesi o dönemde 17 ve 18'inci yüzyıllarda bugünkü üniversite niteliği taşıyan bölgenin en büyük medreselerine sahipti. Hem din, hem fen ilimlerinin bir arada verildiği medreseler vardı. Bu medreselerde yetişmiş olan ülkeye ve o dönemde Osmanlı coğrafyasına hizmet etmiş çok büyük şahsiyetler var. Bunlardan biri de Bediüzzaman Said Nursi hazretleridir. Said Nursi deyince akla ilk gelen Bitlis, Hizan ve Nurs'tur. Turizm, kalkınma hedefi olan bütün şehirlerin, ülkelerin belli sembol değerleri vardır. Bu bazen bir yapı, bazen o bölgenin yetiştirdiği bir şahsiyet oluyor. Hizan olarak bizim yetiştirdiğimiz çok önemli şahsiyetler var. Bunlardan en çok bilinen dünyada üzerinde dünyanın bütün ülkelerinde bütün dillere eserleri çevrilen Bediüzzaman hazretleridir."

"Geç kalınmış bir çalışmaydı"

Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin dünyaca bilindiğini ve eserlerinin birçok dile tercüme edildiğini ifade eden İnci, dünyanın dört bir yanından eserlerinin okunduğu Hizanlı bir zatın isminin kendi doğduğu topraklardaki bir caddeye verilmesinin geç kalınmış bir çalışma olduğunu belirtti.

İnci, Nursi'nin isminin caddeye verilmesinin vatandaşlar arasında da memnuniyetle karşılandığına değinerek, şunları kaydetti:

"Biz de böyle bir değişiklikle Hizan'a bu anlamda katkıda bulunabilecek, Hizan'ın yetiştirmiş olduğu çok önemli bir şahsiyetle isminin anılmasına vesile olacak bir çalışma içerisinde bulunmak bizi de mutlu etmiştir. Bu anlamda hassasiyet gösteren eski Belediye Başkanı Arif Taylan'a ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin ismine yakışır bir şekilde toplumdan herkesim insanın yer aldığı bir törenle caddenin hem girişine hem çıkışına tabelayı yerleştireceğiz. İlçede yapımı devam eden imam hatip lisesi binası var. Kaymakamlık olarak oranın isminin Bediüzzaman Said Nursi İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu olması için tekliflerimizi yapacağız." (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.